Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Mini malinový cheesecake a TIP na víno
V lete prirodzene siahneme po ľahkom dezerte s čerstvým ovocím. Momentálne v záhradách dozrievajú červené maliny.
Lahodné a svieže spojenie malín a cheesecaku s Rieslingom z vinárstva Gurdau vám prinesú tú správnu letnú atmosféru aj u vás doma.
Mini malinový cheesecake
Čas prípravy: 30 min, počet kusov: 6
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Rozdrvíme alebo rozmixujeme sušienky. Zmiešame ich s rozpusteným maslom. Zmes lyžicou utlačíme na dno formičiek.
2. Pokojne použite formu na muffinky, ja som použila formičky s priemerom 8 cm bez dna. Rúru predhrejeme na 150 stupňov.
3. Vo väčšej mise na menších otáčkach dohladka rozmixujeme mascarpone, kyslú smotanu a cukor podľa chuti. Postupne pridávame vajcia, vanilkový extrakt a štipku soli.
4. Plnku poriadne premiešame a rozdelíme na rovnaké časti, ktorými naplníme už pripravené formičky, ktoré sú uložené na plechu s papierom na pečenie.
5. Pečieme pri teplote 140° C približne 35 – 40 minút. Ak však použijete formu na muffiny, dĺžka pečenia sa skráti na asi 22 – 25 minút.
6. Po upečení necháme cheesecake vychladnúť v trúbe a neskôr ich dáme do chladničky na pár hodín poriadne stuhnúť.
Malinová ganache:
1. V miske nad vodnou parou rozpustíme bielu čokoládu. V hrnci zohrejeme maliny na pyré a pridáme rozpustenú bielu čokoládu.
2. Poriadne premiešame, kým dosiahneme homogénnu svetloružovú hmotu. Vychladnuté cheesecaky polejeme malinovou ganache a rozotrieme ju rovnomerne s lyžicou.
3. Dáme vychladnúť do chladničky na 30 minút. Potom vytiahneme mini cheesecaky z formičiek, ozdobíme s čerstvými malinami a mätou.
Maliny pochádzajú v južnej Európy. Majú antibakteriálne, antioxidačné a antimikrobiálne účinky. Jedna šálka čerstvých malín obsahuje 1.48g bielkovín, 64 kalórií a 8g vlákniny. Maliny zabraňujú zápche, čistia črevá, priaznivo pôsobia na pečeň, posilňujú imunitu, ovplyvňujú pružnosť a hebkosť kože, vlasom dodávajú lesk a zosilňujú ich. Lahodné, svieže a sladučké maliny sa hodia do koláčov, zákuskov, robia sa z nich džemy a sirupy.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Cheesecake má veľmi tučnú a intenzívnu krémovú textúru, takže víno musí mať plnšie telo, prirodzenú sladkosť, ale i aciditu. A ako vždy, víno musí byť sladšie ako samotný dezert. Vďaka prirodzenej sladkosti, nízkemu obsahu alkoholu a osviežujúcej kyselinke je Riesling z vinárstva Gurdau vynikajúce víno, ktoré sa dobre hodí k Lenkinmu cheesecaku s malinami.
Odporúčanie someliérky:
Gurdau Riesling 2017
Sýta, slamovo žltá farba. Príťažlivá a vyzretá vôňa s karamelovo medovými tónmi a dotykom sušeného ovocia. Chuť je delikátna a harmonicky sladká so šarmantnou kyselinkou. Dlhý, orieškovo mandľový záver. Výnimočné víno. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Gurdau
Vinárstvo Gurdau vzniklo v roku 2012 v malej dedinke Kurdějov na južnej Morave. V roku 2013 tu Jaromír Gala a Zdeněk Hort vysadili 7 hektárov viníc. Názov vinárstva zvolili podľa pôvodného nemeckého mena obce – Gurdau. Malá vinárska obec Kurdějov leží neďaleko obce Hustopeče v hlbokom údolí obklopenom úpätím Žďánických vrchov. Má unikátnu uzavretú mikroklímu, vysoko svahovité trate a skvelú expozíciu. Všetky trate sú orientované na juh, juhovýchod alebo juhozápad. Typické sú pre ne vápenaté pieskovce prekryté vápenitými sprašami. Aktuálne má vinárstvo vysadené 3 trate – rozlohou najväčšie Vinohrádky, prémiovú Starú Horu a najmladšie a zároveň najvyššie položené Lipiny. Hlavným vinárom je miestny rodák Marek Sedláček. Hlavnou doménou vinárstva je odroda Rizling rýnsky, ktorý je vysadený v 6 klonoch pôvodom z Wachau, Alsaska, Rheingau a Pfalz. Z tejto jednej odrody Gurdau ponúka základné, vína, ktoré zrejú v dubových sudoch, šumivé, ale aj prírodne sladké vína.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku