Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Rýchle chuťovky a Prosecco
Prišla k vám neohlásená návšteva a vy máte v chladničke len šalát, ovocie, Proscuitto, syry a Prosecco? Aj z tohto mála môžete vyčariť rýchle a ľahké menu pre vašich priateľov. Lenka pre vás pripravila tri rýchle a ľahké recepty, s ktorými sa stanete výborným hostiteľom. A nezabudnite ani na Prosecco, ktoré by nemalo chýbať vo vašej chladničke.
Bruschetta je talianska špecialita. Pôvod tohto jedla je známy z 15. storočia, pochádza zo stredného Talianska. Bruschetta sa zvyčajne je na raňajky alebo večer ako predjedlo. V Taliansku sa často pripravuje na grile. V Toskánsku sa bruschetta nazýva fettunta, v regióne Abruzzo ventricina. Chrumkavý chlebík s nadrobno nakrájanými paradajkami a olivovým olejom. Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása. Pri tejto toskánskej variante obloženého chlebíčka je hlavné čaro v kvalitnom chlebe, zrelých paradajkách, voňavom oleji a bylinkách.
Talianska bruschetta s paradajkami a mozzarellou
Čas prípravy: 15 minút
Počet porcií: 4 ks
Postup
1. Bagetu na nakrájame na malé „chlebíčky“. Pripravíme z nich hrianky na panvici.
2. Upečené bagetky pokvapkáme olivovým olejom a potrieme cesnakom
3. Paradajky , bazalku a mozzarellu nakrájame na nadrobno do misky, malou lyžičkou posypeme sušené bylinky všetko spolu premiešame.
4. Zmes vrstvíme na chrumkavé bagety.
Someliérka odporúča vhodné víno
K bruschette s paradajkami a mozzarellou odporúčam Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore, ktoré výborne doplní sladšiu chuť cherry paradajok a mozzarelly.
Najznámejšie Prosciutta sú Prosciutto di Parma a Prosciutto di San Daniele. Jedinečnosť týchto prísne vymedzených oblastí znamená ideálne klimatické podmienky pre prírodné zretie, ktoré im dávajú nezameniteľnú chuť. Dôležité je mäso poriadne nasoliť, aby sa zbavilo vody a dobre zakonzervovalo. Potom sa suší niekoľko mesiacov až rokov v dobre vetranom mieste.
Letný šalát s melónom, Prosciuttom a dresingom
Čas prípravy: 10 minút
Počet porcií: 4 ks
Postup
1. Vo väčšej miske premiešame šalát Melón očistite a nakrájajte na malé kúsky. Pridajte ho k šalátovej zmesi.
2. Prosciutto tiež nakrájajte, prípadne natrhajte na menšie kúsky. V šaláte vytvorí dokonalú slanú chuť.
3. Na šalát nasypte hoblinky Grana Padano a nezabudnite ani na svieži ľahký dresing. V malej miske zmiešajte lyžicu medu s lyžicou dijónskej horčice a dve lyžice gréckeho jogurtu a zľahka pokvapkajte šalát a môžeme servírovať na tanier.
Someliérka odporúča vhodné víno
Terra Serena Prosecco Rose Brut Millesimato 2019 je skvelým spoločníkom k šalátu s melónom, Proscuittom a dressingom. Ružové Prosecco sa snúbi so slanšou chuťou Proscuitta a podporí sladkosť melónu.
Šalát Caprese
Čas prípravy: 15 minút
Počet porcií: 4 ks
Caprese je jednoduchý taliansky šalát, ktorý pochádza z Kampánie. Pripravuje sa z nakrájaného syru mozzarella, nakrájaných rajčín, listov bazalky a ochutený soľou a olivovým olejom. Farby Caprese, červená, biela a zelená, majú pripomínať taliansku národnú vlajku. Caprese sa servíruje ako antipasty.
Postup
1. Mozarellu a paradajky nakrájame na tenké plátky a striedavo ich naukladáme na plochý tanier.
2. Pridáme lístky bazalky.
3. Osolíme a okoreníme podľa chuti a pokvapkáme olivovým olejom.
Someliérka odporúča vhodné víno
Šalát Capresse sa určite nezaobíde bez Prosecca. Ja som pre vás vybrala Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore, ktoré výborne doplní tento ľahký taliansky šalát.
K talianskym antipasty sa iné ako talianske šumivé víno odporučiť nedá. Lokálne víno k lokálnej kuchyni. Prosecco je výborným aperitívom k talianskym predkrmom ako sú Proscuitto s melónom, šalát Capresse alebo Bruschetta. Jeho ľahká, ovocná chuť s pravidelným perlením znamenite naštartuje chuťové bunky k ostatným pokrmom a vínam. Ak chcete objaviť niečo viac ako Prosecco, odporúčam vyskúšať Franciacortu.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku