Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?


Domaine Langlois-Chateau
Langlois Chateau má bohatú históriu ako jeden z popredných výrobcov vín v údolí rieky Loiry. Vinárstvo sídli v nádhernom hraničnom regióne s Loirou, zaradeným do zoznamu svetového dedičstva UNESCO a má všetky predpoklady k výrobe vynikajúcich vín. Ich Crémanty dokonca presahujú štandardy AOC Champagne.
Langlois Chateau je vinárstvo s dlhou vinohradníckou a vinárskou tradíciou, vzniklo v roku 1885. Barón de Bodman (majiteľ zámku Château de St. Florent a priľahlého vinohradu) predáva zámok v roku 1912 Edouardovi Langloisovi a jeho manželke Jeanne Chateau, podľa ktorých je pomenovaný. V roku 1973 rodina Bollingerovcov investovala do Langlois, pričom výrazne revitalizovala vinice a modernizovala pivnicu. Bollingera prirodzene priťahovala najmä produkcia šumivých vín a časom sa z panstva stal aj popredný výrobca kvalitných vín z oblastí Saumur, Saumur-Champigny a Sancerre.
Vinárstvo dnes obhospodáruje 95ha viníc. 51ha Saumur (15ha Clos Saint Florent, 31ha Montreuil, 5ha Vaudelnay) , 11ha Saumur-Champigny (8ha Dampierre, 1,5ha Montsorreau, 1ha Chacé, 0,5ha Varrains) a 33ha Sancerre (Ch. de Fontaine-Audon, Ch. de Thauvenay). Langlois-Chateau je veľmi aktívne vo vinohradníckom výskume, pričom vo svojich viniciach vždy uprednostňuje prírodné metódy a rešpektuje životné prostredie, a to najmä vďaka využívaniu integrovanej ochrany proti škodcom. Bolo jedným z prvých vinárstiev, ktoré získalo označenie Terra Vitis. Od roku 2020, 30ha vinohradov Saumur a Saumur-Champigny je certifikovaných v režime organic.
Rôznorodá pôda, väčšinou vápencová (miestnym názvom „tuffeau“) a mierne oceánske podnebie vytvárajú dobré podmienky pre pestovanie hrozna. Hlavnými pestovanými odrodami sú Chenin Blanc (biele a šumivé vína) a Cabernet Franc (červené vína).
ĎALŠIE SÚVISIACE PRODUKTY
Píšeme na našom BLOGu

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku