Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Silvester s miliónom bubliniek
Nezabudnite na najdôležitejšiu časť vítania Nového roka - bublinky. Champagne alebo Prosecco je pre niekoho jasná prvá voľba. Ale s toľkými úžasnými šumivými vínami, ktoré máte k dispozícii, by bola škoda, keby ste vždy zostali pri tom istom. Someliér WinePlanet vám predstaví niektoré z najlepších šumivých vín, s ktorými si môžete pripiť k Novému Roku 2023.
Inšpirujte sa: Všetko o Champagne
Existuje množstvo šumivých vín, ktoré môžete vyskúšať a možno práve počas tohto Silvestra nájdete vaše nové obľúbené. Šumivé vína nemusíte obmedzovať len na tento jeden deň, sú príjemným spoločníkom počas celého roka.
Rada someliéra WinePlanet:
Šumivé víno chlaďte v chladničke približne 2 hodiny, aby dosiahlo teplotu asi 6-9°C (pri jednotlivých šumivých sa môže líšiť). Pri otváraní nenechajte zátku vystreliť, ale pridržte ju a otáčajte fľašou pod 45° uhlom. Korková zátka by sa mala uvoľniť len s tichým zasyčaním, nie vyšumením polovice objemu fľaše . Víno podávajte v pohároch tulipánového tvaru. Šumivé vína sa veľmi dobre hodia ku rôznym variáciám kanapiek, k ustriciam alebo tapas, závisí od typu šumivého vína.
Champagne
Nevynechajte tú najzrejmejšiu voľbu. Keď si spomeniete na slávnostné bublinky, pravdepodobne vám napadne Champagne. Zvyčajne sa vyrába z odrôd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Vyrába sa klasickou metódou, pomocou sekundárnej fermentácii vo fľaši. Champagne je výnimočné, nezameniteľné a neopakovateľné. Zvyk piť Champagne inokedy ako koncom roka sa na Slovensku ešte neudomácnil. Za dobrú fľašu Champagne zaplatíte o niečo viac, ako by ste minuli za iné šumivé vína. Ale ak ide o špeciálnu príležitosť, myslíme si, že raz za čas je márnotratnosť v poriadku.
TIP someliera: Champagne Ayala Brut Nature, AOC
Champagne bez dozáže s iskrou, jemným a pravidelným perlením. Asambláž 40% Pinotu Noir, 40% Chardonnay a 20% Pinot Meunier. Minerálno citrusová vôňa s dotykom kvetín. Jemná a brilantne pôsobiaca chuť s delikátnou sviežosťou a pikantným záverom.
Sekt
Nemecko, Rakúsko, Slovensko i Česká republika sa môžu pochváliť príspevkom do sveta šumivého vína a tento príspevok je známy ako sekt. Vyrába sa klasickou metódou sekundárneho kvasenia vo fľaši z odrôd ako Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Veltlínske zelené, Pinot blanc, Pinot gris, z modrých Pinot Noir, Frankovka modrá či Modrý Portugal. Väčšina z nich sa pije lokálne a nevyvážajú sa. Tieto sekty sú zvyčajne ročníkové s označením dediny a názvu vinohradu, z ktorého hrozno pochádza. Hoci bol sekt kedysi výlučne lacné, sériovo vyrábané víno, kvalitou podobné Proseccu, menšie vinárstva sa snažia vyrábať špičkový sekt. Na trhu je však stále veľa cenovo dostupných sektov, takže sa nemusíte obávať, ak sa snažíte držať rozpočet.
TIP someliera: Hacaj Rulandské modré blanc de noirs Brut
Hrozno pochádza z vinohradu Zumberg - Urbánka pri Pezinku. Sekt bol vyrobený šetrným lisovaním celých strapcov pri veľmi nízkom tlaku, čím bol získaný biely mušt ( Blanc de Noirs ). Komplexné a ušľachtilé víno s jemným perlením. Kôstkovo ovocné tóny v chuti s dotykom autolýzy a praženej mandle. Dlhý a noblesný záver. Jeden z najlepších sektov dostupných na Slovensku.
Pét-Nat
Pét-Nat je skratka pre Pétillant Naturel, čo v podstate znamená „prirodzene šumivé“. Pét-nat sú v súčasnosti veľmi populárne. Väčšina šumivých vín kvasí dvakrát a pri druhej fermentácii sa vytvárajú bublinky. Pét-Nat však fermentuje len raz a tento počiatočný proces fermentácie vytvára bublinky. Tento proces výroby šumivého vína je známy už dlho a odborníci sa domnievajú, že takto pôvodne vznikli šumivé vína.
TIP someliera: Papillon Víno od Francúza BUBLINKY Pinot Noir, BIO
Ružové, suché, perlivé víno vyrobené metódou pét-nat z odrody Pinot Noir. Spontánna fermentácia, 6 mesiacov na kaloch, nečírené, nefiltrované. Hravé a zároveň elegantné ružové bublinky s ovocným prejavom.
Crémant
Crémanty vo všeobecnosti pochádzajú z Francúzska. Tento typ šumivého vína je fantastickou voľbou, ak chcete šampanské, ale nechcete zaplatiť jeho cenu. Je to preto, že tieto vína sa vyrábajú rovnakou metódou, aká sa používa v Champagne. Získate cenovo výhodnejšie bublinky.
TIP someliera: Domaine Langlois-Chateau Crémant de Loire Brut Reserve, AOP
Vynikajúci, ročníkový Crémant v klasickom strihu. Hrozno pochádza prevažne zo Saumur, časť z Anjou a Touraine. Základom vína je odroda Chenin blanc (60%), zvyšok dopĺňa Chardonnay a Cabernet Franc. Na kvasinkách zreje tri roky. Dozáž je na hornej hranici spektra. V senzorickom prejave kombinuje eleganciu a vinositu. Krémový charakter chuti harmonizuje delikátnosť a finesa s dotykom slanosti v dochuti.
Prosecco
Prosecco je bežné šumivé víno, ktoré nájdete v obchode s potravinami aj vo vinotékach. Prosecco sa vyrába v severovýchodnom Taliansku, v regióne Veneto. Na výrobu Prosecca sa používa odroda Glera, ktorá sa do roku 2012 označovala ako Prosecco. Podľa predpisov Prosecco DOCG Conegliano Valdobbiadene musí obsahovať minimálne 85% tejto odrody, ktorá dáva Proseccu základnú štruktúru. Zvyšných 15% môže byť doplnené miestnymi odrodami . Prosecco má tendenciu byť o niečo sladšie ako Champagne.
TIP someliera: Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut, DOCG
Príťažlivá vôňa s tónmi kvitnúcej jablone a citrusových plodov. Hladká ovocná chuť s nižšou dozážou a minerálnym záverom. Výborný welcome drink ku kanapkám z údeného lososa a kôprovej marmelády.
Franciacorta
V Taliansku je síce menej populárna ako Prosecco, ale to neznamená, že by ste jej nemali dať šancu. Pochádza z regiónu Lombardia. V tejto oblasti vyrábajú víno z rovnakých odrôd hrozna ako Champagne, ale s jedným rozdielom, pridávajú i Pinot Blanc. Franciacorta je ideálnym šumivým vínom do gastronómie.
TIP WinePlanet.sk: Ca' del Bosco Cuvée Prestige, DOCG
Asambláž odrôd Chardonnay, Pinot Bianco a Pinot Nero. Dva roky na kvasinkách a nízka dozáž. Čisté a transparentné s ušľachtilým prejavom. Jemné perlenie v ústach zvýrazňuje ovocnú textúru a dlhý minerálny záver. Skvelé k bruschette s paradajkovo bazalkovým tatarákom.
Cava
Zaoberali sme sa šumivými vínami Francúzska a Talianska ... a čo Španielsko? To je miesto, kedy prichádza Cava. Ak máte radi Champagne, je veľká šanca, že sa vám bude páčiť i Cava. Macabeo, Parellada a Xarello sú tradičné odrody k výrobe cavy. Iba vína vyrobené tradičnou metódou môžu byť označené ako Cava. Asi 95 % všetkých cav sa vyrába v oblasti Penedès v Katalánsku.
Odporúčame Freixenet Cordon Negro Brut. Jeho svieži ovocný úvod žltých jabĺk a zrelých citrusových plodov je umocnený miernym toastingom. V chuti je svieže s dobre zapracovanou kyselinkou a s náznakom chlebovinky. Dochuť vína je stredne intenzívna, príjemná.
Prípitok so šumivým vínom je kľúčový okamih Silvestra, kedy sa zamyslíme nad uplynulým rokom a tešíme sa na to, čo nám prinesie ten nový. Lúčime sa so starým rokom a vítame 2023.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.