Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Spoznajte Veltlín či Grüner Veltliner
Grűner Veltliner - Veltlínske zelené je v Rakúsku najvýznamnejšou pestovanou bielou odrodou, ktorá zaberá takmer tretinu viníc a nie je ťažké pochopiť prečo. Je to odroda, ktorá má úspech v rôznych štýloch.
V 50. rokoch 20. storočia sa stala najrozšírenejšou odrodou vďaka zavedeniu vzdelávacieho systému Hochkultur Lenza Mosera.
Dnes sa pestuje najmä v Niederösterreich a severnom Burgenlande. Táto odroda má osobitné postavenie vo viacerých vinohradníckych oblastiach. Aj keď sa jeho pestovanie v rokoch 1999 až 2020 znížilo, stále si udržiava dominantné postavenie na celkovej ploche vinohradov v Rakúsku.
História
Predpokladá sa, že Veltlínske zelené pochádza z rímskych čias, pričom jeho názov je odvodený od Veltlín (Valtellina) v severnom Taliansku, hoci ampelografi a historici vína ešte nenašli spojenie medzi odrodou a talianskou obcou. Pravdepodobne pochádza z Rakúska. Súčasný názov sa prvýkrát objavil v dokumente v roku 1855; predtým to bolo známe ako Weißgipfler. Až v 30. rokoch 20. storočia sa Veltlínske zelené ustálilo ako štandardný názov. V roku 2007 DNA analýza potvrdila, že Veltlínske zelené vzniklo prirodzeným krížením odrody Savagnin (Tramín) a neznámeho rakúskeho viniča z dediny Sankt Georgen am Leithagebirge, ktorá sa nachádza mimo Eisenstadtu v regióne Burgenland vo východnom Rakúsku. Prvýkrát bol nájdený v roku 2000 v zarastenej časti pasienkov na mieste, kde od konca 19. storočia nebol žiadny vinohrad, a predpokladá sa, že bol posledným viničom v tejto lokalite na viac ako storočie. Miestni odborníci nevedeli určiť odrodu viniča. Až keď v roku 2005 hrozilo jej vytrhnutie, odobrali sa ďalšie vzorky, ktoré sa neskôr analyzovali v Klosterneuburgu. Genetická analýza vykonaná Ferdinandom Regnerom v nasledujúcich rokoch dokázala určiť, že St. Georgener-Rebe je rodičovskou odrodou Veltlínskeho zeleného.
St. Georgener-Rebe bol kedysi známy pod synonymom Grüner Muskateller, ale zdá sa, že nemá žiadny priamy vzťah k muškátovej rodine. Vo februári 2011 neznámy útočník vandalizoval a vážne porezal na niekoľkých miestach jediný vinič St. Georgener-Rebe, o ktorom sa predpokladalo, že má viac ako 500 rokov. Vinič prežil, rakúska vláda ho vyhlásila za chránenú prírodnú pamiatku. Ampelografi v súčasnosti množia odrezky viniča na výsadbu viniča a komerčné pestovanie.
Grűner Veltliner má status DAC v piatich regiónoch - Weinviertel, kde je jedinou povolenou odrodou, Leithaberg, kde sa môže vyrábať ako samostatná odroda alebo v zmesi s Pinot blanc, Chardonnay a Neuburské. Traisental, Kremstal a Kamptal, kde je vysadený spolu s Rizlingom. Pozdĺž Dunaja na západ od Viedne, vo Wachau, Kremstal a Kamptal, Grűner Veltliner rastie na terasách, vína z Wachau majú vlastnú klasifikáciu pomocou jedinečného regionálneho klasifikačného systému – Steinfeder, Federspiel a Smaragd. Výsledkom je veľmi čisté, minerálne víno schopné dlhého vyzrievania, ktoré obstojí v porovnaní s niektorými veľkými vínami sveta.
Mimo Rakúska
Okrem Rakúska sa Veltlínske zelené pestuje v Českej republike, na Slovensku, Maďarsku, Taliansku a Nemecku. V Českej republike a na Slovensku je známe ako Veltlín alebo Veltínské zelené. V Maďarsku ako Zöld Veltlini, v Slovinsku pod názvom Zeleni Vetlinac. Niektoré výsadby možno nájsť aj v regióne Rheinhessen v Nemecku a Alto Adige v Taliansku.
Veltlínske zelené sa pestuje aj v regiónoch Severnej Ameriky. V USA ho možno nájsť v rôznych štátoch ako Kalifornia, Oregon, Maryland, New Jersey, Pensylvánia, Virgínia a Washington. Výsadby Veltlínskeho zeleného v Kanade sú sústredené v Britskej Kolumbii. Taktiež ho nájdete aj Austrálii – najmä v Adelaide Hills a v novozélandských regiónoch Gisborne, Marlborough a Central Otago.
Ako chutí
Veltlínske zelené je všestranná odroda a môže produkovať širokú škálu vín, od šumivých, tichých, ľahkých až po bohaté a koncentrované. Má tendenciu ponúkať vína s tónmi citrónu, limetky a grapefruitu. Najlepšie sladké vína vyrobené z Veltlínskeho zeleného sa vyznačujú výraznou arómou perníkového korenia a kôstkového ovocia s bohatým, plným pocitom v ústach, ktorý je vyvážený sviežou kyselinkou.
Veltlín a gastronómia
Vína odrody Grüner Veltliner sa spájajú s klasickými rakúskymi jedlami. Skvelá je kombinácia s teľacím vysmážaným rezňom a rakúskym zemiakovým šalátom. Taktiež výborný partner k restovaným teľacím ľadvinkám. Je to tiež jedno z mála tichých vín, ktoré odolávajú náročným zeleninovým jedlám ako sú artičoky a grilovaná špargľa. Často sa kombinuje i ázijskými pokrmami.
Somelierka odporúča: Winzer Krems Grüner Veltliner Edition Chremisa 2021, Winzer Krems Grüner Veltliner Kremser Sandgrube 2021, Zillinger WEINTAL Grüner Veltliner BIO 2019, Zillinger HIRSCHENREYN Grüner Veltliner BIO 2020, Weingut Frischengruber Grüner Veltliner Smaragd Ried Kreuzberg 2021, Weingut Frischengruber Grüner Veltliner Smaragd Ried Kirnberg 2021, Weingut Frischengruber Grüner Veltliner Federspiel Frauenweingärten 2021
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku