Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Steak z tuniaka – RECEPT a tip na víno
Ryby by určite nemali chýbať v našom jedálničku. Podľa oficiálnych odporúčaní by sme mali ryby jesť aspoň dva razy do týždňa. Ryby sú zdrojom mnohých zdravých tukov (najmä omega – 3 mastné kyseliny) a kvalitných bielkovín. Lenka pripravila pre vás veľmi chutný steak z tuniaka s grilovanou zeleninou. K nemu odporúčam víno La Mascota Rosé 2020 z vinárstva Mascota Vineyards.
Steak z tuniaka s grilovanou zeleninou
Čas prípravy: 30 min
Počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Najskôr umyjeme papriku, rajčiny, cuketu a osušíme. Cuketu nakrájame na plátky a papriku cibuľu na väčšie kúsky. Paradajky necháme v celku.
2. Všetku zeleninu dôkladne premiešame s nasekaným tymiánom, olivovým olejom, soľou a korením. Dáme na grilovaciu panvicu, alebo vonkajší gril, necháme ugrilovať pri teplote 200 - 220 °C.
3. Na konci pridáme 2 plátky bylinkového masla, buď si urobíte podľa vlastného receptu alebo kúpite. Ja som použila hotové. Prikryjeme alobalom a necháme krátko odpočívať.
4. Steaky z tuniaka po oboch stranách osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom.
5. Opečieme ich po oboch stranách na grilovacej panvici, alebo vonkajšom grile tak, aby bol stredne prepečený.
Servírovanie: Steak podávame s grilovanou zeleninou
Tuniak je makrelovitá ryba, ktorá sa vyskytuje v moriach a oceánoch v najrôznejších kútoch sveta. Ide o jednu z najčastejšie lovených rýb a konzumovaný je hlavne v USA, Japonsku a Európe. Z nutričného hľadiska ide o veľmi dobrý zdroj bielkovín. Okrem omega-3 mastných kyslín v ňom nájdeme aj omega-6 mastné kyseliny. Obsahuje aj niektoré vitamíny a minerály. Z vitamínov ide predovšetkým o vitamín A, vitamín B12, vitamín B6, niacín, tiamín a riboflavín. Z minerálov dominujú fosfor, draslík, horčík, selén a už spomínaný sodík. Tuniak má prospešné účinky na zdravie srdca, mozgu, očí či zlepšenie stavu pokožky a boju proti chronickým zápalom. Výskumy potvrdili aj zlepšenie imunitného systému a zníženie pravdepodobnosti obezity.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Tuniak je jednou z mála rýb, ktorá nemá vôňu ani chuť po rybe. Steaky sú väčšinou z rybieho chrbta. Táto časť má priesvitnú ružovú alebo mierne červenkastú farbu s veľmi malým množstvom tuku. Tuniak je mäsitá ryba a dokonale sa hodí k bielym, ružovým aj červeným vínam. Z bielych odporúčam Chardonnay z Burgundska z oblasti Chablis. Taktiež suché, jemne pikantné Veltlínske zelené zo Slovenska. Z červených vín ľahký, ovocný Pinot Noir alebo Gamay z Beaujolais. K steaku z tuniaka s grilovanou zeleninou som vybrala víno La Mascota Rosé 2020 z vinárstva Mascota Vineyards. Suché, ružové víno vytvára zaujímavý kontrast s mäsitou textúrou tuniaka.
Odporúčanie someliérky:
Mascota Vineyards La Mascota Rosé 2020
Skvelé rosé z odrody Malbec. Svetlá, lososovo ružová farba v štýle Provence. Diskrétna vôňa zrelých čerešní, broskyne a malín. Osviežujúce a suché v chuti. Komplexné so šťavnatým charakterom čerstvého hrozna. Dlhý, minerálny záver. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Mascota Vineyards
Finca La Mascota je výborná adresa pre skvelé argentínske vína. Vinohrady sa rozprestierajú na ploche 100 ha v Lujan de Cujo, Uco Valley a Maipu. Vinice ležia na úpätí Ánd sotva tisíc metrov od rieky Mendoza. Pôda je prevažne aluviálna s hlinito-hlinitým povrchom. Finca La Mascota je jedným z najznámejších a najprestížnejších vinárstiev v Mendoze.
Hlavnými odrodami sú Cabernet Sauvignon, Malbec, Cabernet Franc, Shiraz a z bielych Chardonnay. Priemerný vek vinohradov je 30 rokov. Vína kreuje Rodolfo Sadler. Vyznačujú sa elegantným štýlom s výbornou ovocnou textúrou ako aj koncentráciou najlepších vín pre vyzrievanie.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku