Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?
Zoznámte sa s vinárom - Vinárstvo Pavelka
Kto by nepoznal vinárstvo Pavelka, ich vína sú na Slovensku veľmi obľúbené. Pod Malými Karpatmi obhospodarujú viac ako päťdesiat hektárov. Na čele vinárstva stojí vinár Milan Pavelka spolu so synom Michalom. Pýtali sme sa pár otázok charizmatického pána Pavelku, prečítajte si jeho odpovede a odporúčania.
Dnes máte na trhu tri kategórie vín Chateau Zumberg, Pavelka a Paves, viete nám ich v skratke popísať?
Chateau Zumberg sú odrodové vína, pochádzajú výlučne z Pezinského rajónu a blízkeho okolia. Sú to typické malokarpatské svieže ovocné vína s kyselinkami. Okrem Iršai Oliver, ktorý je polosuchý.
Z červených vín sem patrí Frankovka Modrá a Svätovavrinecké, ktoré sú typické malokarpatské odrody a samozrejme Cabernet Sauvignon, ktorý sa pestuje všade vo svete. Všetky sú pekné zamatové vína s príjemnou dochuťou po čiernom bobuľovom ovocí.
Vína Pavelka sú vyrobené z našich eko vinohradov. Všetko sa to deje v K.Ú. Pezinok, sú to typické malokarpatské vína, niektoré s ovocným buketom, niektoré s minerálnou dochuťou, čo je typické pre Malé Karpaty. Viac, menej sú to všetko prívlastkové vína a neskoré zbery, alebo výbery z hrozna okrem Neronetu, ktorý je akostný.
Tieto vínka sú určené pre náročných spotrebiteľov, ktorí majú radi suché vína. Tramín červený a Pálava sú aromatické a polosuché vína.
Tretiu kategóriu by som nenazval Paves, ale barikové vína, patrí sem PAVES biely, PAVES červený, prípadne vína, ktoré boli v nových barikových sudoch minimálne 1 rok.
Patria sem aj iné odrody ako Alibernet, Cabernet Sauvignon, Dunaj, Frankovka modrá, ktoré sú vo fľaši s čiernou etiketou.
Ako by ste pomenovali štýl, filozofiu vinárstva Pavelka a Syn, pre koho sú Vaše vína určené?
Dávna filozofia bola vyrábať vína trochu lepšie ako dobre. Zamerali sme sa na Pezinský teroár. Chceme byť typický predstaviteľ vín z Malých Karpát. V dnešnej dobe treba ponúkať vína najmä v kombinácií s gastro segmentom.
Vína Pavelka sú dobre kombinovateľné s gastrom, lebo sú suché, podporujú trávenie a zvýrazňujú chuť jedál. Pre ľudí, ktorí majú „niečo odpité“, a ktorí majú radi dobré vína.
Skúste nám predstaviť, aké nové vína chystá vinárstvo Pavelka pre zákazníkov v roku 2019?
Barrique Rizling vlašský, ktorý získal niekoľko ocenení na rôznych domácich i zahraničných výstavách. Bude mať čiernu etiketu. Novým vínom bude i sekt Rizling rýnsky – 24 mesiacov na kvasinkách, vyrábané tradičnou metódou výroby sektov, kvasené vo fľaši a v neposlednej rade Muškát žltý.
Vo vinárstve pracuje i Váš syn Michal Pavelka, ktoré vína vyrába on a ktoré Vy? Alebo spolupracujete spolu ako otec a syn?
Vína vyrábame spoločne, aby sa dosiahla najvyššia kvalita. Vína konzultujeme spoločne medzi sebou a aj s technológmi. Každý z nás má svoj vlastný názor na víno, ale nie je tam diametrálny rozdiel medzi nimi.
Vyvíjate aj nejaké aktivity v zahraničí? Čo vás vo Vašej práci motivuje?
Zúčastňujeme sa rôznych medzinárodných výstav a veľtrhov. Mojou motiváciou je dobre obrobený vinohrad s pekným hroznom a samozrejme, potešujúca je aj nejaká medaila z výstav.
Očarí ma vždy dobré víno, krásne upravené vinice a dobre vybudované firmy a marketing vo svete.
Akú najzaujímavejšiu kombináciu jedla a vína Vašej značky Pavelka ste ochutnali?
Ktorékoľvek dobré jedlo, pretože naše víno sa hodí ku všetkým dobrým jedlám. Ale odporúčam:
- Čerstvé ústrice so Chardonnay – toto je vinikajúca labužnícka pochúťka.
- Foie gras s napeneným maslom s cibébovým Rizlingom rýnskym.
- Zapečené olomoucké syrečky na hrianke so šalotkou, grilovanou sušenou rajčinou a bazalkou s Rizlingom vlašským.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku