Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Zápisky z degustačnej večere s Domaine Clarence Dillon
Dňa 22.2.2024 sa uskutočnila 5-chodová degustačná večera s vínami Domaine Clarence Dillon v Restaurant Parlament v Bratislave. Večerom sprevádzala zástupkyňa vinárstva pre Európu Satenik Samvelyan spolu so someliérom spoločnosti Corner & Co. Rasťom Šutákom.
Clarence Dillon Wines je aj dôležitým obchodníkom s vínom v Bordeaux. Negociantská spoločnosť bola založená v roku 2005, ponúka vína z viac ako 100 zámkov, vrátane niektorých z najprestížnejších v Bordeaux. Rodina Dillon vlastní fenomenálne Château Haut-Brion, Château La Mission Haut-Brion, Château Quintus, Clarendelle “Inspired by Haut-Brion”. Od roku 2015 vlastní aj parížsku rezidenciu s dvojhviezdičkovou gurmánskou reštauráciou La Clarence a butik s kvalitnými francúzskymi vínami a destilátmi La Cave du Château.
Degustačná večera
Večer s jedinečným výhľadom na Dunaj sa začal predstavením histórie a portfólia Domaine Clarence Dillon. Pani Satenik Samvelyan pútavo rozprávala o vinárstvach, ktoré rodina Dillon v Bordeaux vlastní a postupne predstavila vína, ktoré boli servírované k jednotlivým chodom degustačnej večere.
K prvému chodu ceviche z údeného pstruha servírovaného na toaste s variáciou zeleniny bolo podávané víno Clarendelle Bordeaux Blanc 2022. Ľahké, svieže víno s intenzívnou citrusovou vôňou a ovocným prejavom. Šťavnatá acidita a ľahká mineralita vína dobre pracovala s chuťou údeného pstruha. Príjemná kombinácia, dobrý začiatok večera.
Druhý, dá sa povedať slovenský, chod syrová kroketa, oravská slanina, bryndza, cvikla bol skvelým partnerom k vínu Clarendelle Bordeaux Rosé 2022. Kombinácia bryndze so syrovou, vysmážano kroketou a cviklou s ružovým vínom, v ktorom dominuje odroda Merlot doplnená Cabernetmi, bola delikátna. Sviežosť a ovocnosť vína výborne sekundovala slanej chuti oravskej slaniny a bryndze.
K tretiemu chodu boli servírované dve červené vína. Clarendelle Bordeaux Rouge 2016 z magnum fľaše a Clarendelle Saint-Émilion 2020, ktoré bolo dekantované v karafe Riedel. Pošírovaná treska so zemiakom konfitovanom v domácom masle s jablkovou repou a šalotkovým jusom si lepšie rozumela s druhým vínom z apelácie Saint-Émilion. Víno harmonicky hralo s lahodnou chuťou pošírovanej tresky. Clarendelle Bordeaux Rouge vyniklo samostatne ako víno s dobrého ročníka.
Vrcholom večera bol nový ročník vína Le Dragon de Quintus 2020. Ide o druhé víno Château Quintus. V roku 2011 kúpil Domaine Clarence Dillon v Saint-Émilion Château Quintus. V roku 2021 sa vinárstvo stalo jedným z najväčších Saint-Emilion, ktoré sa rozprestiera na 45 hektároch. Ročník 2020 tvorí 84,7% Merlotu a 15,3% Cabernet Franc. Intenzívna vôňa kôstkového ovocia sa prelína s korenistou stopou Cabernet Francu. V chuti pôsobí koncentrovane a zároveň elegantne s príjemnou, hodvábnou tanínovou štruktúrou a jemnou aciditou.
Avšak hlavným vrcholom večera bolo víno Château La Mission Haut-Brion Pessac-Léognan z ročníka 2007, ktoré je považované za jedno z najlepších. Ročník 2007 bol lepší pre Cabernety, ktoré sú v prevahe nad Merlotom. Je to víno, ktoré vzbudzuje rešpekt pre svoju jemnosť a zároveň komplexnosť. Vo vôni tóny kože, grafitu, čierneho čaju a créme de cassis. V chuti neuveriteľne živé s výbornou fľašovou zrelosťou. Elegantné, rafinované s vyváženou aciditou a hĺbkou. Klasické.
Obidvom vínam, ktoré boli dekantované, bol podávaný filet Mignon s kačacou foie gras, krémovým zemiakovým pyré a omáčkou demi glace. Vína s pokrmom vytvorili delikátnu, klasickú kombináciu. Le Dragon de Quintus aj Château La Mission Haut-Brion mali dostatok trieslovín, ktoré si poradili s mäsom a omáčka podčiarkla celkový chuťový dojem.
Zakončenie večere bolo sladké. K vanilkovému mousse s perníkovo karamelovou posýpkou a malinami bolo servírované sladké víno Clarendelle Amberwine 2021. 80% Sémillon a 20% Muscadelle z apelácie Monbazillac. Intenzívna vôňa zrelej marhule, tropického ovocia doplnená tónmi pražených lieskovcov a agátového medu. Chuť koncentrovaná, vyvážená s ovocno medovým charakterom.
Výborná harmónia medzi sviežou kyselinou a zvyškovým cukrom, v závere jemne minerálne. Víno spolu s vanilkovým mousse a karamelovou posýpkou vytvorilo lahodnú kombináciu, víno zjemnilo a osviežilo sladkosť posýpky a zvýraznil sa vanilkový vnem. Nádherný záver večera.
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.