Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Bravčová panenka plnená schwarzwaldskou šunkou - RECEPT a tip na víno
Keď sa povie letné víno, určite len málokto siahne po červenom. Ale čo si potom dať k plnenej bravčovej panenke s hráškovým pyré, ak máte chuť na červené. Existuje veľa sviežich ovocných červených vín, ktoré si môžete vychutnať mierne vychladené aj počas letných mesiacov. A také je i Sabazio Rosso di Montalcino z vinárstva La Braccesca.
RECEPT
Bravčová panenka plnená schwarzwaldskou šunkou, hráškové pýre, slaninový chips
Čas prípravy: 45 minút
Počet porcií: 4 osoby
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
POSTUP
1. Umytú a osušenú panenku očistíme od blán.
2. Do panenky urobíme nožom "tunel" po celej jej dĺžke a naplníme scharzwalskou šunkou. Na konci upevníme špajdľami.
3. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Panenku opečieme zo všetkých strán na olivovom oleji na rozpálenej panvici asi 10 minút.
4. Potom ju preložíme na plech alebo do zapekacej misy, podlejeme vývarom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 8-10 minút.
5. Hotovú panenku vytiahneme a necháme 5 min odstáť na drevenej doske a nakrájame k prílohe.
Hráškové pyré: V stredne veľkom hrnci varíme hrášok maximálne 6 minút. Hrášok scedíme a necháme v hrnci, k nemu pridáme cibuľku, ktorú si najskôr orestujeme na olivovom oleji na panvici. Potom do hrnca pridáme 4 veľké lyžice smotany, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Všetko spolu rozmixujeme tyčovým mixérom.
Slaninový chips opečieme na suchej panvici na miernom ohni do zlatista. Podávame k hráškovému pyré spolu s panenkou a ozdobíme micro bylinkami.
Someliérka odporúča vhodné víno
K plnenej bravčovej panenke so schwarzwaldskou šunkou, hráškovým pýre a slaninovým chipsom odporúčam ľahšie červené víno s ovocnou štruktúrou, sviežou kyselinkou a hladkými tanínmi, ktoré nevyzrievalo v dubových sudoch. Má svieži, harmonický a ovocný základ. Rosso di Montalcino z vinárstva La Braccesca 2018 spĺňa všetky tieto parametre a preto ho odporúčam vyskúšať.
Odporúčanie someliérky:
Sabazio Vino Rosso di Montepulciano - červené víno, Tuscany, Taliansko
Sabazio Vino Rosso di Montepulciano je spojené s tradičnou odrodou Sangiovese v jedinečnom vyjadrení oblasti Montepulciano. Názov vína pochádza od Sabatina Lulliho, známeho ako „Sabazio“, mnícha z opátstva Montepulciano, ktorý ako prvý poskytol údaje o spôsobe výroby vína z miestnych odrôd.
Prvý ročník bol uvedený na trh v roku 1992. Ročník 2018 tvorí kupáž odrody Sangiovese so štipkou Merlotu. Harmonické a zamatovo pôsobiace víno. Vo vôni pripomína čierne ríbezle s dotykom višní v čokoláde. Jemná, ovocná chuť s vynikajúcim odrodovým prejavom. Hladké taníny a sviežosť v dochuti. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo La Brassesca
Vinárstvo La Braccesca sa nachádza pár kilometrov od Montepulciana, kde sa stretáva juhovýchodná časť Toskánska s Umbriou a Laziom. Rozprestiera na ploche 508 hektárov, z ktorých 340 je vysadených viničom. Začiatkom deväťdesiatych rokov vstúpila investične do tejto apelácie aj rodina Antinori, ktorá priniesla skúsenosti, potenciál ako aj rešpekt k tradícii a zmysel pre inovácie. La Braccesca prevedie hostí zážitkami z vína a jedla obklopenými úchvatnými vinicami na úpätí mesta Corton.
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.