Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Vína zo Santa Ana oslovia každého
Bodega Santa Ana patrí medzi historicky najstaršie vinárstva v Cuyo. Vinárstvo založil v roku 1891 taliansky prisťahovalec Don Luis Tirasso. Vinohrady sa rozprestierajú v regiónoch Cuyo a Mendoza. Pivnica vinárstva obsahujú 1200 barikových sudov. Výrobná kapacita je až 25 mil. litrov vína ročne. Santa Ana je známa pre svoj inovatívny prístup vo výrobe vína. Spoločne s Finca Las Moras, Bodega Suter, Mascota Vineyards, El Esteco a Trapiche patrí do Grupo Peñaflor.
Ručná starostlivosť o víno
Bodegas Santa Ana bolo jedným z prvých vinárstiev v Argentíne. Dnes so širokým portfóliom konsolidovaným na zahraničnom trhu má zastúpenie vo viac ako 70 krajinách a je jedným z najväčších exportérov v Argentíne. Vinárstvo Santa Ana si podmanilo aj tých najnáročnejších spotrebiteľov.
Bodegas Santa Ana má štyri vinárstva, z ktorých tri sa nachádzajú v Mendoze a dve v San Juan. Vína sú klasifikované v kategóriach: Reserve, Homage, Eco, Two Vineyards, Varietales, Carácter a Sparkling. Rada Reserve pozostáva z vín vyrobených z kvalitných vinohradníckych plôch s nízkym výnosom, ktoré sa zbierajú ručne.
Dôraz venujú predovšetkým jednotlivým odrodám hrozna. Rada Homage bola venovaná vinárovi Bodegas Santa Ana Rodolfovi „Opi“ Sadlerovi, ktorý začal pracovať na panstve prvýkrát v roku 1985.
Prečítajte si aj blog Argentínske tango s vínom
Kvalitné vína do sveta
Hrozno sa pestuje na kamenistých pôdach v Maipú a zberá sa ručne. vyzrievajú šesť mesiacov vo francúzskych a amerických dubových sudoch. Eco je kolekcia stopercentných organických a vegan vín, zatiaľ čo Two Vineyards je malá produkcia vín vyrobených z viníc v Mendoze a San Juane. Varietales je najväčšia rada v portfóliu Santa Ana a ponúka širšiu škálu odrôd ako Tempranillo, Merlot, Moscato a Sauvignon Blanc. Carácter je na druhej strane séria cuvée vytvorených z pôd bohatých na piesok v regióne Lujan de Cuyo.
Vinárstvo Santa Ana spája tradíciu a moderné technológie, vďaka čomu sú vína Santa Ana uznávané pre svoju kvalitu na medzinárodnej úrovni. Inovácie sú kľúčom k úspechu spoločnosti Bodegas Santa Ana a ich oddanosti k neustálemu zlepšovaniu kvality vín.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku