Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Slávne talianske vinárstvo Santa Margherita
Keď sa povie Santa Margherita, niekto si môže predstaviť miešaný drink, avšak naši zákazníci dobre vedia, že ide o slávne talianske vinárstvo. Santa Margherita predstavuje to najlepšie z tradície i inovácie, vášeň pre vína a rešpekt k ľuďom a krajine, ktorí ich vyrábajú.

Pred viac ako 80 rokmi gróf Gaetano Marzotto, ktorý sa považuje za inovátora, spolu so svojou manželkou Margheritou, vysadili vinohrady v oblasti Veneta, vytvorili nové postupy pestovania hrozna a experimentovali s rôznymi odrodami. Zrušili prenasledovanie svojich zamestnancov a postavili pre nich domy. Po 2. svetovej vojne sa Santa Margherita transformovala na vinárstvo s produkciou výlučne apelačných vín v oblastiach Alto-Adige a Conegliano-Valdobbiadene. V roku 1980 uviedlo vinárstvo na trh Pinot Grigio, ktoré sa stalo jedným z najpredávanejších vín v USA. Dnes pod krídla Santa Margherity patrí 10 vinárstiev napríklad v Lombardii – Ca´del Bosco, Toskánsku – Lamole di Lamole a Sicílii - Terreliade. Spolupracuje s 94 medzinárodnými trhmi. Najsilnejším pre nich je práve USA, kde Santa Margherita patrí k najpredávanejším talianskym značkám.
Vinárstvo Santa Margherita leží medzi Fossalta a Portogruaro v provincii Benátky a vlastní viac ako 1000 ha. Vinice sú v nadmorskej výške 300 – 500m.n.m.. Podložie je glaciálneho pôvodu. Logo vinárstva je kresbou vily „Villa Marzotto at Portogruaro“, ktorá bola postavená v roku 1540. Vinárstvo prešlo za posledných pár rokov veľkou renováciou, nová moderná budova vinárstva, prechod k ekologickejšiemu pestovaniu a v neposlednej rade k zmene dizajnu etikiet.
Eco friendly
Prístup vinárstva k výrobe vína je šetrný k životnému prostrediu, využíva prírodné produkty pre dobré životné podmienky viníc. Príkladom toho je centrum v Chianti Classico, kde vinárstvo prestalo používať meď a síru a vyrába si vlastný kompost z prerezanej vegetácie. Santa Margherita používa postupy ekologického manažmentu pôdy.
Počítačové zavlažovacie systémy v zemi sú navrhnuté tak, aby znižovali odparovanie vody a zvyšovali jej účinnosť. V Chianti Classico sa zameriava na „extrémne ekologické poľnohospodárstvo“, čím eliminuje potrebu konvenčných chemických pesticídov a vo Venete sa ručne zbiera až 90% hrozna.
Vinohrady sa nachádzajú bezprostredne v blízkosti vinárstva, kde je tiež umiestnená výroba vlastných fliaš a až 65% zeleného skla je z recyklovaného materiálu.


Santa Margherita Prosecco
Vinárstvo spolupracovalo na vytvorení klasifikácie DOCG v roku 1969. Vinohrady sa rozprestierajú na miernych kopcoch Valdobbiadene. Hrozno je zberané ručne. Jemné lisovanie, fermentácia v nerezových tankoch cca 15 dní pri teplote 18°C. Bez malolaktickej fermentácie. Druhotné kvasenie metódou Charmat. Zreje v nerezových tankoch minimálne 1 až 3 mesiace pri riadenej teplote 8 – 10°C.
Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut je referenčným príkladom vysoko kvalitného DOCG Prosecco za rozumnú cenu.
Prosecco di Valdobbiadene 52 sa vyrába z najkvalitnejšieho hrozna z 52 historických parciel v srdci Valdobbiadene a ročník 2018 prvýkrát v kategórii Brut.
Gastronómia
Výborný welcome drink ku kanapkám z údeného lososa a kôprovej marmelády, taktiež k tekvicovým gnocchi s parmezánom, ku krémovému rizotu alebo aj k pečenej jahňacej kotlete s rozmarínom. Na stránke santamargherita.com nájdete ďalšie inšpirácie i pri vytvorení letných koktailov.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku