Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Valentínske párovanie s vínom
Srdiečka, sviečky, ruže, hudba a romantická večera s vínom, možno pre viacerých valentínsky gýč. Možno tento rok konečne strávite Valentína oveľa krajšie a romantickejšie ako len zájsť na večeru do mesta.
Príprava špeciálneho jedla doma znamená, že sa vyhnete davom ľudí, ktorí sa správajú, ako by ešte nikdy v reštaurácii nejedli. Nehovoriac o tom, že budete len vy dvaja. Intímna večera v interiéri a špeciálna fľaša vína môžu urobiť tento deň naozaj nezabudnuteľným.
Všetky tipy na jedla a párovanie nájdete na našom blogu.
Pokiaľ ide o párovanie jedla a vína na Valentína, snažte sa zladiť atmosféru s gradáciou. Vyberte vína, ktoré vystihujú jeho alebo jej osobnosť. Večer by mal začínať aperitívom, nie však panákom niečoho ostrého. Aperitív má navodiť romantickú atmosféru a výnimočnosť večera. Siahnite po fľaši kvalitného šumivého vína, ktoré sa ideálne páruje s malými kanapkami.
Prirodzene svieži štýl šumivých vín sa perfektne hodí napríklad k čerstvým morským plodom alebo ustriciam. Ustrice a Champagne je klasické a overené afrodiziakum.
Biele a ružové víno sa hodí k rybám, k hydinovému mäsu alebo cestovinám s bielou omáčkou. Skvelá ryba si zaslúži dobré a kvalitné víno. Pripravte si napríklad grilovaného lososa so šošovicovým šalátom a k nemu svojej polovičke ponúknite Champagne Ayala Rosé. Tip na recept s lososom a párovanie
Výborná kombinácia je aj kačacia pečeň s cibuľovým chutney s toastom. Skvelým partnerom môže byť šumivé víno v kategórii brut alebo extra brut, ktoré dokáže veľmi dobre redukovať tuk. Taktiež i biele víno odrody Rizling rýnsky alebo Gewűrztraminer, nie však v sladkej verzii. Vyskúšate komplexný Gewűrztraminer Turckheim, ktorý skvele doplní jemne sladšiu chuť pečene a cibuľového chutney. Zároveň jeho kyselinka zredukuje plnosť jedla. Tip na recept s pečeňou a párovanie.
Ak má vaša polovička rada taliansku kuchyňu, môžete sa nechať inšpirovať ľahkými, rýchlymi a hlavne chutnými chuťovkami s Proseccom. Tip na recepty a párovanie s bublinkami.
Červená ako láska
Červené víno sa vo všeobecnosti najlepšie hodí k červenému mäsu. Tradične sa steaky spájajú s červenými vínami. Obsahujú taníny a alkohol, ktoré môžu pomôcť vyzdvihnúť bohatosť steaku.
Aj keď nemôžete mať rib eye steak v štýle reštaurácie, môžete si ho upiecť doma a spárovať s plným červeným vínom. Prekvapte svoju drahú polovičku a pripravte mu kvalitný steak s chimichurri omáčkou.
Najlepším spoločníkom k pripravenému jedlu je plný a bohatý Malbec s vyšším podielom trieslovín a jemnou sviežou kyselinkou napríklad z vinárstva Norton alebo Rutini. Možno si večer zatancujete i argentínske tango. Tip na recept a párovanie.
Jahody sú často spojené s romantikou. Historicky sa jahody datujú do starovekého Ríma, kde sa ovocie spájalo s Venušou, bohyňou lásky.
Vďaka svojej jasne červenej farbe sa stali lákavým dezertom na Valentína. Víno ONA z vinárstva Pavelka bude krásne ladiť s prirodzenou sladkosťou jahôd a krémom Mascarpone. Svieža kyselinka vína zvýrazní sviežosť. Tip na recept a párovanie.
Čokoláda = vášeň
Keď myslíte na Valentína, myslíte na čokoládu. Či už ide o darček alebo dezert, čokoláda symbolizuje náklonnosť, luxus, vášeň a zmyselnosť. Či ste sa narodili v 20. rokoch 20. storočia, v roku 2000 alebo kdekoľvek medzi tým, môžete nájsť ročník narodenia svojho milovaného a darovať mu ročníkové portské víno. Hustý a bohatý charakter portského vína pripomína čokoládu. Víno a čokoláda je afrodiziakum. Farba čokolády by mala ladiť s vínom, čím je čokoláda silnejšia a intenzívnejšia, tým víno musí byť plnšie. Tip na recept a párovanie.
A nezabudnite, že Valentín nemusí byť len jeden deň v roku, ale každý deň by ste mali tým najbližším povedať, že vám na nich záleží a obdarovať ich napríklad i fľašou vína z ponuky wineplanet.sk
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku