Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Sladké víno alebo dezertné víno
Sladké vína sú často prehliadaným a podceňovaným štýlom vín na trhu. Často krát sa stretneme s označením dezertné víno, správne pomenovanie je však prírodne sladké a fortifikované víno.
Ide o špecifickú skupinu vín, ktoré majú svoje významné miesto vo vínnom lístku. Cena týchto vín je vyššia, súvisí to s vyššími nákladmi pri pestovaní hrozna a tiež pri ich výrobnom procese. Avšak je v nich započítaná i pridaná hodnota. Najkvalitnejšie sladké a fortifikované vína môžu vyzrievať i niekoľko desaťročí.
V dnešnej dobe sa veľa ľudí snaží žiť zdravo, držia rôzne diéty a počítajú si príjem sacharidov. Preto sú momentálne populárnejšie suché vína. Najlepšie ešte vegánske a nízkohistamínové. Vždy však existuje miesto a čas na sladké víno a môže byť všestrannejšie, ako by ste si mohli myslieť.
Sladké aj šumivé
Pri popise sladkosti vo víne hovoríme o množstve zvyškového cukru.
Inými slovami, množstvo cukru, ktoré zostane po kvasení. Čím viac zvyškového cukru je, tým je víno sladšie a čím menej cukru, tým je víno suchšie. Vinári vyrábajú sladké vína niekoľkými spôsobmi.
Môže sa vyrábať včasným zastavením procesu kvasenia, aby kvasinky nezjedli všetok cukor. Alebo je zdravé hrozno ponechané na viniči dlhšie a tým sa zvýši obsah cukru, čo je prirodzený proces.
Sladké vína je možné vyrábať z bieleho ale aj modrého hrozna. Dodávajú sa v rôznych štýloch od šumivých až po tiché.
Poklady z Tokaja
Na Slovensku je najznámejším prírodne sladkým vínom to z Tokaja. Ak sa na hrozne odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý vytvoria cibéby, vinári môžu vyrobiť Tokajský putňový výber, v najlepších rokoch aj Výberovú esenciu. Sladkosť Tokaja sa tradične meria počtom putní. Trojputňové víno je jemne sladké a šesťputňové označuje najvyšší stupeň sladkosti.
Najslávnejším a najdrahším sladkým vínom na svete je Château d´ Yquem z apelácie Sauternes. Spolu s tokajským vínom a sladkými Rizlingami z Nemecka a Alsaska, patrí Sauternes k vínam vyrobených z hrozna napadnutého ušľachtilou hubou Botrytis Cinerea.
Francúzsko je krajinou, kde sa vyrábajú unikátne prírodne sladké vína. Určite sa oplatí vyskúšať vína z oblasti Jurançon, Barsac, Monbazillac.
Okrem sladkých pokrmov ako Tarte Tatin, Créme Brulée sú perfektné k Foie gras, k terinám alebo k syrom s modrou plesňou Roquefort alebo Fourme d´Ambert.
Medzi prírodne sladké vína patria slamové a ľadové vína. Slamové vína sa vyrábajú z veľmi zrelého hrozna, ktoré sa nechá vysušiť na slamených roštoch.
Pri ľadových vínach musí teplota klesnúť na -7 °C pod nulou alebo nižšie, zmrazené hrozno sa rýchlo zozbiera a okamžite sa lisuje. Pretože zamrznutá voda zostáva v hrozne a lisuje sa len koncentrovaná šťava. Najlepšie a najdrahšie ľadové vína pochádzajú z Kanady vďaka priaznivým klimatickým podmienkam. Sú skvelým partnerom k dezertom s bielou čokoládou alebo k cheesecaku. Červená verzia vín k dezertom s tmavou čokoládou.
Portské je klasika
K najznámejším fortifikovaným vínam patrí Portské, Sherry, Madeira a Marsala. Portské vína sa vyrábajú pridaním vínovice na zastavenie fermentácie. Pochádzajú z viníc v portugalskom povodí rieky Douro, zvyčajne sú vyrobené z miestnych odrôd ako Touriga Nacional a Touriga Francesca.
Portské víno sa výborne snúbi s kvalitnou čokoládou s vysokým podielom kakaa a k dezertom na báze čokolády. Klasická kombinácia portského je so syrom Stilton. Fortifikované víno z ostrova Madeira je obľúbené pre svoje orieškové a karamelové tóny. Skvele doplní chuť karamelového pudingu alebo čokoládové hľúzovky poprášené kajenským korením.
Sherry pochádza zo Španielska, ktoré v suchšej forme spríjemní začiatok večera a sladká zakončí. Bohaté, tmavé a sladké Sherry Pedro Ximénez sú dokonalým doplnkom k Crème Brulée a tiež k zmrzline z tmavej čokolády.
Taktiež vína z juhozápadného Francúzska, z oblastí Languedoc-Roussillon - Muscat de Beaumes-de-Venise, Muscat de Rivesaltes, Maury ako aj Banyuls sú výbornými sladkými spoločníkmi.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku