Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Ochutnajte jedinečné vína z Portugalska - Quinta do Crasto
Vína Quinta do Crasto ťažia z jedinečnej polohy, ktorá odráža skutočnú podstatu regiónu Douro. Vína sú elegantné, svieže, dobre štruktúrované a prinášajú komplexnosť a jedinečnú identitu.
Rustikálna kaplnka Panny Márie z Ampara, nachádzajúca sa vysoko nad kopcom na západnom okraji panstva, stráži vinárstvo a vína už od 17. storočia.
Quinta do Crasto je krásne panstvo, ktoré vlastní Jorge Roquette s rodinou. Na trh uvádza svoje vína od roku 1994 a v súčasnosti zohráva dôležitú úlohu ako jeden z najviditeľnejších výrobcov suchých a portských vín na ľavom brehu rieky Douro. Vinárstvo leží na kopcovitom výbežku Doura, zhruba v polovici cesty medzi Pinhão a Régua v podoblasti Cima Corgo. Quinta do Crasto vyrobí každý rok približne 1 500 000 fliaš vín Douro. Štyridsať percent sa predáva na domácom trhu a zvyšok predáva na 54 trhov po celom svete na všetkých kontinentoch.Okrem vín vyrába extra panenský olivový olej z vlastných ekologických olivových hájov v podoblasti Cima Corgo.
Jedinečné Douro
Vinárstvo sa rozprestiera na 135 hektárov, pričom 114 hektárov tvoria vinohrady. Vo viniciach aj v pivniciach došlo k modernizácii a pokračuje výsadbou ďalších viníc v Douro Superior. Novšie vinice sú vysádzané pôvodnými odrodami Tinta Roriz, Touriga Francesa, Tinta Barroca, Tinto Cấo, Touriga Francesa. Na svahoch po oboch stranách vinárstva sa nachádzajú aj vzácne staré vinohrady.
Región Douro je rozdelený do troch podoblastí: Baixo Corgo, Cima Corgo a Douro Superior. Každý z nich má svoju vlastnú kombináciu topografie, geológie, podnebia a vodných zdrojov. Vinohrady Quinta do Crasto boli vysadené do strmých svahov. Tradičné socalcos (terasy s kamennými opornými múrmi) sú domovom najstarších viníc, starých asi sto rokov.
Na svahoch (viac ako 40%) nesú patamares (novšie terasy) jeden alebo dva rady viniča s hustotou od 3 000 do 3 500 rastlín/hektár. Vynikajúca expozícia v spojení s klimatickými podmienkami podoblasti Cima Corgo, schopnosťou bridlicových pôd absorbovať a zadržiavať teplo, prinútila korene viníc rásť desiatky metrov hlboko pri hľadaní vody. Poskytuje konkurenciu medzi rastlinami a prispieva k komplexnosti a intenzite vín.
Objavte vína z Portugalska v našom eshope.
Eco friendly
Pestovanie hrozna je silne ekologicky založené bez použitia akýchkoľvek látok, ktoré nie sú certifikované medzinárodnými bio regulačnými subjektmi. Vinárstvo plne rešpektuje životné prostredie. Quinta do Crasto sa stará sa o zachovanie identity starých viníc, tým vytvára genetickú mapu viníc, čo prispieva k zachovaniu biodiverzity v údolí rieky Douro.
Modernizácia
Pivnica bola v roku 2013 úplne zrekonštruovaná a vybavená moderným vybavením. Vonkajšia časť je lemovaná bridlicou a na udržanie vnútornej teploty a vlhkosti je osadená strešná záhrada. Tradične sa dubové sudy, v ktorých víno dozrieva, ukladajú horizontálne do radov troch alebo štyroch.
Vďaka novému systému si pivnica zachovala vzhľad tradičného úložného systému a zároveň optimalizovala využitie priestoru. V priemere je vo vínnej pivnici 1 600 sudov. Okrem optimalizácie priestoru toto vylepšenie uľahčilo mobilitu sudov. Teraz je možné ku každému sudu pristupovať a manipulovať s ním nezávisle, čo výrazne zjednodušuje prácu.
Pivnica je tiež vybavená postrekovacím systémom, ktorý udržuje relatívnu vlhkosť vzduchu okolo 80% počas celého roka. Tým sa zníži akékoľvek odparovanie zo sudov a následné straty.
Systém dokonca umožňuje filtráciu a obnovu objemu vzduchu v pivnici, aby sa zabránilo rastu plesní a udržala sa správna teplota. 85% sudov je z francúzskeho duba a 15% z amerického. Každý sud o objeme 225 litrov sa použije iba dvakrát. Neskôr sa buď recykluje alebo sa predáva menším výrobcom vína. Quinta do Crasto každoročne investuje okolo 300 000 eur do približne štyristo nových drevených sudov.
Ocenenia
Už tretí rok po sebe bolo vinárstvo Quinta do Crasto zaradené do prvej dvadsiatky najlepších svetových viníc TOP 50 World´s Best Vineyards. V roku 2019 získala 4. miesto, v 2020 8. miesto a v 2021 16. miesto. Na konci roku 2020 získava ocenenie Best of Wine Tourism v kategórii Architektúra a krajina, ktorú propaguje globálna sieť Great Wine Capitals. Vinárstvo každoročne privíta okolo 6 800 návštevníkov väčšinou z Brazílie a Európy. V roku 2020 udelil TripAdvisor vinárstvu šiesty rok za sebou ocenenie Certifikát výnimočnosti (Travelers 'Choice).
Vína
Flor de Crasto Red 2019 (eshop) – základná rada vín, ktorá ponúka výbornú kvalitu a je k dispozícii iba na niektorých medzinárodných trhoch. Cieľom je vyrobiť ovocné svieže víno v modernom štýle bez dreva.
Crasto Douro 2019 (eshop) - toto víno sa vyrába z tradičných odrôd modrých hrozna Doura, Tinta Roriz, Touriga Nacional, Tinta Barroca a Touriga Franca. Svieže víno s ovocnou textúrou. 15% vína vyzrievalo 6 mesiacov v 225l francúzskych dubových sudoch.
Crasto Superior Douro White 2019 (eshop) –odrody 60% Viosinho a 40% Verdelho. Víno vyzrievalo 6 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch. Nové a použité sudy: 50:50, francúzske dubové sudy 85% a francúzske dubové sudy s agátovými čelami 15%.
Crasto Superior Douro Red 2017 (eshop) – odrody Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz and Souzão. Víno vyzrievalo 12 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch.
Quinta do Crasto Douro Reserva Old Vines 2017 (eshop) – víno vyrobené z 25 až 30tich rôznych odrôd hrozna pochádzajúcich zo starých viníc, ktorých vek je v priemere okolo 70 rokov. Víno vyzrievalo 18 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch (85%) a amerických (15%).
Quinta do Crasto Touriga National 2016 (eshop) - je prémiové víno vyrobené výhradne z hrozna Touriga Nacional, ktoré sa plní do fliaš iba v rokoch, keď sa dosiahne najvyššia úroveň kvality a dokonalosti. Iba v rokoch 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 a 2016 boli splnené podmienky na výrobu produktu Quinta do Crasto Touriga Nacional. Víno vyzrieva 18 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku