Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Veľkonočné novinky od slovenských vinárov
Vyspovedali sme našich vinárov aké novinky prinášajú a aké sú ich tipy na veľkonočné sviatky. Začítajte sa do jarných odporúčaní vinárov Nichta, Mrva a Stanko, Karpatská Perla, Fundus Regius a Papillon a pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými slovenskými vínami.
AKCIA - Slovenské vína až -35% do 21. 4. 2025.
Vinárstvo Nichta: Jakub Nichta
"K sviatkom Veľkej noci chystáme v našom vinárstve ďalšie nové vína z ročníka 2024. Pozornosť by som rád upriamil na suchú Peseckú leánku Močiarno. Tradične je to prvé mladé víno z produktového radu Terroir, ktoré dávame na trh.
Ročník 2024 mimoriadne prial čajkovskej Leánke a vyzdvihol jej citrusovo-muškátovú aromatiku a príjemnú šťavnatú chuť. Bonusom je nízky obsah alkoholu (11,5% obj) a aj histamínu (pod 0,25 mg/l).
Naša “terroirna” Pesecká je tradične na kosť suchá, veď má iba 1,7 g/l zvyškového cukru a pre nás vo vinárstve je to ukážka nášho vulkanického regiónu Tekov ukrytá vo fľaši."
Ročník 2024 bude čoskoro skladom. Na eshope nájdete Nichta Terroir Pesecká Leánka Močiarno 2023
Mrva & Stanko: Vladimír Mrva
"Naše vinárstvo ešte pred Veľkou nocou uvedie do predaja 6 nových vín ročníka 2024. Skôr, ako Vám odporučím niektoré z nich, by som chcel zdôrazniť, že ročník 2024 bol výnimočný. Bol to rok plný rekordov a klimatických anomálií, čo sa nepochybne odrazilo aj na charaktere vín. Tento ročník bol teplotne extrémny, čo prinieslo nové a zaujímavé prejavy, ako v arómach, tak v chutiach rôznych odrôd viniča, a teda zároveň i vína.
Ak mám vyzdvihnúť niektoré vína, ktoré budeme ponúkať, určite spomeniem odrodu Noria. Tento slovenský novošľachtenec vznikol krížením odrôd Ezerjó x Tramín červený. Je to víno, ktoré sa po dlhom období objavuje v našom portfóliu a prináša osviežujúcu ovocnú chuť s jemnými herbálnymi tónmi.
Môžete v ňom zaznamenať náznaky medovky, ktoré prechádzajú do citrusových a grepových akcentov. Typickým charakterom tohto vína je jemný prejav po ružovom tramínovom oleji. Určite ide o veľmi zaujímavé víno, ktoré si zaslúži vašu pozornosť."
Víno bude čoskoro skladom
Karpatská Perla: Peter Likavec
"Rizling rýnsky 2023, vinohrad Suchý vrch, BIO, vajce je víno, s ktorým Karpatská Perla prichádza tematicky na trh počas Veľkej Noci.
Víno fermentovalo v nerezových nádobách. Po dokvasení bolo prečerpané. Zrenie spolu s kvasničnými kalmi prebiehalo v betónových nádobách v tvare vajca po dobu 12 mesiacov. Rizling z vajca má bohatšiu, mimoriadne sviežu chuť s dominantným medovo-botrytickým vnemom.
Celkovo je zaujímavejší a harmonickejší ako Rizling rýnsky 2023 BIO Suchý Vrch. Pokiaľ nám to príroda dovolí, radi by sme do budúcna naše rizlingy formovali do tohto štýlu."
Víno skladom: Rizling rýnsky 2023, vinohrad Suchý vrch, BIO, vajce
Fundus Regius: Veronika Regendová
"My vo Fundus Regius sa tešíme z prichádzajúcej jari a z novej energie. Novo rozkvitnuté trnky, kvietky blyskáču a pučiace žihľavy navodzujú pocit radosti a sviežosti. Tieto florálne vône a ľahkosť môžete nájsť aj v nových vínach Rizling rýnsky 21 a Cabernet Sauvignon rosé 22.
Sú odrazom nedotknutej čistej prírody z Jacikovej vinice. Aj takto môže vyzerať jarný detox. A ak ste priaznivcom plnších vín, odporúčame náš nový Cabernet Sauvignon 2018."
Víno skladom: Fundus Regius Rizling rýnsky 2021, Fundus Regius Cabernet Sauvignon rose 2022
Papillon – Víno od Francúza: David Papillon
"Momentálne pracujeme vo vinohradoch. Naše vinohrady majú teraz spolu rozlohu 3,7 ha. Obhospodarujeme ich od začiatku v BIO režime s pomocou biodynamických princípov. Pôda je tu vulkanická – vukanický piesok a kamene. Vinohrady sú v kopcoch a ich obhospodarovanie je síce náročné, ale pre vinič výborné.
Karbonix BIO 2023 je mladé, svieže víno, vyrobené karbonickou maceráciou z odrody Pinot Noir. Nájdete v ňom košík plný drobného ovocia od ríbezlí, cez jahody, maliny až po čučoriedky. Víno je ľahké, ale s plnou chuťou. Vyskúšajte k veľkonočnému pečenému jahniatku s hubovou plnkou.
Druhým vínom je Rizling rýnsky BIO 2019. Víno ktoré zrelo 3 roky v dubových sudoch v tufovej pivnici a následne 2 roky vo fľašiach v tej istej pivnici. V skratke to je jedna báseň."
Víno skladom: Papillon Víno od Francúza Karbonix Pinot Noir, BIO 2023, Papillon Víno od Francúza Rizling Rýnsky, BIO 2019
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku