Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Teplý šalát z pohánky a TIP na víno
Pohánku už dávno ľudia považovali za superpotravinu. Momentálne sa opäť objavuje v našej kuchyni. Ako si ju však správne pripraviť? Lenka vám to prezradí. Ochutnajte jej obľúbený teplý šalát z pohánky, pečenej mrkvy s kozím syrom. Výborne sa k nemu hodí rakúske polosuché biele víno z vinárstva Stift Klosterneuburg.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Teplý šalát z pohánky
Čas prípravy: 40 min, počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Postup
1. V mierne osolenej vode si podľa návodu uvaríme pohánku.
2. Mrkvu očistíme a nakrájame na hranolky. Následne poukladáme na plech s vystlaným papierom na pečenie.
3. Pridáme sušený cesnak, mleté čierne korenie a soľ. Pečieme 20 až 30 minút na 180⁰ stupňoch.
4. Ku koncu pečenia pridáme nakrájané jablká. Medzi tým si spravíme zálievku.
5. Zálievku si pripravíme vytlačením šťavy z granátového jablka i guľôčok. Následne pridáme všetky ostatné ingrediencie a dobre premiešame.
6. Do panvice, kde sa varila pohánka, pridáme nasekané umyté zelené listy, jablká z rúry a zalejeme zálievkou. Dobre premiešame.
7. Na vrh šalátu pridáme hobliny kozieho syra a upečenú mrkvu.
Pohánka ešte pred pár rokmi bola u nás pomerne neznáma, jej popularita však rýchlo stúpa. Pochádza zo Strednej Ázie a patrí k bezlepkovým potravinám, neobsahuje žiadne pšeničné lektíny. Vďaka tomu je plnohodnotnou alternatívou pšenice. Pohánka zlepšuje reguláciu hladiny cukru v krvi pri cukrovke, pomáha pri kŕčových žilách a vysokom krvnom tlaku. Ak ju necháte vyklíčiť, získate superpotravinu. Naklíčená pohánka obsahuje veľa enzýmov, životne dôležitých minerálnych látok a ľahko stráviteľných proteínov. Pohánka obsahuje esenciálne zložky ako magnézium, vápnik, draslík a železo, navyše boduje veľkým obsahom vlákniny. Tá je dôležitá pre správne trávenie a látkovú výmenu.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
K teplému šalátu z pohánky s pečenou mrkvou, jablkom a kozím syrom odporúčam biele víno Stift Klosterneuburg Zierfandler-Rotgipfler Gumpoldskirchen 2020. Pohánka je neutrálna, dominantná je sladšia chuť mrkvy a kozieho syru. Toto víno má plnú, jemne sladšiu chuť, podporenú šťavnatou kyselinkou. Tá osvieži sladkosť pečenej mrkvy a jablka a podporí chuť kozieho syra.
Odporúčanie someliérky:
Stift Klosterneuburg Zierfandler-Rotgipfler Gumpoldskirchen polosuché 2020
Senzoricky bohato pôsobiace víno s korenisto florálnym dotykom. Chuť je komplexná a zároveň jemne extravagantná. Dlhý, korenisto medový záver. Výborný potenciál pre vyzrievanie. Ukázať víno na eshope.
Stift Klosterneuburg
Klosterneuburg je jednou z najstarších vinárskych usadlostí na svete, ktorej pôvod siaha až do 12. storočia, kedy kláštor založil gróf Leopold III z Babenbergu. V roku 2014 kláštor Stift Klosterneuburg oslávil svoje 900. výročie. Kláštor vlastní 108 hektárov vinohradov, čo z neho robí jedno z najväčších a najznámejších vinárstiev v krajine. S takmer desiatimi storočiami skúseností sa Stift Klosterneuburg venuje výrobe vín s charakterom miesta pôvodu. Tomuto cieľu slúži špecializácia na pôvodné odrody viniča a šetrná vinifikácia.
Legendárne vinice sú srdcom vinárstva. Nachádzajú sa vo Viedni a v obciach Klosterneuburg (Wagram), Gumpoldskirchen a Tattendorf (obe v regióne Thermen). Pod kláštorom sa nachádza rozsiahla pivnica z obdobia baroka. Klenutá pivnica sa rozprestiera na štyroch úrovniach do hĺbky 36 metrov. Minimálne zásahy pri výrobe zachováva odrodový charakter vín. V kláštore sídli a najstaršia vinohradnícka škola na svete a nachádzajú sa tu najstaršie výsadby viniča odrody St. Laurent.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku