Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.

Zápisky z MasterClass „Dvojka na jednotku“
Posledný februárový deň sa uskutočnil MasterClass s témou „Dvojka na jednotku“, čiže porovnanie prvého a druhého vína z jedného vinárstva a ročníka. Štyri dvojice vín prezentoval ako vždy somelier spoločnosti Corner & Co. Rasťo Šuták.
Druhé vína vznikli približne v 18. storočí v Bordeaux s úmyslom, aby sa zlepšila kvalita prvých vín. Prvou neoficiálnou „dvojkou“ bolo víno Château Notton Contenac. Oficiálne sa však uvádza víno Reserve de la Comtesse z klasifikovaného vinárstva Ch. Pichon Longueville Comtesse de Lalande.
Druhé vína sa vyrábajú väčšinou z rovnakých oblastí ako tie prvé. Niekedy však môžu pochádzať z mladších výsadieb vinohradov. Rozdiel medzi prvým a druhým vínom môže byť v spôsobe výroby (kratšia macerácia, doba kvasenia) a tiež rozdielny môže byť čas vyzrievania a použitie rôznych dubových sudov.
Château d´Angles
Château d’Angles je popredným vinárstvom v srdci La Clape. Leží na pobreží Stredozemného mora vo v regióne Languedoc. La Clape je jediná apelácia založená na odrode Bourboulenc. Práve Ch. d´Angles vlastní vinice s viac ako 60-ročným Bourboulenc.
Prvá dvojica, neoficiálne druhé víno Classique a prvé Grand Vin z ročníka 2021. Obe vína sú vyrobené z odrôd Bourboulenc, Grenache Blanc, Roussanne a Marsanne avšak v inom pomere. Rozdiel je tiež vo fermentácii. Víno Classique fermentuje v betónových nádržiach pri nízkej teplote a následne 5 mesiacov na kvasinkách. Víno Grand Vin fermentovalo v starších dubových sudoch šesť mesiacov. Obidve vína sú nečírené a nefiltrované.
Classique sa vyznačuje ovocnou vôňou s dotykom kvitnúcej plánky mirabeliek a horkej mandle. V chuti veľmi svieže, vyvážené s prirodzenou hroznovou kyselinkou a ovocno orieškovým charakterom. Minerálne v závere. Víno Grand Vin má oproti Classique viac vrstiev. Vo vôni dominujú herbálno medové tóny, jazmín a žlté ovocie. V chuti elegantné, ovocno korenisté s jemne krémovou štruktúrou, v závere minerálne. Potenciál pre vyzrievanie. Vína: Château d'Angles Classique Blanc La Clape 2021, Château d'Angles Grand Vin Blanc La Clape 2021
Le Mortelle
V Toskánsku sa nachádzajú dve apelácie Rosso di Montalcino a Rosso di Montepulciano, ktoré vyrábajú neoficiálne druhé vína k vínam z oblasti Brunello. Moderné vinárstvo Le Mortelle leží v oblasti Maremma. V posledných rokoch sa táto oblasť v Toskánsku teší popularite. Nachádza sa v blízkosti mora. Vinárstvo patrí rodine Antinori. Prvý ročník pre červené vína bol 2009.
Druhá dvojica vín reflektuje ročník 2020. Botrosecco 60% Cabernet Sauvignon a 40% Cabernet Franc. Víno vyzrievalo 9 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch. Ovocno herbálna vôňa s dominanciou višní a cassisu. V chuti už pomerne prístupné s ľahkým dotykom dreva a hladkou tanínovou textúrou. V Poggio Alle Name okrem CS, CF je i malé množstvo Carmenére. Dvojnásobná selekcia hrozna, fermentácia s maceráciou na šupkách 20 dní. Víno vyzrievalo 16 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch. Ušľachtilá vôňa kôstkového ovocia, škorice, marcipánu a sladkého drievka. V chuti mladé, oproti Botrosecco sofistikované, viac lignínov a dlhší potenciál pre vyzrievanie. Vína: Le Mortelle Botrosecco Maremma Toscana 2022, Le Mortelle Poggio Alle nane Maremma Toscana 2020
Giménez Méndez
V juhoamerickom Uruguaji sídli rodinné vinárstvo Giménez Méndez. Luis Alberto Giménez a jeho manželka Marta Méndez sa rozhodli začať vyrábať prémiové vína pre domáci a medzinárodný trh. Vinárstvo sa zameriava hlavne na odrody Tannat, Malbec a Sauvignon Blanc. Vinice so sídlom na juhu Uruguaja sa rozprestierajú nad regiónmi Las Brujas, Montevideo, Los Cerrillos a Canelón Grande.
Tannat v dvoch kategóriách – Alta Reserva a Premium z vinohradov v Las Brujas. Pri týchto vínach môžeme hovoriť ako o prvom a druhom víne ročníka 2020. Pochádzajú z rovnakej oblasti, avšak z iných parciel. Rozdiel je i vo vyzrievaní vín. Zatiaľ čo Alta Reserva vyzrievala 9 mesiacov v amerických a francúzskych sudoch, Premium 12 mesiacov najmä v amerických sudoch (70%).
Víno Tannat Alta Reserva sa vyznačuje koncentrovanou ovocnou vôňou černíc a čučoriedok s dotykom horkej čokolády. Chuť je stredne plná, postavená na ovocí s pomerne hladkými trieslovinami. Premium už vo vôni pôsobí komplexnejšie. Plná, avšak zároveň elegantná, ovocná chuť so šťavnatou ovocnou textúrou a skvelou kyselinkou. Jemne mäsité a minerálne. Sofistikovaný prejav odrody Tannat s temperamentom. Druhé víno charakterom nadväzuje na to prvé. Vína: Giménez Méndez Alta Reserva Tannat 2020, Giménez Méndez Premium Tannat 2020
Villa Maria
Keď sa povie Villa Maria, ako prvé vám určite napadne Nový Zéland a Sauvignon Blanc. Okrem ikonickej odrody Sauvignon Blanc, vinárstvo dnes pestuje ďalších 27 odrôd. Vinohrady vinárstva sa nachádzajú v štyroch oblastiach ostrova - Auckland, Hawke´s Bay, Gisborne a Marlborough. A práve z Hawke´s Bay pochádza posledná dvojica vín Reserve Cabernet Sauvignon – Merlot Gimblett Gravels a Ngakirikiri, ročník 2018.
Gimblett Gravels sa nachádza cca 15 km do vnútrozemia a teploty sú zvyčajne vyššie ako v susedných lokalitách. Región je jedným z najstarších na Novom Zélande a druhým najväčším s vinicami. Hawke´s Bay ponúka ideálne podnebie pre pestovanie hrozna na kamenisto štrkovej pôde.
Reserve Cabernet Sauvignon – Merlot /78% CS, 14% Merlot a 8% Malbec/. Víno vyzrievalo 18 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch M+, z toho 35% nových. Atraktívna vôňa cassisu a zrelých čučoriedok. Čo vo vôni, to i v chuti. Šťavnaté víno s ovocnou zrelou štruktúrou a hladké taníny. Ngakirikiri predstavuje vrchol v ponuke vinárstva Villa Maria. Doposiaľ boli vyrobené len štyri ročníky – 2013 (stále v ponuke v Corneri), 2014, 2018 a 2019. Víno vyzrievalo vo francúzskych dubových sudoch 20 mesiacov (60% nových), nefiltrované. 90% CS, 8% Merlot a 2% Malbec. Kvalita tohto vína každým vyrobeným ročníkom stúpa. Napriek tomu, že ročník 2018 bol veľmi teplý, víno pôsobí živo a elegantne. Koncentrovaná cassisovo herbálna vôňa s náznakmi fialiek, marcipánu a orientálneho korenia. V chuti dominuje ovocná textúra so sviežou kyselinkou, výborná koncentrácia. Vyzrievať môže ďalších 15+ rokov (zdroj VM). Víno: Villa Maria The Gravels Ngakirikiri 2018
V marci nezmeškajte príležitosť ochutnať vína odrody St. Laurent z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg.
Ďalšie články

Ružové vína, známe aj pod francúzskym názvom rosé, zažívajú v posledných rokoch obrovský nárast popularity. V teplých mesiacoch sú skvelým osviežením, no mnohí milovníci si ich vychutnávajú počas celého roka. V tomto článku sa pozrieme na slovenské ružové vína, ich špecifiká, porovnáme ich so svetovými vínami a ponúkneme vám tie najlepšie tipy.

Cider, známy aj ako jablčné víno, je osviežujúci alkoholický nápoj vznikajúci fermentáciou jablkovej šťavy. Jeho popularita rastie nielen v tradičných krajinách ako Veľká Británia či Francúzsko, ale aj na Slovensku. V tomto článku sa pozrieme na to, čo cider je, ako sa vyrába a predstavíme vám aj výnimočný taliansky aperitív Alpl Apfelcider.

Milovníci šumivých vín sa často stretávajú s pojmami Prosecco Spumante a Prosecco Frizzante, no nie vždy vedia, aký je medzi nimi rozdiel. Aj keď sa na prvý pohľad môžu zdať podobné, ide o dve odlišné kategórie šumivých vín s vlastnými špecifikami. Ak chcete vedieť, ktoré je pre vás to pravé, čítajte ďalej.