Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Šúľance s vanilkovým krémom a TIP na víno Ostrožovič
Koniec leta nemusí byť len smutný, môže byť i sladký. Lenka pripravila pre vás zemiakové šúľance s orechmi a vanilkovým krémom. K tomuto skvelému dezertu odporúčam sladké, slovenské víno z Tokaja z vinárstva Ostrožovič.
Šúľance s orechmi s vanilkovým krémom
Čas prípravy: 45 min
Počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Zemiaky si uvaríme v šupke deň vopred. Druhý deň ich ošúpeme a najemno nastrúhame. Pridáme zvyšné ingrediencie a rýchlo vypracujeme pružné, nelepivé cesto.
2. Valec alebo pracovnú plochu zľahka poprášime solamylom a cesto rozdelíme na polovicu.
3. Z každej polovice vyvaľkáme valec a príborovým nožom odkrajujeme kúsky, ktoré "ušúľame" do požadovaného tvaru.
4. V osolenej vriacej vode varíme 5 minút od doby, kedy nám šúľance vyplávajú na hladinu. Zľahka ich vareškou premiešame, aby sa nám nelepili ku dnu hrnca.
5. Medzi tým, ako sa nám varia šúľance, si pripravíme vanilkový krém. V malom hrnci rozmiešame žĺtka s trstinovým a vanilkovým cukrom. Postupne primiešame mlieko.
6. Potom zmes zohrievame pri stredne vysokej teplote. Povaríme 6 -7 minút za stáleho miešania, kým nezhustne. Nemusí zovrieť.
7. Hotový krém si odložíme na bok, kým ho nebudeme potrebovať. Uvarené šúľance na panvici opečieme na masle do zlata. Posypeme orechmi a trstinovým cukrom.
Servírovanie do stredu taniera vlejeme vanilkový krém položíme orechové šúľance a môžeme ozdobiť jedlými kvetmi.
Vlašské orechy boli vždy považované za „potraviny mozgu“, pretože povrchová štruktúra orecha má vzhľad podobný ako mozog. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú zlepšiť pamäť a sústredenie. Orechy sú tiež známe tým, že poskytujú úľavu od neurodegeneratívnych porúch, ako je demencia, epilepsia a Alzheimerová choroba. Čerstvé vlašské orechy sú bohaté na aminokyseliny. Obsahuje tiež esenciálne mastné kyseliny. Zahrnutie orechov do stravy môže pomôcť predísť koronárnym srdcovým ochoreniam. Vlašské orechy majú lahodnú chuť a chrumkavú textúru, používajú sa v dezertoch a pečených výrobkoch, ako sú sušienky, koláče, müsli a energetické tyčinky.
Someliérka odporúča vhodné víno
Zemiakové šúľance je tradičný slovenský pokrm. Môžu byť pripravené na slano i sladko. Lenka pripravila ich sladkú verziu s vlašskými orechmi a vanilkovým krémom. K šúľancom odporúčam víno - Tokajský 4-putňový výber z ročníka 2003 z vinárstva Ostrožovič. Kombinácia slovenských zemiakových šúľancov a tokajského vína je výborná. Chuť vlašských orechov a vanilkového krému ešte viac podporí oxidatívno orieškový charakter vína. Víno jemne preberá iniciatívu nad pokrmom, čím vynikne jeho jedinečnosť.
Odporúčanie someliérky:
Ostrožovič Tokajský výber 4-putňový 2003
Ľahšia verzia klasického výberu. Jemne oxidatívna vôňa s tónmi sušeného ovocia a chlebovej kôrky. Stredne plné telo a svieži charakter. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Ostrožovič
Od roku 1990 píšu svoj vínny príbeh manželia Ostrožovičovci v najmenšej vinohradníckej oblasti Slovenska, v Tokaji. Tokaj je jediná naša vinohradnícka oblasť s apelačným systémom podobným ako vo vyspelých vinohradníckych krajinách. Dnes hospodária na 58 ha vlastných vinohradov, na najkvalitnejších honoch Tokaja - Vlčina, Chotár a Makovisko.
Vinohrady obhospodarujú systémom šetrného hospodárenia. Ľahké tufové pôdy poskytujú dokonalé prostredie pre pestovanie hrozna a vo výnimočných tufových pivniciach zrejú tokajské vína. Tokajské výbery sa vyrábajú tradičnou oxidatívnou metódou z odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Podľa počtu putní na tzv. gönsky sud (136 litrov) sa rozlišujú troj- až šesťputňové vína, ktoré sú srdcovou záležitosťou pána Ostrožoviča. Vinárstvo produkuje aj vynikajúce reduktívne vína v rade Special Collection, či unikátne slamové vína z tokajských odrôd. Vína od Ostrožoviča sú neoddeliteľnou súčasťou vínnej kultúry Slovenska a povinnou zastávkou pre tých, ktorí hľadajú genius loci vo víne.
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.