Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Albert Bichot Beaujolais Nouveau 2021
Mladé Beaujolais Nouveau je celosvetový fenomén, poznajú ho i tí, ktorí ho nikdy nepili. Milovníci mladého vína sa každý rok tešia na tretí štvrtok v novembri. Úderom polnoci si budú môcť pripiť novým ročníkom Beaujolais Nouveau. Ročne sa vyrobí viac ako 35 miliónov fliaš. I tento rok 18. novembra si môžete na Slovensku pripiť mladým vínom Albert Bichot Beaujolais Villages-Noveau 2021.
Vína sú v limtovanom množstve a budú v predaji presne 18.11.2021.
Ročník 2021
Ročník 2021 ovplyvnili jarné mrazy. Potom sa mesiac skoro nič nedialo a vegetácia sa pomaly rozbiehala. Začiatkom júna sa počasie zmenilo, prešlo do daždivého a chladného režimu. Kumulatívne zrážky boli oveľa vyššie ako normálne a teploty boli veľmi nízke. Tlak chorôb v tomto období zosilnel.
Zvláštnosťou tohto ročníka je, že bola i pleseň aj oidium. Tieto 2 huby bývajú zvyčajne oddelene. Buď máte ročník s jedným alebo s druhým. Bolo ťažké organizovať ochranu. Všetky vinárstva vo svojich viniciach trávili množstvo času a venovali sa ochrane úrody, ale kvôli pravidelným dažďom to nebolo jednoduché.
Našťastie v lete zrážky ustáli a vyššie teploty umožnili hroznu dobre dozrieť. Úroda bola nižšia, ale kvalita vín sa predpokladá kompaktná. Obsah kyselín typický pre Burgundsko.
Beaujolais
Oblasť Beaujolais leží v južnej časti Burgundska, severne od mesta Lyon, pozdĺž rieky Saône. História pestovania viniča a výroby vín siaha do rímskych čias. V severnej časti prevláda žula a bridlica, v južnej sú pôdy viac ílovité. Oblasť Beaujolais má tri apelačné kategórie – Beaujolais AOC, Baeujolais Villages a Beaujolais Cru. Apelácia Beaujolais AOC je najväčšia a väčšina vín Beaujolais Nouveau pochádza práve z tejto časti. Beaujolais Villages môže mať na etikete uvedený i názov dediny, z ktorej hrozno pochádza.
Najvyššou kategóriou je Beaujolais Cru, ktorá zahŕňa 10 apelácii Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly a Côte de Brouilly. Tieto vína nesmú mať na etikete označenie Beaujolais. Vína z týchto apelácii sú zatiaľ nedocenené s úžasným prejavom a potenciálom k zreniu.
Výroba Beaujolais Nouveau
Najpestovanejšou odrodou v Beaujolais je Gamay Noir, ktorá vznikla krížením Pinot Noir a bielej starej odrody Gouais. V malom percente sa v Beaujolais pestuje i Chardonnay a Aligoté. Okrem klasického červeného Beaujolais Nouveau sa v malom percente vyrába jeho ružová verzia. Gamay sa spracováva semi-karbonickou maceráciou, to znamená, celé strapce hrozna sa dajú do veľkých nádrží (väčšina vinárov používa nerezové tanky, cementové nádrže a niektorí drevené kade).
Spodná tretina hrozna sa pod vlastnou váhou gravitácie rozdrví a výsledný mušt začne fermentovať s kvasinkami, ktoré sa prirodzene nachádzajú na šupkách hrozna. Uvoľňuje sa oxid uhličitý, ktorý pomáha zo šupky uvoľňovať farbivo. Neprítomnosť kyslíka zaručuje zachovávanie ovocných chutí i vôní. Po fermentácii, ktorá trvá 4 – 10 dní, sa stáča vin de gute (samotok).
Ružové Nouveau sa stočí skôr, aby nedošlo k vysokej extrakcii farbív. Po alkoholom kvasení nasleduje druhé jablčno-mliečne. Tvrdá kyselina jablčná sa mení na kyselinu mliečnu. Víno sa následne filtruje a plní do fliaš. Celý proces výroby je veľmi rýchly a efektívny. Spôsob výroby vín Beaujolais Villages alebo Beaujolais Cru je odlišný a svojím spôsobom sa blíži viac k susednému Burgundsku, vrátane bielych vín.


Ako chutí Beaujolais Villages-Nouveau
Treba poznamenať, že Beaujolais Nouveau s prídavkom Villages je vždy senzoricky kvalitnejšie ako bežné Nouveau. Ľahké, svieže, ovocné červené víno s vôňou čerešní, červených ríbezlí a lesných jahôd s dotykom fialiek. V chuti ovocné s vibrujúcou a šťavnatou kyselinkou a príjemnou hladkou a hodvábnou tanínovou štruktúrou.
Výborne sa hodí k studeným mäsovým nárezom, sušeným šunkám, ku grilovanému lososovi, pečenej bravčovej kotlete alebo morke s brusnicovou omáčkou. Víno Beaujolais si najlepšie vychutnáte v kalichu tulipánového tvaru pre červené vína pri teplote 12 - 14 °C.
Albert Bichot Beaujolais-Villages Nouveau 2021 na našom eshope, len 18 - 19. 11. 2021

Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku