Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
2+1 = Tretie víno Vinidi ZADARMO. Pozrieť vína.
Snobizmus môže mať mnoho podôb. Ste príliš horlivý hosť, ktorý neustále prerušuje someliéra v reštaurácii alebo ako hosť vo vinárstve ste sa v degustačnej miestnosti chválili vínom, ktoré ste pili pred týždňom? Spoznávate sa? Čítajte nižšie a dozviete sa, či náhodou nie ste „vínny“ snob.
Pýtať sa someliéra počas večere: „Čo je na tomto víne zaujímavé?“ alebo zisťovanie stupeň zrelosti hrozna pri zbere, môže pochádzať zo zvedavosti, alebo z potreby dokázať, že sa vyznáte? Autentické otázky sú dobré, ale nemali by byť unavujúce pre someliera, v reštaurácii nie ste jediný hosť.
Vyhlásenie, že víno je nadhodnotené len na základe jeho ceny, je ignorantské. Do ceny vstupuje veľa faktorov vrátane výnosov, celkovej produkcie a nákladov. Malí, nezávislí výrobcovia vín často čelia iným nákladom v dôsledku napríklad ekológie, čo je pre mnohých profesionálov vo víne o to väčší dôvod, prečo ich podporovať.
Rovnako snobské je, že vysoká cena je konečným ukazovateľom kvality. V každom prípade si objednajte drahú fľašu, ak poznáte výrobcu alebo región a myslíte si, že to stojí za to. Neriaďte sa však len cenou. Vo všeobecnosti, keď sú ľudia snobmi vína, zážitok je skôr o vnímanej prestíži vína a nie o skutočnej úrovni kvality. Len preto, že ide o veľmi slávnu značku, nemusí to nutne znamenať, že je najlepšia.
Všetci máme svoj názor na kombinácie jedla a vína, ale v prostredí reštaurácie so šéfkuchárom spolupracuje práve somelier, nie vy. Rovnako je prešľapom ukázať, že na jedálnom lístku sú kačacie prsia a povedať kuchárovi, čo by sa malo podávať vedľa. Vychutnajte si jedlo tak ako je servírované a s tým, čo nalievajú.
Všetci robíme chyby. Možno sa vinár nesprávne vyjadril o svojom víne alebo someliér neúmyselne pochybil. Upozorňovať ich na ich chyby, najmä pred ostatnými hosťami, je neslušné. „‚Vínni snobi‘ často dávajú ľudí dole; majú krehké ego a tendenciu prenášať svoju neistotu na ostatných.
Zatiaľ čo vôňa korku vám môže povedať rôzne podrobnosti o víne, jeho použitie ako ukazovateľa kvality je ľubovoľné. Korok môže cítiť trochu zatuchnutý, ale víno by mohlo byť dobré. Na druhej strane, korok môže voňať dobre, ale víno môže mať chybu. Predstavte si korkovú zátku v reštaurácii ako jednoduchý rituál, nie ako výzvu na hodnotenie toho, čo bolo práve otvorené. Jediný spôsob, ako skutočne rozpoznať kvalitu vína, je ochutnať ho.
Vybrať si fľašu bez toho, aby ste vedeli čokoľvek o výrobcovi alebo regióne, môže byť nepochybne riskantné. Objednávanie vína však nie je ako výber zmrzliny, neexistujú žiadne neobmedzené a bezplatné vzorky. Najextrémnejším príkladom je hosť, ktorý poslal späť päť veľmi drahých fliaš vína, nie preto, že by boli chybné, ale len z osobných preferencii. Vo všeobecnosti, ak sa chystáte odmietnuť víno v reštaurácii, nie je to preto, že by vám toto konkrétne víno nechutilo, ale preto, že víno má vadu.
Zdroj: WE
Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.
Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.
Trinásteho augusta si pripite jedným z najobľúbenejších šumivých vín v Taliansku, Proseccom. Áno, 13. augusta je Medzinárodným dňom Prosecca. Či už ho pijete ako aperitív, k ľahkému jedlu alebo len tak s priateľmi, Prosecco je symbolom radosti a bezstarostných chvíľ. Prosecco si zaslúži vašu pozornosť nielen dnes, ale po celý rok.
Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.