Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Zápisky z degustácie MasterClass Darroze
Posledný Masterclass v tomto roku bol venovaný najstaršiemu brandy z Francúzska Armagnacu. V rámci degustácie sme ochutnali 5 kvalitných Armagnacov z vinárstva Darroze v oblasti Bas-Armagnac. Degustáciou nás sprevádzal Maxime Ploux a samozrejme náš somelier Rasťo Šuták.
Armagnac
Región Armagnac sa nachádza v Gaskonsku na juhozápade Francúzska. Je rozdelený do troch oblastí Bas-Armagnac, La Ténarèze a Haut-Armagnac, označovaný aj ako white Armagnac. Každá z nich má svoj pôdny profil. Bas-Armagnac je najsevernejší región s hnedým pieskom. Meno dostal podľa svojej geografickej polohy. V oblastiach La Ténarèze a Haut-Armagnac prevláda íl a vápenec. Podnebie je mierne. Vlhký oceánsky vplyv redukujú lesy v Landes. Východ regiónu má stredomorské podnebie. Spomedzi desiatich povolených odrôd viniča sa na výrobu Armagnacu využívajú štyri hlavné odrody Ugni-blanc, Folle Blanche, Baco a Colombard. Vína, z ktorých sa následne destiluje Armagnac, majú vysokú aciditu a nízky alkohol.
Kategórie Armagnacu
VS tiež nazývaný 3 star (***) je najmladší Armagnac, ktorý zrel minimálne jeden rok v dubovom sude
VSOP Very Superior Old Pale Armagnac zrel minimálne štyri roky v dubovom sude
XO a Hors d'âge vyzrieval desať rokov v dubovom sude. Je to minimálny zákonný vek najmladšej eau-de-vie
Vintage Armagnac zrel minimálne desať rokov v dubovom sude. Ročník musí byť uvedený na fľaši. Kvalita každého ročníka súvisí s klimatickými podmienkami daného roku.
Existuje ešte Blanche Armagnac, ktorý je bez označenia veku a nevyzrieva v dubových sudoch. Je číry a svetlý. Používa sa najmä v mixológii.
Darroze
Pochádza z Villeneuve-de-Marsan a je jedným z najvýznamnejších producentov kvalitného Armagnacu. Rodina Darroze si vybudovala svoju povesť a jedinečnosť prostredníctvom úžasnej zbierky Armagnacov. V roku 1974 Francis Darroze začal podnikať v Bas-Armagnac. Nakupoval Armagnac pre svoju klientelu. Rodinná reštaurácia Darroze sa nachádza v krásnom francúzskom departemente Landes.
V časoch najväčšej slávy mala reštaurácia dve hviezdy Michelin. Darroze ročníkové destiláty nemieša, ale fľašuje ich podľa vinárstva s menom výrobcu jasne uvedeným na etikete. Armagnac sa vyrába z hrozna, ktoré je zberané ručne. Destiluje sa v tradičných destilačných prístrojoch, používa sa na oheň drevené palivo. Po destilácii sa Armagnac ukladá do 400L sudoch z dubového dreva, kde ďalej zreje. Do čistej eaux-de-vie v Darroze nikdy nepridávajú karamel ani žiadne iné farbivá.
Dlhodobo sa Armagnac uchováva v demižónoch. Až po prijatí objednávky sa stáča a plní do fliaš. Ručne písané písmo na etikete vo farbe hovädzej kože pripomína, že vo fľaši je nápoj vyrobený podľa starých receptúr. Na etiketách je uvedený ročník a rok plnenia do fliaš, čo umožňuje sledovať vývoj Armagnacu.
MasterClass
Degustácia začala 8 a 12-ročným Armagnacom. Číslo označuje vek najmladšieho Armagnacu použitého vo fľaši. Bas-Armagnac Les Grands Assemblages 8 ročný pôsobí autenticky a príťažlivo. Marc Darroze vytvoril nový rad Les Grands Assemblages s použitím obrovských rodinných zásob. Argmanac s veľmi malým vplyvom dreva ukazuje vôňu sušených sliviek, kandizovanej pomarančovej kôry a dule. Šarmantný a priamočiary s jemnou čokoládovou dochuťou. Tento Armagnac môžete piť aj ako aperitív. TIP: Darroze Bas-Armagnac Les Grands Assemblages 8 yo 43 %
Bas-Armagnac Le Grands Assemblages - 12 ročný je jedným z najpredávanejších Armagnacov Darroze. Živý a transparentný s tónmi kôstkového ovocia, škorice a marcipánu. Po chvíli v kalichu pôsobí sviežo, komplexne a harmonicky. TIP: Darroze Bas-Armagnac Les Grands Assemblages 8 yo 43 %
Tretím v poradí bol Bas-Armagnac Les Grands Assemblages 30 ročný. Počas troch dekád vyzrievania v dubových sudoch vznikajú ušľachtilé senzorické vnemy terciárneho charakteru, ktorým hovoríme rancio. V tomto prípade sa prejavuje ako zmes kandizovaného ovocia, korenín a kvetín. Pôsobí bohato a zároveň harmonicky. Nádherný Armagnac k meditácii. TIP: Darroze Bas-Armagnac Les Grands Assemblages 30 yo 43 %
A prišiel vrchol degustácie. Dva ročníkové destiláty z rady Unique Collection, ktoré boli fľašované len v novembri 2023. V ročníku 1984 vinice utrpeli silné mrazy, takže tento ročník je veľmi vzácny. Hrozno pochádza z vinárstva Domaine de Cantau, ktorý vlastní len 1ha vinohradov. 100% Folle Blanche. Klasická vôňa s ovocnými tónmi sušených sliviek, dule, jablkového džemu, ale aj vanilky a jazmínu. V chuti plný, korenistý s ľahkým dotykom kávy a horkej čokolády. Armagnac , ktorý vyzrieval takmer 40 rokov. TIP: Darroze Bas-Armagnac Unique Collection 1984 Domaine de Cantau 49%
Posledný Armagnac pochádzal z ročníka 1964, ktorý sa považuje za veľmi vzácny. Jeden z najvzácnejších v tomto desaťročí! Hrozno pochádza z vinárstva Chateau de Gaube. 100% Baco. Po odchode z Alžírska rodina Morelovcov prevzala Chateau de Gaube. Od roku 1956 vyrábajú elegantný, sofistikovaný Armagnac. Morel osobne vyberal dub používaný na výrobu sudov, v ktorých dozrieval Armagnac 40 a viac rokov. Hrozno Baco je obľúbené v Chateau de Gaube. Rok čo rok produkuje veľkolepý Armagnac. Jemná vôňa dule, sušenej marhule, ruže, neskôr sa objavujú tóny vlašských orechov a mandlí. Armagnac má dokonale vyváženú chuť s nádychom sušeného ovocia, pomarančovej kôry i čerstvo praženej kávy. Jemný, sofistikovaný, komplexný, zároveň neuveriteľne živý a energický. TIP: Darroze Bas-Armagnac Unique Collection 1964 Chateau de Gaube 43%
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku