Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Nové vinárstvo Haras de Pirque z Čile
Vinárstvo Haras de Pirque vyrába jedno z najlepších vín z odrôd Cabernet Sauvignon a Carménère nielen v Čile, ale aj vo svete.
Vinárska usadlosť sa nachádza na malebnom mieste známom ako Pirque v údolí Maipo a má tvar podkovy. Od roku 2017 patrí rodine Antinori.
Objavte nové vína z Čile z vinárstva Haras de Pirque.
História
Haras de Pirque bolo založené v roku 1892, v tom čase však toto miesto slúžilo iba ako závodná stajňa. Až v roku 1991 založil podnikateľ Eduardo Matte Pirque v oblasti Maipo Valley nové vinárstvo v kombinácii s už existujúcim a prosperujúcim žrebčínom. V mierne hornatej oblasti majestátnych Ánd bolo v rokoch 1992 a 1993 osadené 120 hektármi viníc. Najmä modrými odrodami Cabernet Sauvignon, Carménère. Z bielych Sauvignon Blanc a Chardonnay. V roku 1998 sa pridalo ďalších 20 hektárov Syrah a Cabernet Franc. Hodnotu vinárstva podčiarkuje 30 čistokrvných pretekárskych koní vo vlastníctve. Na konci 90. rokov sa stretol Eduardo s Pierom Antinorim a naviazali obchodnú spoluprácu.
Ekologický prístup vo vinohradoch i výrobe
Vinohrady sa nachádzajú južne od rieky Maipo v nadmorskej výške 550 až 660 m n m, na severnom úpätí Ánd. Kombinácia blízkosti hôr, rieky a Tichého oceánu dáva tomuto miestu takmer stredomorské charakter. Hrozno preto dozrieva prirodzene a pomaly, teplotný rozdiel medzi dňom a nocou dosahuje 20° C.
Pôdy sú prevažne hlinité. Ich rôzna textúra a štruktúra je dôsledkom sopečných erupcií. Vo vinárstve sa využíva pestovanie viniča na vertikálnu polohu výhonku, aby všetky vinice získali správne množstvo slnečného svetla a mali potrebné vetranie na to, aby sa využil ich plný potenciál. V roku 2006 bolo vo viniciach zahájené ekologické poľnohospodárstvo. Prírodný kompost nahradil herbicídy.
Dnes je všetko hrozno a vína z Pirque ekologické, certifikované inštitútom CERES, čo znamená, že vo svojom výrobnom procese používajú iba ekologické produkty. Udržateľné postupy a zodpovednosť za životné prostredie sú základnou filozofiou vinárstva.
Hrozno sa zberá ručne a pred lisovaním sa starostlivo triedi. Pri fermentácii sa používajú prírodné kvasinky pôvodom z vinice, pričom sa dbá na to, aby sa vo vínach odrážali vlastnosti oblasti Maipo. Väčšina procesov sa vo vinárstve vykonáva bez čerpadiel - gravitáciou. Haras de Pirque sa taktiež usiluje znížiť svoju uhlíkovú stopu.


Vína
Haras de Pirque sa snaží vytvárať jedinečné vína vyrobené s maximálnym nasadením. Vína skutočne odrážajú výraz terroir, ktorý pochádza z Maipu. Majú intenzívnu farbu, vysokú koncentráciu trieslovín a prirodzene bohatú štruktúru.
Albis (eshop)
Symbol tradície a inovácie predstavujúci spojenie dvoch kultúr. Albis je ikonické víno Haras de Pirque. Vinice boli vysadené v roku 1992 v hornej časti údolia Maipo odrodami Cabernet Sauvignon a Carménère. Prvý ročník bol 2001. Názov Albis oslavuje úsvit nového dňa vo vinohradníctve.
Predstavuje spojenie dvoch hemisfér, starého a nového sveta s presným úmyslom vytvoriť elegantné a zvodné víno v srdci údolia Maipo. Ročník 2016 tvorí 81% Cabernet Sauvignon a 19% Carménère, hrozno každej odrody sa vinifikuje samostatne.
Po 5 dňoch studenej macerácie sa pridajú pôvodné kvasinky a začína tradičná vinifikácia. Fermentácia a macerácia sa vykonáva vo francúzskych dubových sudoch po dobu 20 dní. Po scelení v decembri toho istého roku, spolu vyzrievajú v nových francúzskych dubových sudoch celkom 18 mesiacov. Albis je víno, ktoré rokmi dokáže veľmi dobre vyzrievať.
Reserva de Propiedad (eshop)
Reserva de Propiedad predstavuje jemnosť každej odrody Cabernet Sauvignon, Carménère a Syrah vo viniciach v údolí Maipo. Hrozno sa pestuje podľa zásad ekologického vinohradníctva. Rôzne parcely fermentovali oddelene. Víno putovalo do malých sudov z francúzskeho duba s objemom 60 galónov, kde pred zmiešaním a stáčaním vína prebehla malolaktická fermentácia a zrenie.
Haras de Pirque Chardonnay (eshop)
Haras de Pirque Chardonnay predstavuje najlepšie vyjadrenie tejto odrody v údolí Casablanca. Vinice obklopené kopcami bohatými na vegetáciu a olivovníky majú severovýchodnú expozíciu a sú ovplyvnené jemným vetrom z Tichého oceánu. Tieto jedinečné klimatické podmienky zaručujú pomalé a pravidelné zrenie hrozna. Hrozno z jednotlivých parciel bolo zbierané ručne. Bobule hrozna prešli jemným lisovaním, krátka macerácia na šupkách za studena. Fermentácia prebiehala v nerezových tankoch s regulovanou teplotou a čiastočne v malých dubových sudoch. Po ležaní na jemných kaloch sa víno zmiešalo a plnilo do fliaš.
Galantas (eshop)
Galantas sa vyrába z ekologických viníc v údolí Maipo v nadmorskej výške viac ako 700 m n m. Cabernet Franc tu dokáže v maximálnej miere vyjadriť svoj dôležitý potenciál, pričom mu veľmi pomáhajú chladné noci na úpätí Ánd. Ročník 2016 tvorí 85% Cabernet Franc a 15% Carménère.
Cabernet Franc a Careménère fermentovali samostatne v nerezových tankoch a v sudoch. Studená pred fermentačná macerácia trvala tri až päť dní.
Po kvasení výlučne spontánnymi kvasinkami, víno bolo stočené do francúzskych dubových sudov s objemom 60 galónov, kde dozrievalo štrnásť mesiacov. Galantas vyjadruje charakteristickú vibráciu, eleganciu a jemnosť tohto jedinečného terroir.

Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku