Leto si žiada ľahkosť nielen na tanieri aj v pohári. Či už grilujete na záhrade alebo len sedíte na terase s priateľmi, správna kombinácia vína a jedla môže premeniť každé stretnutie na zážitok. Vybrali sme pre vás šesť letných receptov s vínom z WinePlanet,, ktoré fungujú dokonale a stoja za vyskúšanie.

Šumivé víno a jeho výroba
Šumivé víno sa vyrába prirodzeným procesom druhotného kvasenia (bez prídavku oxidu uhličitého). Oxid uhličitý vzniká v šumivých vínach kvasením, pričom jeho tlak vo fľaši po dokvasení musí dosiahnuť najmenej 350 kPa pri teplote 20°C. Druhotné kvasenie môže prebiehať tradičným spôsobom vo fľašiach, v uzatvorenom tanku, alebo kombináciou oboch spôsobov.

Spôsoby výroby šumivých vín
Méthode Traditionnelle / Méthode Classique [meto:d tradisionel , meto:d klasi:k]
Tradičná metóda kvasenia vína vo fľašiach
Pri tejto metóde je v prvej fáze dôležité sceľovanie (fran. Assemblage [asambláž]) tichých vín, ktoré nazývame kupážou (fran. Cuvée [kůvé]). Ďalej nasleduje pridanie tyrážneho likéru (fran. Tirage [tiráž]), čo predstavuje zmes tichého vína, cukru, vybraných ušľachtilých kvasiniek a vitamínov pre kvasinky do základnej kupáže. Následne sa fľaša uzavrie korunkovým uzáverom. Potom sa uzavreté fľaše umiestnia do stojanov nazývaných pupitres, kde prebieha postupné striasanie kalov (fran. remuage [r:muáž]).
Po remuage, teda keď sa usadenina vytvorená z odumretých kvasiniek postupne strasie z dna až k hrdlu fľaše do plastového lôžka pod korunkovým uzáverom, nasleduje najzaujímavejšia fáza, a to oddelenia kalov od číreho podielu šumivého vína, nazývaná degoržovanie (degorgement [degorž:mán]), Degoržovanie nastáva po predchádzajúcom vymrazení straseného kalu s časťou šumivého vína v ľadovom kúpeli.
Pri tomto procese dochádza k čiastočnej strate vína. Pôvodný objem fľaše sa dopĺňa expedičým likérom (fran. dosage [dozá:ž]), čo predstavuje zmes zahusteného vína. Výnimkou sú vína bez dosage. Tieto sú označované ako „non dosage“, „zero dosage“ a podobne. V závere procesu sa fľaša uzavrie korkovým uzáverom a agrafou. Víno potom nejakú dobu ešte zrie vo fľašiach a neskôr sa expeduje.
Ochutnajte šumivé vína z oblasti Champagne. Tradičnou metódou sa vyrábajú všetky Champagne /Bollinger, Ayala, Moet & Chandon, Veuve Cliquot, Palmer../, šumivé víno z Talianska Franciacorta Ca del Cosco, ale aj slovenské sekty Hacaj, Hubert XO, Pavelka, Elesko Sekt, Karpatská Perla, Mrva & Stanko .

Méthode Transvals [meto:d transval]
Transverzná metóda
Táto metóda je v úvodnej fáze podobná tradičnej metóde. Víno najprv kvasí v kvasných fľašiach, avšak v závere sa izobaricky filtruje a následne plní do nových expedičých fľiaš. Ochutnajte sekt Hubert vyrobený metódou transvals.
Méthode Charmat [meto:d šarma]
Charmatova metóda
Druhotné kvasenie prebieha vo veľkých kvasných nádržiach niekoľko mesiacov. Po dokvasení sa kvasinky z vína odfiltrujú, do vína sa pridá expedičný likér a sekt je následne naplnený do fliaš. Charmatova metóda sa používa pri výrobe Santa Margherita Prosecco Valddobiadene, Reya Proseco Valddobiadene alebo Freixenet Prosecco.
Méthode Rurale [meto:d růral] Asti
Metóda je využívaná pri výrobe aromatických šumivých vín. Tento proces nezahŕňa druhotné kvasenie. Získaný CO2 je výsledkom prvotného kvasenia pri nízkych teplotách, ktoré prebieha vo veľkých uzavretých nádobách. Po šetrnej filtrácii je víno plnené do fliaš. Výsledný produkt – šumivé víno - má bohatú ovocnosť a aromatiku. Rurale Asti metóda sa používa pri výrobe šumivého vína Hubert de Luxe.
Ďalšie články

Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.