Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Vínna cesta po Toskánsku
Ako vyzerá toskánsky sen? Vinice a olivové háje siahajú cez zvlnené kopce, krajina posiata farmárskymi domami a starobylé cesty lemované cyprusmi. Toto všetko a ešte viac ponúka vinohradnícka oblasť Toskánsko. Od prvotriednych vín až po rafinovanú gastronómiu, bohatú históriu a kultúrne dedičstvo. Toskánské vinice a vína sú mikrokozmom všetkých talianskych pôžitkov.
Toskánsko je jednou z najznámejších vinohradníckych oblastí v Európe najmä pre svoje červené vína Chianti, Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano. Nachádza v strednom Taliansku, na západe túto oblasť ohraničuje Tyrhénske more, ktoré prináša chladivý vánok do pobrežnejších subregiónov. Letá sú tu horúce, najmä v nižších polohách. Zrážky sa sústreďujú do jesenných a zimných mesiacov. V posledných rokoch región znáša obdobia sucha horšie, znížili sa výnosy vo vinohradoch.
Chianti
V okolí mesta Florencia, v srdci Toskánska, leží významná vinohradnícka oblasť Chianti. Oblasť s bohatou vinohradníckou tradíciou produkuje jedny z najuznávanejších vín na svete. Chianti je rozdelená do 7 podzón, z ktorých každá vyrába víno Chianti so špecifickým názvom a etiketou. Symbolom Chianti je čierny kohút (v taliančine Gallo Nero) na bielom pozadí s bordovým farebným lemom, ktorý sa nachádza na fľaši. Medzi najznámejšie a najvýznamnejšie víno patrí Chianti Classico. Vína sa môžu líšiť v závislosti od výrobcu a terroiru.
TIPY na vína: Santa Cristina Chianti Superiore, DOCG 2020, Antinori Péppoli Chianti Classico, DOCG 2021, Antinori Villa Antinori Chianti Classico Riserva, DOCG 2020
Kráľovnou toskánskych odrôd je nepochybne odroda Sangiovese s viac ako 100 000 hektármi, zaberá viac ako 10 % talianskych viníc. Je to hlavná odroda pre oblasti Chianti a Brunello di Montalcino. Pre Vino Nobile di Montepulciano sa používa klon Prugnollo Gentile. V regióne sú zastúpené aj odrody Canaiolo a Merlot a od príchodu Super Toskánov aj Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc.
Brunello di Montalcino
Brunello di Montalcino je jednou z najznámejších oblastí v Toskánsku, nachádza sa v provincii Siena. Montalcino je tiež mesto, ktoré je jedným zo šiestich veľkolepých stredovekých kopcových miest.
Od roku 2004 je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Vďaka svojej histórii, krásnym viniciam a výnimočným vínam je Montalcino obľúbenou destináciou pre milovníkov vína.
Brunello znamená „ten malý hnedý“ a je to pomenovanie pre miestny klon odrody Sangiovese Grosso. 15% celkovej plochy Montalcina zaberajú vinice, ktoré ležia v nadmorskej výške od 120 do 650 metrov nad morom. Podnebie Montalcina je stredomorské so zrážkami v máji, októbri a novembri.
TIP na víno: Pian delle Vigne Brunello di Montalcino, DOCG, 2017
O kvalite vín svedčí nespočetné množstvo uznaní. V roku 1999 zaradil časopis „Wine Spectator“ víno Brunello di Mantalcino medzi 12 najlepších vín 21. storočia.
Víno musí zrieť minimálne 24 mesiacov v drevenom sude a môže sa uvoľniť na trh až začiatkom 5. roku po zbere. Víno Riserva musí vyzrieť vo fľaši minimálne 6 mesiacov a na trh je uvedené o rok neskôr.
Brunello je často porovnávané s vínami odrody Pinot Noir z Burgundska vďaka jeho ovocnému charakteru a dlhým vyzrievaním. Je veľmi populárne najmä v Amerike, pričom takmer 1 z každých 3 fliaš Brunello di Montalcino sa predáva v USA.
La Braccesca Vino Nobile di Montepulciano 2019
Vino Nobile di Montepulciano je jedno z klasických talianskych červených vín vyrábaných taktiež z odrody Sangiovese (Prugnolo Gentile) a nepochybne pomohlo Toskánsku udržať si svoje privilegované miesto na svetovej mape vín.
Nachádza sa v talianskej provincii Siena a je krásnou vinohradníckou štvrťou so stredovekým mestom. Montepulciano je známe nielen výrobou skvelých červených vín, ale je miesto najlepšej toskánskej gastronómie.
Pôdy sú v niektorých vyšších oblastiach regiónu bohaté na piesok, zatiaľ čo v nižších polohách sú ílovité a piesčité. Podnebie je stredomorské s malým množstvom zrážok v letných mesiacoch.
Vino Nobile di Montepulciano je jedno z najstarších a najznámejších vín v Toskánsku. Bolo to zároveň prvé DOCG víno, ktoré sa objavilo na talianskom trhu. Víno vyzrieva minimálne 24 mesiacov (36 mesiacov pre Riservu), z toho minimálne 12 mesiacov v dubových sudoch. Dubové sudy sa tradične používajú pre pomalé zrenie vín. Miestni vinári dlho používali veľké talianske sudy botti.
Val d'Orcia - Esencia Toskánska
Val d'Orcia sa rozprestiera od kopcov Siena po Monte Amiata. Zelené údolie, ktoré zahŕňa rieku Orcia a odkiaľ pochádza aj názov, sa nachádza v južnom Toskánsku a rozprestiera sa medzi provinciami Siena a Grosseto. Celá oblasť je chránená ako svetové dedičstvo UNESCO. Stredoveké hrady, cesty lemované cyprusmi, rozprávkové vinice a olivové háje.
Tento región je bohatý na potraviny vysokej kvality, ako je syr "Pecorino" z Pienzy, extra panenský olivový olej, šafran, gaštany i hľuzovky. Dovolenka vo Val d'Orcia je špeciálna cesta medzi chuťami a nádhernými panorámami, na ktoré nikdy nezabudnete. Z tohto raja pochádzajú tie najkrajšie fotografie Toskánska. Táto oblasť je tiež wellness destináciou s niekoľkými prírodnými termálnymi prameňmi.
Rodinné vinárstva sú zamerané na malú produkciu kvalitných vín. Vína Rosso musia vyzrieť minimálne 12 až 24 mesiacov v dubových sudoch, Riserva minimálne 24 až 30 mesiacov. Väčšina vinárov tu hospodári ekologicky. Biela odroda Trebbiano je srdcom bielych vín DOC, sprevádzaná odrodou Malvasia Bianca. Vinárstva však začali experimentovať s populárnymi „medzinárodnými“ odrodami ako Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay a Sauvignon.
Vína Orcie odrážajú vášeň, ktorú výrobcovia prinášajú do svojej každodennej práce, od starostlivosti o vinice až po predaj vín. Vína z Orcie sú spoločným dielom rodín a pestovateľov, ktorých zručnosť sa spája s hlbokou úctou k prírode.
TIPY na vína: La Nascosta altamacchia - Orcia, DOC, Val d'Orcia, 2018, LA NASCOSTA Giovesone - Orcia Riserva, DOC, Val d'Orcia 2019
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku