Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Rozhovor s vinárstvom NICHTA
Vína v štyroch úrovniach Circum, Fusion, Terroir a NICHTA modeluje bezprostredne pôsobiaci majiteľ, vinohradník a vinár v jednej osobe Branislav Nichta. Pýtali sme sa ho zaujímavé otázky, začítajte sa teda do jeho príbehu, jeho cesty úspechov i ťažkostí a spoznajte ako nádherne chutí Tekov.
Prečítajte aj rozhovor s vinárstvom Nichta na blogu Taste&Enjoy.
Ako a kde sa začala vaša cesta za vlastným vinárstvom?
V Čajkove, kde sídlime, bol na viniciach rovnaký počet vinohradníckych domčekov – hajlokov ako bolo domov v dedine. Každá rodina mala aspoň kúsok vinohradu a naša nebola výnimkou. Od malička som chodil pomáhať do vinohradu, čím som bol starší pričuchol som čoraz viac aj k výrobe vína. Po skončení školy som najskôr začal s vínom obchodovať. Postupne som pochopil, že pre výrobu ozajstného vína je potrebné s ním byť od začiatku. Preto sme začali vysádzať vlastné vinohrady, ktoré sa dnes rozprestierajú na ploche 30 hektárov.
Ktorá časť vašej cesty za vlastným vinárstvom bola doteraz najťažšia?
Jedno z najťažších rozhodnutí určite bolo sústrediť sa na výsadbu vlastných vinohradov v takej miere, aby sme boli sebestační v období, keď na celom Slovensku prebiehala najväčšia likvidácia vinohradov. Toto rozhodnutie bolo určite jedno z najťažších, ale ako čas ukázal aj jedno z najlepších.
Patríte medzi oceňované slovenské vinárstva, čo považujete za najväčší firemný úspech?
Ťažko vybrať jedno konkrétne ocenenie, najdlhšie v pamäti však zostávajú tie prvé. V tomto prípade naša prvá medaila zo zahraničia, ktorú získal Devín, výber z hrozna 2011 v Bruseli a tiež striebro Dunaju 2011 v Paríži, kde sme sa ako Slovensko stali najúspešnejšou krajinou. Za najväčší úspech, ale považujeme to, že naše vína zákazníkom dlhodobo chutia a radi sa k nim vracajú.
Dnes máte na trhu viacero kategórii vašich vín, viete nám ich v skratke popísať?
Naše vinárstvo má v ponuke štyri kolekcie vín a to Circum, Fusion, Terroir a Nichta. Kolekcia CIRCUM predstavuje ľahkosť, sviežosť a typický odrodový charakter. Nájdete v nej odrody typické pre celé Slovensko, ktoré odrážajú miesto svojho pôvodu – naše vinohrady. Ďalšou je kolekcia FUSION. Nájdete v nej vína z odrôd, ktoré sa pestujú v rôznych častiach sveta, ale svoje miesto majú aj v našich vinohradoch.
Vína z tejto kolekcie predstavujú ich podobu v našich podmienkach a umožňujú vám porovnať ich charakter. Kolekcia TERROIR - Pesecká leánka a Frankovka modrá sú odrody, ktoré sú v našej oblasti pestované už po desaťročia. Dopĺňa ich prvá slovenská odroda Devín, ktorá bola vyšľachtená pre slovenské podmienky. V kolekcii NICHTA sa nachádzajú výnimočné vína daného ročníka. Pochádzajú z našich najkvalitnejších polôh a z odrôd, ktoré dlhodobo dokazujú svoj potenciál v našej oblasti. Tieto vína vás oslovia svojou komplexnosťou a potenciálom zrenia.
Každý človek potrebuje občas povzbudiť a naštartovať, čo je vašou inšpiráciou a motiváciou?
Motiváciou sú naši spokojní zákazníci, povzbudením malé i veľké úspechy a hnacím motorom je moja rodina.
Vinárstvo Slovenska sa stále buduje, akým smerom sa podľa Vás Slovensko ako vinárska krajina uberá?
Slovensko má pred sebou veľmi ťažkú a dlhú cestu, k tomu aby sa výraznejšie zapísalo do vinárskej mapy sveta. Je tu mnoho pracovitých a úspešných vinárov, ktorí si to uvedomujú a snažia sa preto urobiť maximum. Aj naše vinárstvo chce v načatom trende pokračovať, neprestať na pol ceste a popasovať sa s novými výzvami, ktoré prichádzajú každý deň.
Skúste nám predstaviť čo s vinárstvom chystáte, aká výzva je najbližšie pred Vami?
V roku 2015 sme začali s veľkou rekonštrukciou nášho vinárstva. Momentálne máme dokončené nové administratívne priestory, kongresovú sálu, degustačnú miestnosť a vinotéku, v ktorej nájdete našu kompletnú ponuku. Našou najväčšou výzvou teda je prilákať milovníkov vína k nám do vinárstva, aby nás lepšie spoznali a objavili čaro vín z našich vinohradov.
Čo by ste odkázali vašim fanúšikom?
Jednoznačne sa majú na, čo tešiť. Ako každoročne máme pripravené viaceré novinky a jedno veľké prekvapenie.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku