Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Prosecco - ideálne pre letné dni
Šumivé vína sa hodia nielen pre slávnostné chvíle, ale aj na bežnú konzumáciu. A to platí aj v prípade Prosecca. Prosecco si podmanilo celý svet, dokonale v sebe spája prednosti štýlu a vinohradníckej oblasti. Taktiež radosti zo života, ktorú Taliani obľubujú.
Pripravili sme pre vás 4 receptúry na Prosecco drinky, ktoré zvládne každý!

Dlhú dobu sa šumivé vína vo svete nazývali ako „šampanské“ alebo Champagne. V súčasnosti sa tento názov môže používať len pri vínach pochádzajúcich z oblasti Champagne vo Francúzsku. Preto sa šumivé vína v Španielsku nazývajú Cava. V Nemecku, Rakúsku a na Slovensku sa označujú ako sekt, Taliani však majú Spumante alebo Prosecco. Na rozdiel od Champagne alebo Cavy sa Prosecco zväčša vyrába metódou Charmat, teda v uzavretých tankoch.
Čo znamená DOC, DOCG, Spumante alebo Frizzante?
Značka Prosecco je chránená, tieto šumivé vína musia byť vyrobené výlučne z hrozna oblastí Veneto a Friuli Venezia Giulia. Vo víne musí prevažovať odroda Glera. Prosecco sa vyznačuje čírou, slamovo žltou farbou. V chuti odhalíme ovocné i kvetinové tóny. Jemné perlenie harmonizuje s citrusovo – mandľovým záverom. Prosecco možno podľa pôvodu označiť ako Prosecco DOC alebo DOC Prosecco Treviso. Nasledujú štyri kategórie DOCG s najvyššou apeláciou Superiore di Cartizze.
Podľa množstva oxidu uhličitého sa delia na Spumante (vo fľaši tlak 3,5 bar), Frizzante (tlak do 2,5 bar) a Tranquillo (tiché). Sladkosť vína určuje výška dozáže, čiže pridaného cukru vzostupne od najsuchšieho: Brut Nature, Extra Brut, Brut, Extra Dry a Dry, prípadne Demi-Sec.
Ako podávať Prosecco
Väčšinou sa môžete stretnúť s označením na etikete Brut alebo Extra Dry. Brut má dossage do 12g/l, Extra Dry 12-17 g/l a Dry 17-32 g/l. Najlepším kalichom pre servírovanie Prosecca je tvar tulipánu, pretože je vysoký a úzky, čo pomáha zachovať perlenie dlhšie a aróma na okraji kalicha je atraktívna ovocno kvetinová.
Kalich Prosecco Superiore má tvar tulipánu, je širší ako flauta s miernym zúžením v ústach. Riedel má špeciálne navrhnutý kalich„ Prosecco Superiore“. Je širší, v tvare tulipánu a dodáva vínu jemnejšiu chuť v porovnaní s ostrejšou vo flaute. Teplota podávania Prosecca je 6 až 10 °C, v závislosti od dossage. Čím sladšie – tým chladnejšie.
Čo si pripraviť k Proseccu
Väčšina konzumentov pije Prosecco len tak samostatne bez toho, aby sa zamysleli, s akým jedlom by sa dalo snúbiť. Prosecco je výborným aperitívom, príjemne naladí chuťové bunky. Prosecco v kategórii Brut sa výborne hodí k parmskej šunke. Servírujeme k nemu i proscuitto, kanapky z morských plodov, foccaiu, mini quiche, frittatu, dim sum alebo sushi. Ideálne môže byť i rizoto alebo cestoviny s hríbovou omáčkou, grilované morské ryby alebo pstruh. Prosecco v kategórii Extra Dry alebo Dry môžete vyskúšať ku grilovanej hydine, orientálnej kuchyni alebo k ľahkým ovocným koláčom.


Koľko bubliniek je vo fľaši šumivého vína?
Po presnom údaji o počte bubliniek vo fľaši šumivého vína sa ľudia dohadujú už dlho. Asi najlepšie podložený výpočet pochádza od vedca Billa Lembecka, ktorý všetko riadne prepočítal. Vychádzal z toho, že vo fľaši šumivého vína s objemom 750 ml je pri tlaku 5,5 atmosfér a teplote 20 stupňov Celzia asi 4,125 ml plynu CO2. Tento plyn je súčasťou vína a uvoľní sa až po otvorení fľaše.
Špeciálnym prístrojom vedec zmeral veľkosť bublinky plynu, tá má v priemere 0,5 mm. V každom mililitri vína je ich priemerne 69 miliónov. Po odstránení korku vedec odpočítal zachytený CO2 a po odpočítaní mu zostalo 3,375 ml plynu CO2. Pri prepočte na objem fľaše mu vyšlo priemerné množstvo 49 miliónov bubliniek. Ako jednoduché to spočítať...
Na našom eshope nájdete Prosecco Reya, Terra Serena, Santa Margherita či Freixenet.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku