Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?
P + S = uznávané portugalské vína Prats & Symington
Prvým vínom Prats & Symington bola Chryseia ročník 2000, ktoré získalo medzinárodné uznanie. Od tej doby Chryseiu a jej druhé víno, Post Scriptum, zaraďujú medzi najlepšie hodnotené vína z oblasti Douro. Cieľom rodiny Syminton je spojiť svoje znalosti o Doure a odrodách so skúsenosťami Bruna Prats z Bordeaux, aby spoločne mohli vyrábať víno z najlepšieho hrozna dopestovaného v najlepších vinohradoch.
Vinárstvo Prats & Symington sídli na jednom z najväčších panstiev Douro, v nádhernej Quinta de Roriz. Andrew James Symington sa prvýkrát usadil v meste Porto v roku 1882. Rýchlo sa stal prepravcom portského vína a v roku 1914 prevzal kontrolu nad spoločnosťou Warre. Jeho potomkovia sú v súčasnosti majiteľmi spoločností Warre's, Dow’s a Graham's.
Rodinné vinice v Douro v súčasnosti presahujú 900 hektárov. Charles Symington je zodpovedný za vinice, vinifikáciu a riadenie výroby, zatiaľ čo Rupert, Paul, John a Dominic cestujú po celom svete a prezentujú vína.
Po predaji zámku Château Cos d'Estournel, ktorý Bruno Prats riadil tridsať rokov, presťahoval svoje vinohradnícke aktivity do Viña Aquitania v Čile. Priateľstvo medzi Brunom Pratsom a rodinou Symingtonovcov bolo nadviazané prostredníctvom siete rodinných vinárstiev Primum Familiae Vini, do ktorej patril aj Cos d’Estournel. V novembri 1998 rodina Symingtonovcov navrhla, aby sa Bruno Prats zúčastnil nového projektu v Douro. Tento návrh sa sformoval v roku 1999 vytvorením spoločnosti Prats & Symington.
Quinta de Roriz
Prats & Symington je vlastníkom dvoch hlavných panstiev v Douro, Quinta de Roriz a Quinta da Perdiz. Historický vinohrad Quinta de Roriz pochádza z roku 1565. 42-hektárovú vinicu Roriz dopĺňa 23-ha Quinta da Perdiz v susednom údolí Rio Torto.
Quinta da Vila Velha, ktorú vlastnia James a Rupert Symingtonovci, priamo susedí s Rorizom a používajú sa aj na výrobu Chryseia a Post Scriptum.
Quinta de Roriz je jednou z najstarších a najlepších viníc v údolí Douro. Nachádza sa na južnom brehu rieky Douro v polovici cesty medzi Pinhão a Tua. Tvorí prírodný amfiteáter s prevažne severnou orientáciou, ktorý poskytuje chladnejší aspekt a je vhodný na výrobu vín DOC Douro.
Prevláda klasická bridlica, ale zloženie je tiež ovplyvnené špecifickou geológiou lokality, kde prítomnosť cínových a zlatých hlušín zo starých baní dáva vínam minerálny charakter.
Chryseia, Post Scriptum, Prazo de Roriz
P & S považuje Touriga Nacional a Touriga Franca za odrody, ktoré sú najvhodnejšie na výrobu vynikajúcich vín Douro DOC. Chryseia bola prvým portugalským ne-fortifikovaným vínom, ktoré patrí ku každoročne zaradenými vínam medzi 100 najlepších vín spoločnosti Wine Spectator. V roku 2014 sa Chryseia 2011 umiestnila na treťom mieste, čo je vôbec najvyššie umiestnenie vína z Doura.
Po starostlivom zbere strapcov, ich odstopkovaní a rozdrvení sa mušt prenesie do malých nerezových tankov s reguláciou teploty, kde prebieha kvasenie.
Taníny sa extrahujú prečerpaním a predĺženou maceráciou po fermentácii. Hlavnou cieľom je rešpektovať základné vlastnosti hrozna a zároveň dosiahnuť rovnováhu, ktorá uprednostňuje elegantné, hodvábne taníny.
Aj keď proces výroby vína riadi na mieste Luis Coelho pod dohľadom Pedra Correiu, Charles Symington a Bruno Prats sa osobne podieľajú na výrobe konečných zmesí a počas všetkých dôležitých fáz výroby, od vinifikácie až po vyzrievanie.
Zrenie vín prebieha v pivniciach Roriz v dubových sudoch, ktoré pochádzajú z Francúzska zo spoločností Taransaud, François Fréres, TSO e Boutes. Chryseia dozrieva v nových dubových sudoch iba krátku dobu - 8 až 12 mesiacov. Post Scriptum a Prazo de Roriz zvyčajne používajú menší podiel nových sudov. Plnenie do fliaš prebieha vo Vila Nova de Gaia. Vo výnimočných rokoch, ako bol rok 2007, uviedlo vinárstvo na trh obmedzené množstvo Vintage Port pod značkou Quinta de Roriz Vintage Port.
Vína
Prazo de Roriz 2016 (eshop) - Touriga Franca (30%), Touriga Nacional (30%), Tinta Roriz (15%) a ostatné odrody (25%). Víno vyzrievalo 6 mesiacov v 400l francúzskych sudoch. Príťažlivá vôňa malín a kôstkového ovocia. Chuť svieža a vitálna. Stredne plné telo s jemným dotykom punčovej zmrzliny a granátového jablka. Harmonické triesloviny a stredne dlhý, jemne korenistý záver. Skvelý partner ku grilovaným bravčovým rebrám s domácou barbecue omáčkou.
Post Scriptum de Chryseia 2018 (eshop) - hrozno pochádza z identických vinohradov ako Chryseia. V zmesi jemne dominuje Touriga Franca (51%), zvyšok dopĺňa Touriga Nacional. Víno vyzrievalo 12 mesiacov v stredne vypálených 400l francúzskych sudoch. Vynikajúca koncentrácia v harmónii s eleganciou a šarmom. Dobrá dĺžka v šťavnatej a ovocnej dochuti. Výborný partner ku grilovanému rump steaku so šalotkovou salsou.
Chryseia 2017 (eshop) - Jedno z najlepších vín Doura. 75% Touriga Nacional, 25% Touriga Franca. Hrozno pochádza z troch usadlostí Quinta de Roriz, Quinta de Perdiz a Quinta de Vila Velha. Víno vyzrievalo 16 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch. Bruno Prats: " Bohaté a energické víno s čiastočnou integráciou tanínov. Rafinované víno s finesou a mimoriadnym potenciálom pre vyzrievanie.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku