Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Čo robí someliér počas pandémie? Z denníku someliéra časť 3.
" Shakespeare povedal, že dobré víno je dobrý priateľ, keď s ním dokážeme zachádzať. S touto pravdou ako someliér nielen pracujem ale aj naše priateľstvo často utužujem. Vypnúť pri pohári výborného slovenského vína je relax, ktorý si môžeme dopriať pri dodržiavaní odporúčania zostať doma a v neposlednom rade spolu podporíme slovenských vinárov.“ Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Čítajte ďalej:

Dunaj ako odmena
Počas tejto špeciálnej situácie som aj ja, podobne ako množstvo iných ľudí, začal behať. V mojom prípade je to skôr niečo ako paródia na beh, ale hádam sa to raz zlepši. Ako pri takmer všetkom aj pri behu som potreboval motiváciu. Až mi raz veľmi múdri ľudia z „The best team“ povedali, že sa mám vždy, keď sa mi niečo podarí odmeniť.
Takže motivácia by bola, práve dnes som si po piatej epizóde mojej paródie na beh, doprial pohár Dunaju od vinárstva Nichta. Práve takýto ľahší štýl červeného vína s nádychom višní a čučoriedok vo vôni a kombinácie višní a čokolády v chuti je výborný na popíjanie podvečer.
Osobne mám veľmi rád terrior Tekov, kde sídli aj vinárstvo Nichta, ktoré vyrobilo moju dnešnú odmenu.

Sladká bodka
Aj u vás to funguje tak, že čas doma si krátite pripravovaním najrôznejších pokrmov? Všetky tie „meme“ o tom ako budeme pekne pribratí, keď na Slovensku skonči pandémia, príde čas opustiť domovy a vrátiť sa spať ku každodenným povinnostiam ma bavili, až kým som si neuvedomil, že minimálne u mňa odkazujú na realitu.
Ale keď pre mňa je výborné jedlo s dobrým nápojom jedným z najväčších pôžitkov. A tak to bolo aj dnes, kombinácia jemne sladkej panna cotty s pohárom Pálavy bola naozaj excelentná.
„Voňavka“ plnšej žltej farby, chuť je príjemne nasladlá a výborne dopĺňalo smotanový dezert. Pálava z malého vinárstva Velkeer je ako stvorená na popíjanie k jemne sladkým smotanovým dezertom.
Martin Priečko, someliér WinePlanet.sk
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku