Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Všetko, čo potrebujete vedieť o RUME - výroba, história a druhy rumov
Rum sa dnes teší veľkej popularite. 16. august je medzinárodným dňom rumu. Tento deň sa oslavuje po celom svete. Celosvetovo sa vypije viac ako 1,4 biliónov litrov rumu ročne. Slovenský trh ponúka od klasických a známych značiek až po naozaj limitované edície a rumy s exotickým pôvodom. Ako však vznikol rum a odkiaľ pochádza?

História
Pôvod slova rum nie je úplne známy, pravdepodobne pochádza z anglického slangového slova „rumbullion“, čo v preklade znamená hýrivá zábava.
Počas 18. a 19. storočia boli Jamajka, Haiti a Trinidad najväčšími producentmi rumu, v tesnom závese za nimi boli Kuba a Portoriko.
Rum oficiálne vznikol v 17. storočí na ostrove Barbados a odtiaľ sa za pomoci pirátov dostal aj do ostatných častí Karibiku. Avšak prvé pokusy boli už v Číne a v Indii oveľa skôr, odkiaľ sa priviezol do Južnej Ameriky.
Pozrite všetky rumy v našom eshope.
Výroba rumu
Rum je destilát vyrábaný z cukrovej trstiny alebo melasy. Do zmesi sa ďalej pridáva voda a kvasinky, čím sa naštartuje fermentácia. Vykvasený produkt nazývaný aj wash a ten sa niekoľkokrát vydestiluje v medených kotloch. Výsledný destilát je číry.
Aby získal zlatú farbu, musí sa nechať dozrieť v drevených sudoch, obyčajne predtým použitých a vypálených. Výrobcovia rumu nakupujú drevené sudy po sherry, portských vínach, ale i cognacu alebo bourbone. Často sa pri vyzrievaní rumu využíva systém Solera.
Ide o veľmi zaujímavý spôsob, pri ktorom sa skladujú rôzne ročníky rumu v sudoch do tvaru pyramídy – tie najmladšie sudy sa nachádzajú na vrchole a najstaršie tvoria podstavu tohto trojuholníka. Pri tomto spôsobe je na etikete fľaše uvedený vek najstaršieho rumu, ktorý sa nachádza v systéme Solera.
Rum v teplom karibskom podnebí rýchlo dozrieva a jeho skladovanie trvá okolo piatich rokov. Počas zrenia sa zo sudov vyparuje až 10 % z obsahu, anjelská daň.
Preto niektorí výrobcovia číry rum prevážajú do Európy, kde je chladnejšie a rum v dubovom sude vyzrieva pomalšie. Potom ako rum dozreje, mieša sa s inými rumami rôzneho veku, kým chuť rum nepôsobí harmonicky.
Ak je na fľaši uvedený vek rumu napríklad 10 alebo 20 ročný, obvykle ide o vek najmladšieho rumu vo výslednej zmesi.
Druhy rumov
Poznáme štyri základné druhy rumu. Najtmavší je jamajský rum – NAVY, ktorý sa vyrába nielen na Jamajke, ale i Barbadose a Britských Panenských ostrovoch. Od polovice 20. storočia sa začali presadzovať i ľahšie a svetlejšie druhy rumu, ktoré sú vhodné i do miešaných nápojov.
Biely rum má svoj pôvod na Kube, po destilácii sa filtruje cez uhlie a necháva sa vyzrievať v neopálených sudoch. Tretím druhom je demerara, ktorá má pôvod Guyane a vyrába sa z melasy. Nie je tak tmavý ako jamajský rum, má skôr zlatý odtieň a ovocný charakter. V minulosti výrobcovia pridávali do rumu karamel, aby získali tmavšiu farbu a sladkosť.
Dnes sa však vyrábajú menej sladké destiláty. Štvrtým, čiže posledným druhom je rum agricole. Francúzsky štýl výroby rumu, ktorý sa vyrába na ostrove Martinique fermentáciou šťavy z cukrovej trstiny a tým získava príjemnú ovocnú chuť. Kvalitné rumy majú na fľaši označenie AOC. Výroba rumu musí prebiehať tradičným spôsobom z cukrovej trstiny z vlastných polí a skladovanie sa musí vykonávať len na území s označením AOC. Iba 10% celosvetovej produkcie rumov sa vyrába zo 100% lisovanej šťavy z cukrovej trstiny.

Rum Blue Stamp
Rum pochádza z ostrova Mauritius z dielne známeho master blendera Frederica Bestela. Získava sa destilásciou melasy a vyzrieva v sudoch z južnej Afriky po fortifikovaných vínach.
Predáva sa v limitovanom počte iba v spoločnosti Corner & Co. Blue Stamp je zárukou kvality, pod ktorú sa podpisuje pečať jeho tvorcu a zároveň je výnimočný, tak ako slávna známka Modrý Maurícius. Začiatkom roka 2020 sa konala prestížna súťaž San Francisco World Spirits Competition (SFWSC), na ktorej odborná porota ocenila kvality rumu Blue Stamp a udelila mu bronzovú medailu. Čítať ďalej na blogu.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku