Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?
Spoznajte talianske vinárstvo Vie di Romans
Vinárstvo Vie di Romans patrí rodine Gallo už od začiatku 20. storočia. Leží v oblasti Friulli Isonzo pozdĺž starovekej rímskej cesty a na základe toho vznikol názov Vie di Romans. Od roku 1978 stojí na čele vinárstva Gianfranco Gallo, ktorý zaviedol radikálne zmeny vo vinárstve, základná reorganizácia vinohradov.
Jedinečná vinohradnícka oblasť
Od roku 1990 sa každý vinohrad vinárstva Vie di Romans a odroda vinifikuje samostatne s uvedeným názvom vinohradu na etikete a od 1992 vinárstvo dáva na trh biele vína až po dvoch rokoch po zbere.
Produkcia zdravého hrozna a vína závisí podľa Gianfranca Galla od troch faktorov: vinohradníctvo, vinárstvo a vinár. Vinohradníctvo zahŕňa efektívnu starostlivosť o vinohrad s ohľadom na terroir, vinárstvo je kombináciou šetrnej technológie spracovania hrozna so skúseností vinára.
Vinárstvo vlastní 60ha v oblasti Mariano del Friulli, ktorá patrí do DOC Friulli Isonzo. Je to najvýchodnejšia vinohradnícka oblasť severného Talianska v blízkosti hraníc Slovinska a je charakteristická dvomi úplne odlišnými pôdnymi typológiami. Pôda má červenkasté sfarbenie v dôsledku vysokej koncentrácie oxidu železnatého. Región je jedinečnou oblasťou, kde sa striedajú vetry z Jadranu a zo severného kontinentu.
Top vína z Talianska
Vlhké aj suché, chladné a teplé sa zbiehajú a vytvárajú klímu vyznačujúcu sa neustálymi zmenami. Prevládajú chladnejšie kontinentálne východné vetry (Bora) a teplejšie a vlhšie vetry zo Stredozemného mora. Charakter vín ovplyvňuje aj rieka Isonzo.
Každá vinica má svoj osobitý charakter a preto na etikete každého vína Vie di Romans nájdete okrem názvu odrody aj názov vinohradu. Každý terroir poskytuje určitú variabilitu: „Je na rozhodnutí vinára, či zachytí jedinečnú podstatu alebo ju použije všeobecnejším spôsobom. „
Produkcia vína je prísne limitovaná, pričom každá odroda vyniká svojou neopakovateľnosťou a dlhovekosťou. Gianfranco Gallo vyrába jedny z najkrajších bielych vín v Taliansku, ktoré vystihujú podstatu oblasti Friuli.
Spoznajte vína Vie di Romans
Dolée Friuliano 2015 (eshop) - hrozno odrody Tocai Friuliano pochádza z vinohradu Dolée, kde sa oberalo 11. septembra. Dolée je charakteristický skôr plytkou pôdou s vyšším obsahom štrku s červenkastým sfarbením. Víno ležalo 8 mesiacov na jemných kaloch v nerezových tankoch. Bohatá vôňa mirabeliek, bieleho korenia a medu. Plná chuť s termickým charakterom. Komplexne pôsobiace víno s vynikajúcou harmóniou a potenciálom minimálne 8 až 10 rokov.
Vieris Sauvignon Blanc 2015 (eshop) - Vieris je názov vinohradu a víno je vyrobené z francúzskeho klonu Sauvignonu blanc. Hrozno bolo zberané v troch etapách – 10., 12. a 15. septembra. Víno ležalo 9 mesiacov na jemných kaloch v nerezových tankoch. Kvetinovo herbálne vo vôni. Svieže kyselinky, stredne plné telo a dlhý minerálny záver. Víno s vynikajúcou harmóniou a potenciálom minimálne 8 až 10 rokov.
Piere Sauvignon Blanc 2015 (eshop) – Piere je názov vinohradu, ktorý leží na stredne hlbokej pôde s vyšším obsahom štrku a konglomerátov s červenkastým sfarbením. Víno je vyrobené z talianskeho klonu Sauvignon Blanc. Hrozno bolo zberané až 4 etapách – 3., 4., 7. a 8. septembra. Víno ležalo 10 mesiacov na jemných kaloch v nerezových tankoch. Komplexný Sauvignon s typickým prejavom oblasti. Intenzívna vôňa jadrovín a riečneho štrku. Neskôr med a sušené ovocie. Chuť s vynikajúcou štruktúrou. Plné telo s citrusovo orieškovým prejavom. Živé a šťavnaté v dochuti. Potenciál do 2030.
Dut´Un 2014 (eshop) – Cuvée 50% Chardonnay a 50% Sauvignon Blanc z vinohradov Vie di Romans a Vieris. Hrozno bolo zberané 15. a 22. septembra. Víno ležalo 9 mesiacov na jemných kaloch v nerezových tankoch. Intenzívny aromatický prejav podporuje bohatá a noblesná chuť s množstvom jemných nuáns. Ovocná textúra, pikantná kyselinka a maslovo orieškový záver. Víno, ktoré inšpiruje s potenciálom dve dekády rokov.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku