Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Sassicaia - príbeh super toskánskeho vína
Väčšina milovníkov vína dnes pozná Sassicaiu. Hoci víno bolo súčasťou talianskej kultúry už od staroveku, Bolgheri, malá dedinka medzi Stredozemným morom a zvlnenými kopcami, bola len oblasťou veľmi obyčajných vín. Vášeň a intuícia jedného muža zmenili osud tohto regiónu v priebehu niekoľkých krátkych desaťročí - markíz Mario Incisa della Rocchetta, manžel grófky Clarice della Gherardesca.
Začiatok príbehu
Počas 20. rokov 20. storočia, keď Marquis, narodený v piemontskej rodine a vášnivý obdivovateľ francúzskych vín, študoval v Pise poľnohospodárstvo, mal sen vytvoriť skvelé víno z Toskánska. Inšpirovaný podobnosťou mikroklímy medzi Bolgheri a Graves v Bordeaux vo Francúzsku, našiel perfektné miesto na etruskom pobreží. Použil klony Cabernet Sauvignon získané zo Château Lafite v 50. rokoch 20. storočia. V nadmorskej výške 393 metrov na svahoch Castiglioncello di Bolgheri, odľahlej rodinnej pevnosti, vysadil prvý Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc z Tenuta dei Duchi Salviati v Migliarino.
Castiglioncello di Bolgheri je stále súkromným zámkom, ktorý stále patrí rodine Della Gherardesca. Raz ročne, 16. júla, je otvorená pre verejnosť pri príležitosti Festa della Madonna del Carmine.
Od roku 1948 do roku 1967 sa Sassicaia vyrábala len pre rodinné a súkromné účely. Miestny trh, zvyknutý na ľahšie miestne vína, prvé ročníky Sassicaia veľmi nevnímal. Markíz čoskoro zistil, že jeho víno sa zrením výrazne zlepšilo. Jeho priatelia a rodina ho povzbudzovali, aby pokračoval v experimentoch a zdokonalil svoj vinársky štýl pre tento región.
S radami svojho švagra, markíza Niccola Antinoriho, manžela grófky Carlotty della Gherardesca, a za asistencie enológa Giacoma Tachisa, sa mu podarilo ešte viac zdokonaliť kvalitu vína. Tachis presvedčil markíza Maria Incisa della Rocchetta, aby na zrenie vína použil 225-litrové francúzske dubové „Bordeaux“ barikové sudy, o ktorých predtým v Taliansku nebolo počuť.
Markíz svoje víno pokrstil „Sassicaia“, čo znamená krajina mnohých kameňov (sasso v taliančine je kameň), podľa skalnatej pôdy, na ktorej sa pestuje vinič na ‚la via Bolgherese‘.
Sassicaia sa stáva slávna
V roku 1978 sa v renomovanom vinárskom časopise Decanter uskutočnila slepá degustácia 33 vín z 11 rôznych krajín v Londýne, kde bola za víťaza vyhlásená šesťročná Sassicaia, čo viedlo k jej medzinárodnému uznaniu. Globálne renomé vína rýchlo viedlo k obrovskému úspechu a vrhlo svetlo na nový spôsob výroby vína. To bolo vnímané ako povzbudenie a výzva pre mnohých vinárov, ktorí prišli do Bolgheri a využili príležitosť pestovať vinice v predtým neprebádaných kopcoch Bolgheri.
Spočiatku sa Sassicaia a ďalšie vína z Bolgheri hanlivo označovali ako „stolové víno“, pretože nepoužívali obvyklé toskánske odrody ako Sangiovese Colorino alebo Canaiolo. Prvý komerčný ročník Sassicaie bol 1982. S vydaním „100-bodového“ ročníka 1985 povesť Sassicaie (a jej cena) prudko vzrástla.
O 50 rokov neskôr sa títo prví priekopníci spomínajú ako zakladateľov modelu „Bolgheri“: Piermario Meletti Cavallari (Grattamacco), Piero Antinori (Guado al Tasso), Lodovico Antinori (Ornellaia) a Michele Satta.
1994 DOC Bolgheri
Od roku 1994 majú vína Bolgheri označenie Bolgheri DOC, zatiaľ čo Sassicaia bola oficiálne uznaná pre svoj priekopnícky duch v decembri 2013 s vlastným označením Bolgheri DOC Sassicaia. Dnes je Sassicaia známa ako jedno z popredných a uznávaných vín na svete.
Tenuta San Guido
Tenuta San Guido, ktorú dnes vedie rodina Marquis, vlastní výlučne apeláciu Bolgheri Sassicaia DOC, ktorá sa rozprestiera na ploche 2 500 hektárov, pričom sto z nich je vysadených viničom. Tenuta San Guido vyrába tri vína, jedným z nich je renomovaná Sassicaia.
Bolgheri Sassicaia musí vo svojej zmesi obsahovať aspoň 80 % Cabernet Sauvignon. Klasická zmes Sassicaia sa zvyčajne skladá z 85 % Cabernet Sauvignon a 15 % Cabernet Franc. Zreje minimálne dva roky, pričom 18 mesiacov z tohto obdobia sa strávi v 225-litrových dubových sudoch. Víno: Tenuta San Guido Bolgheri Sassicaia 2017, Tenuta San Guido Bolgheri Sassicaia 2018, Tenuta San Guido Bolgheri Sassicaia 2019, Tenuta San Guido Bolgheri Sassicaia 2020, Tenuta San Guido Bolgheri Sassicaia 2020, Tenuta San Guido Bolgheri Sassicaia 2021, Tenuta San Guido Bolgheri Sassicaia 2021
Guidalberto (IGT)
Prvý ročník Guidalberto bol vyrobený v roku 2000 a jeho zámerom nie je replikovať štýl Sassicaia. Skôr sa snaží predviesť iný výraz terroiru Tenuta San Guido. Guidalberto tvorí zo 60 % Cabernet Sauvignon, ktorý sa nepoužíva na výrobu Sassicaia, a zo 40 % Merlotu. Zreje 15 mesiacov v 225-litrových dubových sudoch a možno si ho vychutnať aj v mladosti.
Víno: Tenuta San Guido Guidalberto 2022, Tenuta San Guido Guidalberto 2022, Tenuta San Guido Guidalberto 2021, Tenuta San Guido Guidalberto 2020
Le Difese (IGT)
Prvý ročník Le Difese bol v roku 2002, ktorý pozostáva zo 45 % Sangiovese a 55 % Cabernet Sauvignon. Toto cuvée, ktoré pochádza z Toskánska, vytvára víno, ktoré nesie podpis Cabernetu. Víno zreje 15 mesiacov v 225-litrových dubových sudoch, čo mu dáva rovnaký rodokmeň Sassicaie, ale za zlomok ceny.
Víno: Tenuta San Guido Le Difese 2022, Tenuta San Guido Le Difese 2022
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku