Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Tipy na vína zo slovenského vinárstva Papillon
V dedinke Devičie, ktorá leží na strednom Slovensku, sídli nové malé rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza. Od roku 2019 je Papillon certifikované ako BIO vinárstvo. Výroba vína je sústredená priamo v areáli vinárstva. Spracovanie hrozna je maximálne šetrné, využívajú princíp gravitácie. Používajú sklolaminátové fermentačné nádoby a betónové vajíčka pri tichých vínach.
Na naše otázky odpovedá Darina Géciová a David Papillon.
Ktoré víno z Vašej ponuky je absolútna topka, na ktoré ste ako vinárstvo hrdý? Odporučte čitateľom víno, ktoré by mali určite ochutnať a prečo.
My sme mimoriadne nadšený z nášho Rieslingu 2020, ktorý zrel v betónom vajíčku. Hrozno Riesling (rizling rýnsky) pochádza z prvého BIO certifikovaného vinohradu na Slovensku, ktorý bol vysadený v roku 1998. Betónové vajíčko dáva vínu plné telo a necháva mineralitu sa krásne prejaviť.
Odporučte čitateľom víno, ktoré by mali určite ochutnať a prečo.
Určite treba vyskúšať Bublinky, version: rosé 2020. Toto ružové perlivé víno je vyrobené metódou petillant naturel (pét nat). Je to prvá fermentácia zachytená vo fľaši a po vyzretí vo fľašiach sú kaly následne odstrelené – degoržované. Víno je číre, jemné bublinky nechajú vyninknúť elegancii ružového pinot noiru.
Vedeli by ste nám odporučiť jesennú kombináciu jedla a Vášho vína?
My sme príchod jesenného počasia zahájili kombináciou nášho Rieslingu 2020 a varenými zemiakmi s maslom, sous vide lososom preliatym omáčkou buerre blanc, do ktorej sme pridali domácu kyslú smotanu, čo tomu dodalo jemnú kyslosť ktorá skvele ladila s Rieslingom a na dekoráciu a dochutenie sa na vrchu vynímali šalviové lístky opražené na masle. To viete...hlavná ingrediencia francúzskej kuchyne je MASLO :)
Ktoré Vaše víno je najobľúbenejšie a dá sa povedať, že sa na Slovensku najviac predáva?
Pinot noir je jedno z našich najobľúbenejších vín. Je to francúzsky pinot – ľahké červené víno – burgundský štýl, úžasná aromatika. Máme ho v 2 verziách. Jedna je Symposion (víno zrelo v sklolamináte a vo fľašiach) a druhá sa volá Pinot noir (víno zrelo rok v dubových sudoch a následne vo fľašiach).V predaji sú momentálne ročníky 2019.
Prezraďte nám nejaké novinky alebo aktuálne úspechy vo Vašom vinárstve?
Jedna z pripravovaných noviniek na ktorú sa veľmi tešíme je Macération sauvignon, 2021. Je to Oranžový sauvignon blanc ktorý zrel rok v betónovom vajíčku. Veľmi zaujímavá kombinácia, na ktorú sa už nevieme dočkať.
Toto víno má (tak ako niektoré ďalšie z našich vín) francúzsky certifikát VIN MÉTHODE NATURE. Sme jediné vinárstvo na Slovensku s týmto certifikátom. Pre nás je to úspech ho získať. Znamená to že naše vína sú ekologické ale zároveň vyrobené naturálnou metódou, bez pridania síry, alebo len s minimom pridanej síry do 20 mg/l.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku