Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Stretnutie s vinárom – Chateau Grand Bari
Chateau GRAND BARI je mladé a dynamické vinárstvo pôsobiace v tokajskej vinohradníckej oblasti, obci Veľká Bara. Okúzľuje nadčasovým pohľadom na výrobu vína v tradičnej tokajskej oblasti. Vyjadruje spojenie modernej architektúry vinárstva, ubytovania, reštaurácie a zážitkov.
Nielen o víne sme sa porozprávali s marketingovým a PR manažérom Chateau Grand Bari pánom Krištínom.
Ste mladé vinárstvo ležiace v srdci Tokajskej vinohradníckej oblasti. Prečo ste sa rozhodli, založiť si vinárstvo práve tu? Čo Vás k tomu inšpirovalo?
Tokaj je unikát v rámci sveta. Jedná sa o najmenšiu vinohradníckych oblasť na Slovensku a jednu z najstarších oblastí sveta, kde sa darí dopestovať hrozno na výrobu prírodne sladkých vín. Vinohradnícka oblasť Tokaj je známa pre svoje geografické a klimatické špecifiká, ktoré umožňujú tokajským odrodám prosperovať a tvoriť povestné cibéby. Málo sa však hovorí o jedinečnosti samotnej pôdy. Jej hodnota spočíva vo vulkanických horninách, ktoré sú natoľko špecifické, že pomohli presne vymedziť Tokajskú oblasť z hľadiska terroiru.
Podľa uznávaného profesora geológie, p. Ivana Krausa, je práve tokajský terroir jedným z najvzácnejších na svete – pretože sa v rámci neho výrazne prejavuje väzba medzi pôdou a pôvodnou materskou horninou. Navyše, takmer celé územie našich vinohradníckych honov spadá z hľadiska terroiru do tej najkvalitnejšej kategórie 1A. Označenie terroir robí víno identifikovateľným a rozpoznateľným pre svoje osobité vlastnosti. Tie sú dané prírodnými podmienkami, výrobnými postupmi, tradíciami a v neposlednom rade konkrétnym územím (vinohradníckou oblasťou).
Chateau Grand Bari je názov spojení s touto oblasťou, môžete nám prezradiť, ako vznikol?
Názov vinárstva vznikol z názvu obce Veľká Bara – GRAND BARI. Málo kto však vie, že túto oblasť prišli zveľaďovať po nájazde tatárov práve talianski prisťahovalci z mesta Bari. Následne tak obec pomenovali aj na našom území a až následným poslovenčením sa obec premenovala na Bara.
Vaše vinárstvo je často označované v štýle slovenského Toskánska? Naozaj ste sa nechali inšpirovať práve touto vinohradníckou oblasťou? Čo Vás k tomu viedlo?
Pri príprave projektu pre vinárstvo sme sa rozhodli inšpirovať prvkami talianskej architektúry. Talianom vďačíme za položenie základov prosperujúceho vinohradníctva a tiež za to, že u nás rastie výnimočná odroda Furmint.
Okrem vzdušnej architektúry a čistých línií si určite všimnete aj to, že je vinárstvo zasadené (akoby ukryté) priamo v terasovitom teréne na úpätí kopca Piliš vulkanického pôvodu. To odkazuje na dávnu tradíciu, kedy sa výrobcovia vína po stáročia schovávali pod zemou v malým pivniciach.
Pre región Tokaj je charakteristický veľký počet slnečných dní, ktoré pozitívne ovplyvňujú chuť a kvalitu vín. A keďže slnko je jej neoddeliteľnou súčasťou, rozhodli sme sa ho preniesť aj do interiéru. Celú halu s galériou sme presvetlili dômyselným presklením v hornej časti budovy.
Dnes obhospodárujete 60ha viníc, čo Vás radí medzi stredne veľké vinárstva. Dokážete všetko hrozno i spracovať, či hrozno ponúkate iným vinárstvam?
Všetko hrozno, ktoré vypestujeme v našich viniciach, slúži na výrobu nášho vína. Hrozno nepredávame.
Ktoré sú podľa vás najlepšie polohy vinohradov v Tokaji a čím sa odlišujú od ostatných v rámci Slovenska?
Variabilita geomorfologickej štruktúry pôdy vplýva na to, aký bude mať víno charakter. Rozličným zložením pôdy sa vyznačujú aj naše vinohradnícke hony: Čelejka, Ružičky, Katy, Konopisko a Piliš, na ktorých pestujeme odrody Furmint, Lipovinu a Muškát žltý.
Umiestnenie jednotlivých odrôd sme prispôsobili skladbe pôdy daných honov. Takto vieme podporiť potenciál každej jednej odrody.
Ako vás prijali ostatní vinári v Tokaji? Spolupracujte s nimi v rámci akcií?
Každý príbeh novej značky je spočiatku ťažký, no so správnymi ľuďmi a víziou je možné dosiahnuť čokoľvek.
S vinárstvami na Tokaji dnes spolupracujeme pri organizovaní väčších podujatí, ktoré majú v tejto oblasti tradíciu. Z mnohými z nich sme nadviazali priateľské vzťahy.
Ako covid ovplyvnil Vaše vinárstvo?
Pandémia má globálny dopad. Dotýka sa všetkých od bežných ľudí až po gastro prevádzky. Zmenili sme stratégiu komunikácie so zákazníkom a z časti aj predajné kanály. V čase najväčšej pandémie sme pre ľudí pripravili virtuálne degustácie, ktoré sa tešili veľkej obľube.
Priamo vo vinárstve máte i krásnu reštauráciu. Aká najzaujímavejšia kombinácia jedla a Vášho vína vás prekvapila, ktorú by ste nám odporučili?
Reštaurácia sa teší veľkej obľube, hlavne aj kvôli krásnej slnečnej terase s panaromatickým výhľadom. Ťažko vypichnúť konkrétnu kombináciu jedla, lebo každý hľadá niečo iné a preto je aj naša ponuka rôznorodá. Odporúčame napríklad grilovaný filet zo pstruha s opekanými zemiakmi, ktorý sa pekne páruje s našim VULKANOM.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku