UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA

Šieste víno NICHTA zadarmo. Ukázať vína.

Sauvignon Blanc, ktorý prebudil svet vína nielen na Novom Zélande

Sauvignon Blanc, ktorý prebudil svet vína nielen na Novom Zélande

Novozélandský Sauvignon Blanc, prenikavo aromatický, láka zmysly tónmi zrelých egrešov, sviežim tropickým ovocím ako grapefruit alebo limetka. Taktiež svojim herbálnym charakterom ako čerstvá pokosená tráva, zelené paradajky a hrášok. Chuť novozélandského Sauvignonu oslnil kritikov vína a stanovil medzinárodný štandard pre tento štýl.

Prečítajte si Chute Sauvignon Blanc


Nový Zéland a Sauvignon Blanc sú neoddeliteľne spojené. V roku 1975, keď boli vysadené prvé vinice Sauvignon Blanc v Marlborough, nikto nemohol predvídať status superhviezdy, ktorý táto odroda získa za pár desaťročí. Dnes je najrozšírenejšou odrodou a vlajkovou loďou Nového Zélandu.


Sauvignon Blanc je obľúbený pre svoj ovocný prejav a sviežosť. Ale v posledných rokoch sa stále viac a viac vinárstiev snaží o nový štýl. Vína sú komplexnejšie, zvyšuje sa rozmanitosť štýlov dosahovaných použitím vlastných kvasiniek a ich dlhší kontakt s vínom ako aj fermentáciou  alebo vyzrievaním v dubovom sude. 
 

Domov na Novom Zélande

Sauvignon Blanc sa na Novom Zélande pestuje na ploche 25 160ha vinohradov, najväčšie zastúpenie má v oblasti Marlboroug  22 369ha, Hawkeś Bay 1 311ha, Nelson 611ha, Wairarapa 328ha, Gisborne 169ha, Central Otago 39ha. Podnebie je hlavným faktorom pri určovaní jednotlivých štýlov.

Sauvignon Blanc z Nového Zélandu býva  o niečo sladší ako vína z Bordeaux a údolia rieky Loiry, sú výrazne ovplyvnené klimatickými  podmienkami krajiny.

Vinohradnícke oblasti na severe majú teplejšie a miernejšie podmienky pre pestovanie, hrozno lepšie dozrieva a vína majú bohatší ovocnejší štýl s chuťou melónu, broskýň a nektárinky. Naopak južné oblasti sú charakteristické chladnejšie podmienky, podporujú sviežu ovocnú chuť citrusov, herbálne tóny  a vyššiu aciditu. Vína sú pikantnejšie ako zo severu.

Gastronómia 

Sauvignon Blanc je príjemným spoločníkom k morským plodom a bielych rýb, vhodný k zeleninovým šalátom s citrusovým alebo cesnakovým dresingom. Skvele doplní kurací alebo morčací steak s ľahkou omáčkou. Samotný Sauvignon Blanc je chutným aperitívom zvlášť v jasný letný deň.

Marlborough

Najväčší novozélandský región kde sa Sauvignon Blanc pestuje až na 80% vinohradov. Typické sú nízke zrážky, ochladzujúci prímorský vietor, stabilný slnečný svit, veľké teplotné rozdiely medzi dňom a nocou počas obdobia dozrievania (január, február – južná pologuľa). Sauvignon Blanc Marlborough fermentuje v nerezových tankoch s riadenou teplotou, je ľahký so stredne plným telom a vysoko aromatickým výrazom.

Hawke's Bay

Druhá najväčšia vinohradnícka oblasť na Novom Zélande, je typická miernym teplejším podnebím. Sauvignon Blanc je vyzretejší, guľatejší s nižšou aciditou. Vzhľadom na rozmanitosť lokalít a pôdnych typov však niektoré oblasti produkujú aj iné štýly, ktoré vyzrievajú i dubových sudoch. 

Nelson

Pomerne malá, často označovaná ako butiková vinohradnícka oblasť. Typické sú elegantné, zdržanlivejšie typy Sauvignonu  plné zrelého tropického ovocia spolu s klasickými herbálnym charakterom a minerálnou textúrou v chladnejšom podnebí.

Vinárstvo Villa Maria Estate

Villa Maria je najviac oceňovaným vinárstvom na Novom Zélande a právom patrí k najväčším menám Nového Zélandu v spojení s odrodou Sauvignon Blanc. Sir George Fistonich založil spolu so svojou ženou vinárstvo už v roku 1961. O rok neskôr vyrobil prvé víno. Postupne vinárstvo rástlo a dnes patrí k najlepším a k najúspešnejším vinárstvam Nového Zélandu. Ako prvé novozélandské vinárstvo  v roku 2001 prešlo na 100% vínam pod skrutkovacím uzáverom. Vinárstvo ako jedno z prvých na Novom Zélande v roku 1995 začalo propagovať udržateľnejšie vinohradnícke postupy.

Podniká kroky smerom k nulovému odpadu, znižuje emisie uhlíka a sústreďuje sa na výrobu organických vín. Už v  roku 1999 zaviedli vo vinárstve ekologické zásady. V 2007 Villa Maria dosiahla medzinárodne uznávanú certifikáciu BioGro Organic pre 21 hektárový blok v Hawke´s Bay a sa stala prvým vinárstvom na Novom Zélande, ktoré získalo certifikát BioGro. V súčasnosti je ekologicky spravovaných viac ako 30% (100 hektárov) viníc. Má 300 stálych zamestnancov. Vinohrady sa nachádzajú v štyroch oblastiach - Auckland, kde vinárstvo aj sídli, ďalej Hawke´s Bay, Gisborne a Marlborough. 

Villa Maria má v portfóliu ďalších 6 značiek - Vidal, Esk Valley, Thornbury, Riverstone, Kidnapper Cliffs a Te Awa. Distribuuje do 60 krajín sveta. Vína ponúka v šiestich kategóriách - Private Bin, Cellar Selection, EarthGarden, Reserve, Single Vineyard a Icon. Hrozno Sauvignon Blanc pochádza  z dvoch najlepších vinohradníckych oblastí  v údoliach Awatere a Wairu v Marlborough. Okrem klasických odrôd ako Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot Noir, pestujú aj Gewurztraminer, Pinot Gris, Riesling, Syrah, Grenache, Chenin Blanc, Albarino a Arneis.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.