Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Zapekané cukety a TIP na víno Santa Cristina
Máme tu sezónu dozrievania rajčín, paprík, ale aj tekvíc a cukiet. A tie treba čím skôr i spotrebovať. Preto si Lenka pre vás pripravila výborný, letný recept. Zapekané cukety s hovädzím ragú. Odporúčam k nemu klasické Chianti Superiore z vinárstva Santa Cristina.
Zapekané cukety s hovädzím ragú s rajčinami
Čas prípravy: 1 hod
Počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Na rozpálenej panvici na troche olivového oleja do sklovita orestujeme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak.
2. Ochutíme oreganom, soľou a čiernym korením. Pridáme mleté hovädzie a restujeme, kým sa mäso nerozpadá na drobné kúsky.
3. K orestovanému mäsu primiešame paradajky z konzervy a najemno nakrájanú papriku.
4. Mäsovú zmes dusíme na miernom ohni alebo na miernom stupni indukcii približne 30 - 40 minút do mäkka. Odpariť by sa mala väčšina šťavy.
5. Medzi tým si umyjeme cukety, odstránime konce a pozdĺžne ich rozrežeme na polovicu. Lyžicou vydlabeme semiačka a posnažíme sa nechať čo najviac dužiny.
6. Cukety poukladáme vedľa seba do zapekacej misy, osolíme, okoreníme a naplníme pripraveným mäsovým ragú.
7. Plnené cukety posypeme mozzarellou a poukladáme na vrch nakrájané rajčiny na mesiačiky.
8. Jemne posypeme talianskym sušeným korením a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme zapiecť na 200° C do vyhriatej rúry na cca 12 minút.
Servírovanie: Na tanier položíme plnenú zapekanú cuketu a ozdobíme lístkami čerstvej bazalky
Cuketa patrí medzi najobľúbenejšie prázdninové plody a je jednou z najzdravších zelenín. Je plná vitamínov a vynikajúci pomocník pri detoxikácii aj chudnutí. Cuketa zbavuje telo zápalu, odstraňuje nedostatočné trávenie, udržuje zdravý krvný tlak, udržuje zdravé oči, zvyšuje energiu, pomáha redukovať hmotnosť, pomáha liečiť astmu, chráni pred rakovinou, udržuje zdravú a mladistvú pokožku, posilňuje kosti a zuby. Cuketa skvele chutí grilovaná, dusená, či dokonca vo forme šťavnatého cukinovo-čokoládového koláča.
Someliérka odporúča vhodné víno
Chianti je červené víno z Toskánska, ktoré by nechalo chýbať vo vínnom lístku nielen v talianskej reštaurácii. Výborne sa kombinuje s cestovinami, s mäsitými jedlami s paradajkovou omáčkou ako sú lasagne. Je dobrým partnerom i k talianskej pizzi či bruschette. Svieže a ovocné Chianti Superiore z vinárstva Santa Cristina s jemnou kyselinkou a hladkou štruktúrou vyváži tuk z mletého hovädzieho mäsa a podporí chuť paradajkovej omáčky.
Odporúčanie someliérky:
Santa Cristina Chianti Superiore 2020
Rubínová farba s fialovými odleskami. Atraktívna ovocná vôňa zrelých čerešní a višní s tónmi korenia a fialiek. Čistá, suchá ovocná chuť s jemnou štruktúrou a tanínmi. Stredne plné telo a príjemná ovocná dochuť. Klasické Chianti do gastronómie. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Santa Cristina
Vinárstvo Santa Cristina bolo postavené na základe projektu Hydea vo Florencii v roku 2006. Patrí rodine Antinori.
Moderná stavba rešpektuje minimálny vplyv na životné prostredie a okolité územia. Vinárstvo bolo pomenované po Santa Cristina Red, historickom víne a symbole vinárstva už viac ako 70 rokov.
Najmodernejšie technológie a neustály výskum rodiny Antinori posilňuje a upevňuje vinárske tradície a lásku k toskánskemu územiu.
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.