Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

MALBEC - odroda vína, ktorá je opäť na výslní
Víno Malbec sa objavilo akoby z ničoho nič a rýchlo sa stalo jedným z najpopulárnejších červených vín súčasnosti.
Je príjemné, ľahko sa pije a je také obľúbené, že si je len ťažké predstaviť dobu, keď Malbec nebol v ponukách vínoték.
V Argentíne pestuje viac než 75 percent svetovej produkcie Malbecu.
Malbec je známy vďaka svojej plnej chuti tmavého ovocia a dymovej dochuti a ponúka skvelú alternatívu k drahším Cabernetom Sauvignon či Syrah. Za jeho popularitou sa však skrýva viac než len nízka cena.
Objavte Malbec v našom eshope.

Pôvod odrody Malbec
Malbec pochádza, ako inak, z Francúzska, kde sa primárne používal ako súčasť zmesi do Bordeaux. Hoci má hrozno vynikajúci potenciál na produkciu čistého vína, pestuje sa len v jednom francúzskom regióne, Cahors, a až donedávna ho spoza hraníc tejto južnej oblasti ani nevyvážali.
Hlavným dôvodom bola jeho náchylnosť na choroby a hnilobu. Korene viniča Malbec totiž nereagujú dobre na francúzske podnebie, ľahko hnijú, a tak sa mohlo stať, že vinári stratili všetku úrodu tesne predtým, ako boli pripravení na zber.
Vinári sa preto báli použiť vzácnu pôdu na ovocie, ktoré sa mohlo ľahko zneškodniť, a preto ho zvyčajne vysádzali len toľko, aby sa dal použiť na zmiešavanie. Ak, pravda, prežil až do zberu. Napriek tomu, keď sa v polovici devätnásteho storočia skupina argentínskych vinárov spýtala francúzskeho odborníka na víno Michela Pougeta, ktorý vinič by im odporučil pestovať, aby zlepšili kvalitu argentínskeho vína, Pouget bez zaváhania povedal Malbec. Jeho hrozno má tenkú šupku a potrebuje viac slnka ako napríklad taký Cabernet Sauvignon alebo Merlot.

Malbec putuje z Francúzska do Argentíny
Odrezky z vínnej révy z Francúzska sa dostali do Argentíny, do vinárskeho regiónu Mendoza. A ako Pouget predpokladal, Malbecu sa v horúcich teplotách a vysokej nadmorskej výške regiónu začalo dariť.
Táto odroda sa doslova a do písmena stala vlajkovou loďou celého argentínskeho vinárstva a je najobľúbenejším vínom krajiny. Dnes sa v Argentíne pestuje viac než 75 percent svetovej produkcie Malbecu, vo vysokých nadmorských výškach prospieva.
V nižších nadmorských výškach sa mu totiž až tak nedarí produkovať kyslosť, ktorú potrebuje na vytvorenie skvelej chuti a dlhotrvajúceho vína.

Ako chutí Malbec
Keďže krajiny majú rozličné podmienky, Malbec z Argentíny chutí inak ako ten z Francúzska. Malbec je niekedy označovaný za „čierne“ víno pre svoju veľmi tmavú, koncentrovanú farbu s fialovými okrajmi. Vo vôni sa kombinujú tóny tmavého zrelého ovocia, fialiek a ostružín. Chuť je postavená často na pevnej trieslovinovej štruktúre, vďaka ktorej sa Malbec skvele hodí k tradičným latinsko-americkým pokrmom – steakom.
No zatiaľ čo argentínsky Malbec je ovocný, Malbec z Francúzska je úplne opačný. Z regiónu Cahors pochádza víno s príchuťou trpkej černice, čiernej slivky a s pikantnou kyslosťou, ktorá sa na začiatku často označuje ako zelená. Vzhľadom na ich mierny tanín a kyslosť s nižším alkoholom francúzske Malbec vína majú tendenciu starnúť dlhšie.
No aj po jeho znovuobjavení v Argentíne sa Malbec konzumoval zvyčajne len lokálne, vyvážal sa len veľmi málo. Keďže víno takmer výlučne zostávalo v krajine, neustále sa zlepšovalo. Po roku 2000 začali stúpať ceny vína vyrobeného v Európe a v USA a mnohí konzumenti začali hľadať cenovo prijateľnú alternatívu. A tak pre nás všetkých objavili Malbec, víno, ktoré sa hodí takmer ku každému jedlu a na každú príležitosť. Na zdravie!
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku