Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Svieži jahodový koláč a TIP na víno El Coto
Prekvapte svoju najmilšiu mamu ku dňu matiek už túto nedeľu. Upečte pre ňu svieži jahodový koláč podľa receptu od Lenky a pripite na jej zdravie lahodným bielym vínom El Coto Semidulce 2021.
Svieži jahodový koláč
Čas prípravy: 45 min, počet porcií: 12
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Najprv si pripravíme cesto. Múku zmiešame s trstinovým cukrom, soľou, pridáme kocky zmäknutého masla a vajíčko. Vypracujeme mixérom tuhé cesto.
2. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme na 1 hodinu do chladničky. Rúru zapneme na 180 stupňov.
3. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu a prenesieme ho do 24-26 cm okrúhlej formy (ideálne s odnímateľným dnom). Popritláčame okraje.
4. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme fazuľou. Dáme piecť na cca 10 minút.
5. Po 10 minútach vyberieme, odstránime fazuľu a papier. Dáme ešte naspäť piecť ďalších cca 10 minút do zhnednutia cesta. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Medzitým si môžeme pripraviť plnku, ktorú pripravíme zmiešaním mascarpone, tvarohu, smotany na šľahanie, vanilkového cukru a extraktu. Vznikne nám hustá plnka. Nanesieme na upečený korpus. Dáme aspoň na hodinu do chladu. Po vytiahnutí z chladničky nakrájame jahody na polovice a poukladáme ich na vrch plnky. Červené želé pripravíme podľa návodu a nalejeme na jahody s lyžicou. Necháme stuhnúť v chladničke najlepšie celú noc. Na 2. deň posypeme nasekanými pistáciami a môžeme krájať.
Jahody sú veľkým prínosom pre zdravie. Obsahujú z 90% vodu. Sú bohatým zdrojom vitamínov (vitamín A, B1, B2, B3, B6 a E ) a minerálnych látok, najmä mangán, bór, draslík, fluór, fosfor, horčík, kobalt, síra a vápnik Obsah vitamínu C v jahodách je takmer porovnateľný s citrusovými plodmi. Jahody patria spolu s čučoriedkami a brusnicami k najsilnejším antioxidantom.
Someliérka odporúča vhodné víno
Jahody sa dobre kombinujú s ľahkým šumivým i tichým bielym, ružovým, ale aj červeným vínom s ovocným charakterom. Krémová a bohatá povaha jahodového koláča s tvarohovou plnkou z neho robí dokonalého partnera k polosladkému vínu Semidulce 2021 z vinárstva El Coto. Skvelá svieža a lahodná kombinácia.
Odporúčanie someliérky:
Víno El Coto Semidulce 2021
Víno vyrobené z odrôd Viura a Chardonnay. Hrozno pochádza z vyššie položených vinohradov Carbonera. Slamovo žltá farba. Atraktívna citrusovo ananásová vôňa. Chuť je svieža, šťavnatá a ovocná so sladším prejavom. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo El Coto
Vinárstvo El Coto je najväčším pestovateľom hrozna v oblasti La Rioja. Už vyše 50 rokov sa sústreďuje na produkciu kvalitných vín. El Coto tvorí akoby dvanásť malých vinárstiev. Každé z nich má optimálne podmienky pre pestovanie hrozna. Od roku 1990 patrí do spoločnosti vín skupiny Barón de Ley. Vinohrady El Coto patria k najväčším devízam vinárstva. Vinárstvo je najväčším pestovateľom hrozna v oblasti Rioja.
Najrozsiahlejšie plochy vinohradov, z celkového počtu viac ako 800ha, ležia v provincii Alavesa. Najvyššie položená vinica je Carbonera ( Oriental ), ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 875 m nad morom a je ideálna pre pestovanie bielych odrôd najmä Viura, Chardonnay a Verdejo.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku