Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Špagety Sgambaro s omáčkou Bolognese - RECEPT a tip na víno
Ako si pripraviť omáčku Bolognese, ktorá chutí ako v reštaurácii na námestí vo Florencii? Lenka vám prezradí tajomstvo prípravy a samozrejme nezabudnite na dokonalé párovanie s talianskym vínom.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu
Talianska kuchyňa je v našich domácnostiach veľmi populárna. Slováci často siahnu po pizzi alebo cestovinách ako najrýchlejšie riešenie, keď príde vlčí hlad. Špagety hodiť do vriacej vody, na to samozrejme veľa kečupu a syr. Taliana by z toho zatriaslo a urazil by sa.
Špagety Bolognese sú pojem a patria ku kultúrnemu a gastronomickému dedičstvu Talianska. Recept na výrobu domácich cestovín a omáčku Bolognese sa dedí z generácie na generáciu.
Špagety Sgambaro s omáčkou Bolognese
Čas prípravy: 60 minút
Počet porcií: 4
Postup
1. V hrnci alebo v panvici s hlbším dnom rozohrejeme olivový olej a restujeme nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu.
2. K tomu pridáme na drobno nasekanú cibuľu a rozpučený cesnak. Krátko restujeme a pridáme hovädzie mäso.
3. Za stáleho miešania všetko spolu restujeme aspoň 15 minút na stredne veľkom plameni alebo stupni na indukcii, kým mäso nezhnedne.
4. Osolíme, okoreníme podľa svojej chuti a varíme asi 5 – 8 minút, aby sa víno zredukovalo. Na miernom stupni omáčku poriadne zamiešame a pod pokrievkou varíme 45 min, prípadne podlejeme vodou.
5. Špagety varíme 5-6 min, alebo podľa návodu na obale v osolenej vriacej vode a potom ich precedíme cez sitko.
6. Vodu z cestovín po uvarení zlejeme a dáme ich hneď na taniere. Prelejeme ich bolonskou omáčkou, ozdobíme lístočkami čerstvej bazalky a môžeme posypať Grana Panado.
Odporúčanie someliérky
Bolognese je pomerne výrazný typ omáčky na báze rajčín a mletého hovädzieho mäsa. Víno by malo pôsobiť osviežujúco. K špagetám Sgambaro s omáčkou Bolognese som preto vybrala ľahšie talianske červené víno zo Sicílie z vinárstva Planeta. Frappato je odroda príbuzná so Sangiovese v Toskánsku. Ochutnať Frappato v čistej podobe je veľmi zriedkavé, pretože sa pestuje iba na niekoľkých hektároch vinohradov, ktoré ležia na červených pieskoch v blízkosti mesta Vittoria. Frappato pôsobí k omáčke Bolognese sviežo a elegantne s príjemnou ovocnou štruktúrou a hladkými tanínmi skvele doladí chuťové poháriky. Lenka použila Frappato i pri príprave omáčky.
Planeta Frappato Rosso 2019
Víno má rubínovo červenú farbu s jemne fialovými odleskami. Vôňa malín, lesných jahôd, brusníc a fialiek doplnená jemnými herbálnymi tónmi. Ľahšie telo a nádherná ovocná textúra s hladkými tanínmi. Označuje sa ako Claret Sicílie.
Planeta
Je hviezdou medzi vínami Sicílie. Planeta je pomerne mladé vinárstvo s rozlohou vinohradov 392ha v piatich oblastiach Sicílie /Menfi, Vittoria, Noto, Etna a Capo Milazzo/. Vinárstvo pracuje s pôvodnými talianskymi a sicílskymi odrodami ako sú Fiano, Grecanico, Carricante, Mascato di Noto, Frappato, Nerello Mascalese a Nero d´Avola.
Vína Planeta sa produkujú priamo v oblastiach ich pôvodu. V roku 1999 získala Planeta titul Vinárstvo roka. Okrem viniča pestujú olivovníky, z ktorých vyrábajú vynikajúce extra panenské olivové oleje. Vinárstvo Planeta kladie veľký dôraz na ochranu životného prostredia a enviromentálnu udržateľnosť v rámci projektov Planeta Terra a Sostain.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Vyberte si dobré cestoviny
Talianske cestoviny Sgambaro sú vyrobené z tvrdej pšenice, ktorá pochádza zo severného Talianska. Sgambaro je rodinný podnik, ktorý v roku 1947 založil Tullio Sgambaro a dnes denne vyrobí 150 ton cestovín. Firma vyrába 4 línie cestovín – Yellow Label, BIO Label, Minicuccioli a Bigoli Nobili. Yellow Label sú cestoviny vyrobené z tvrdej pšenice Marco Aureliono, ktorá patrí k najlepším v Taliansku. Pšenica sa pomaly spracováva a dlhšie suší pri nízkych teplotách, aby sa zachovali jej organoleptické vlastnosti. Špagety Sgambaro N3 sú ideálne k príprave Bolognese.t
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku