Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Novinka z Provence - „Estandon – ružové vína, o ktoré sa treba podeliť"
Vína Estandon sú autentické ružové vína z Provence. Zrodili sa z dlhej histórie krajiny, ktorá sa nepodobá žiadnej inej a jedinečného podnebia. Už viac ako 50 rokov v Estandon spájajú know-how a znalosti o terroire, aby vyjadrili spôsob provensálskeho života vo forme vín, ktoré ponúkajú potešenie z pitia. V každom víne Estandon nájdete lásku k prírode.
Všetko začalo v roku 1947, keď Jean Bagnis, priekopník a vizionár, narodený v rodine provensálskych negociantov, prišiel s nápadom predávať svoje víno nie vo veľkom, ako to vtedy robili všetci obchodníci ale víno v peknej fľaši, ktorú označil ako Estandon. Bol to okamžitý hit a fľaše vinárstva Estandon čoskoro zdobili najprestížnejšie stoly v reštauráciach na Azúrovom pobreží. V roku 1973 vinohradníci z družstiev vo Vare vytvorili Zväz družstiev, v ktorom spojili svoje odborné znalosti. V priebehu nasledujúcich rokov sa k skupine pridali ďalšie vinárstva v oblastiach Var a Bouches-du-Rhône, ktoré prijali značku Le Cellier de Saint Louis. V roku 2005 sa do Únie Vignerons des Caves de Provence pripojili majitelia značky Estandon, čím vznikol „Cercle des Vignerons de Provence“, ktorý v tom čase predstavoval 10 % produkcie vína Provence. Či už sú to vinohradníci, zamestnanci alebo obchodní partneri, každý sa dnes podieľa na raste vinárstva Estandon.
Estandon nie je len najstaršie a najrenomovanejšie družstvo v Provence, je to tiež líder kategórie a najväčší výrobca vín v Provence, ktorý zahŕňa viac ako 20 vinárstiev. „Rovnako ako naše družstvo, aj naša krajina je rozmanitá a jedinečná“.
V Provensálsku sa vinice harmonicky prelínajú s cabanonmi (vinohradníckymi prístreškami), mandľovníkmi, olivovníkmi, levanduľovými hájmi a borovicami. Každý rok vyrába Estandon biele, ružové a červené vína z viac ako 3 000 hektárov viníc v provinciách Provence AOC (Côtes de Provence, Coteaux Varois en Provence, Coteaux d'Aix-en-Provence) a Var, Alpilles a Mediterranée IGP. Vinohrady sa nachádzajú v najlepších častiach Côtes de Provence s plytkými bridlicovými a hlinitými pôdami v blízkosti pohoria Maures, na svahoch kopcov neďaleko Flayosc, na prahu Verdonu.
Tieto staré vinice rastú na vidieckych kopcoch vedľa olivovníkov a dubov Holm. Ostatné vinice, ktoré sa nachádzajú v o niečo nižšej nadmorskej výške, na hlinito-vápencových svahoch obce Le Thoronet (domov slávneho cistercitského opátstva z 12. storočia) a pestrej pieskovcovej pôde obce Cannet des Maures, sú vyhrievané stredomorským slnkom a zmietané známym vetrom Mistral.
Odrody Cinsault, Grenache, Syrah a Rolle patria medzi najčastejšie pestované vo viniciach.
Hrozno sa oberá v optimálnej zrelosti, aby sa zabezpečila ideálna rovnováha medzi alkoholom a aciditou. Zber prebieha mechanicky skoro ráno, aby sa zabránilo akémukoľvek znehodnoteniu hrozna, ktoré sa potom prepravuje do vinárstva pri nízkej teplote. Pred lisovaním sa vykoná krátka macerácia na šupkách. Fermentácia je regulovaná teplotou bez jablčno-mliečnej. Vinifikácia prebieha tradičným spôsobom v nerezových tankoch s regulovanou teplotou alebo v dubových sudoch.
Dnes Estandon patrí k špičkovým výrobcom bio vín v regióne Provence. Výsadba stromov vo vinohradoch a využívanie rastlinného krytu patria k environmentálnym opatreniam, ktoré pomáhajú zachovať živú pôdu a biodiverzitu. Vo vinárstve sa používajú ľahké fľaše a korkové zátky vyrobených z provensálskeho korku.
Kapsule sú vyrobené z biomateriálov, etikety sú ľahšie a kartóny sú vyrobené z udržateľne obhospodarovaných lesov. Estandon podporuje výsadbu korkového dubu v Provensálsku. Ročná produkcia je viac ako 2 milióny fliaš. Od roku 2009 je Estandon certifikovaný na najvyššej úrovni IFS (International Food Standard). Hodnotenie AFAQ 26000 tiež zaručuje, že Estadon je zaviazaný k sociálnej, environmentálnej a ekonomickej zodpovednosti.
Zárukou kvality vín Estandon je kvalita viníc a pivníc spolu so všetkými ľuďmi, ktorí vo firme pracujú, ale aj inováciami, ktoré zaraďujú do výrobného procesu, pričom vždy rešpektujú životné prostredie. Konzistentnosť, kvalita a služby vždy boli a sú strategické zložky, vďaka ktorým je Estandon úspešný.
TIPY na vína: Estandon Saint Louis de Provence, AOC, Côtes de Provence 2022, Estandon Impressions AOP Côtes de Provence 2022, Estandon Zénith, AOP, Côtes de Provence 2022, Estandon Légende, AOP, Côtes de Provence, 2018
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku