Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Kávové koktaily s Lavazzou
Hoci je káva pre väčšinu ľudí každodennou rutinou, hrá významnú úlohu aj v barmanstve. Svet kávových kokteilov zahŕňa nadčasové klasiky, ale aj moderné recepty. Ak ste milovníkom kávy, musíte vyskúšať tieto kávové koktaily na báze kávy Lavazza!
Káva Lavazza vďaka svojej vynikajúcej kvalite, inováciám, pokroku a zodpovednému podnikaniu sa rozšírila do celého sveta. Ročne svojim zákazníkom servíruje vyše 27 miliárd šálok kávy.
Koktail Talianske COFFeeMULE
Ingrediencie
• 30 ml Nitro Cold Brew / 35 ml dvojité Ristretto
• 60 ml bieleho vermútu Casoni
• 50 ml tonik Erasmus
• 15 ml limetkovej šťavy
• 2 ks limetkovej kôry
• 1 vetvička mäty
• kocky ľadu
Príprava
Naplňte long pohár kockami ľadu. Pridajte biely vermút a limetkovú šťavu. Premiešajte a dolejte tonikom. Nakoniec pridajte Nitro Cold Brew a ozdobte limetkovou kôrou a vetvičkou čerstvej mäty.
Nitro Cold Brew je spojenie pôvodných pomenovaní Cold brew coffee a Nitro coffee. Spôsob prípravy "COLD BREW" je výnimočný tým, že pri ňom zrnková káva prechádza procesom namáčania/ lúhovania či prekvapkávania/ s použitím studenej vody. Nahrubo mleté kávové zrná sa namočia do vody na 12 až 24 hodín, pričom nádoba sa počas lúhovania uskladňuje pri izbovej teplote alebo v chladničke. Po vylúhovaní sa kávová usadenina odfiltruje pomocou papierového kávového filtra, jemného sitka alebo tkaniny. Výsledkom procesu je kávový koncentrát, ktorý sa môže riediť s vodou alebo mliekom. Niekedy sa dokonca podáva teplý (ohriaty), no najčastejšie sa podáva chladený, s rôznymi príchuťami.
Koktail CobblerCOFFee
Ingrediencie
• 60 ml Nitro Cold Brew
• 50 ml Pimm's N1
• 90 ml Ginger Ale pivo
• 10 ml sirupu
• 3 plátky uhorky
• 2 polovice jahôd
• 2 plátky pomaranča
• lístky mäty
• 2 plátky čerstvého zázvoru
• kocky ľadu
Príprava
Naplňte long pohár kockami ľadu. Potom nalejte Pimm’s N1, sirup a zázvorové pivo. Premiešajte a vložte všetko ovocie a uhorky do pohára. Doplňte Nitro Cold Brew a ozdobte mätou.

Koktail OldCOFFeeFashiONed
Ingrediencie
• 15 ml Cold Brew koncentrát/ 35ml Double Espresso
• 30 ml Bourbon Whisky Koval
• 2 kvapky Angostura bitter
• 5 g medu
• 4 g bieleho cukru
• 20 ml sódovej vody
• 15 g pomaranča nakrájaného na kocky
• pomarančová kôra
• kocky ľadu
Príprava
Nakrájaný pomaranč, med, cukor a Angostura bitter vložte do pohára. Pridajte kocky ľadu. Potom nalejte Bourbon Whisky a premiešajte. Nalejte Cold Brew koncentrát a dolejte sódovou vodou. Nakoniec ozdobte pomarančovou kôrou.
Koktail CafféNegroni
Ingrediencie
• 9 g stredne mletej kávy Lavazza
• 30 ml ginu Adamus
• 50 ml Campari Bitter
• 50 ml bieleho vermútu Casoni
• 20 ml studenej vody
• pomarančová kôra
• kocky ľadu
Príprava
Pripravte si Aeropress. Nalejte gin, Campari Bitter a vodu a pridajte mletú kávu. Nechajte lúhovať asi 6 minút. Naplňte pohár kockami ľadu. Ponorte Aeropress rovno na kocky ľadu. Nakoniec pohár ozdobte pomarančovou kôrou.

Koktail ItalianeSPReSSOMartini
Ingrediencie
• 50 ml Espressa Lavazza
• 30 ml vodky Absolut
• 20 ml likéru Amaretto
• 0,1 g mletej kávy Espresso
• kocky ľadu
Príprava
Naplňte pohár na Martini a šejker kockami ľadu. Vylejte vodu zo šejkra, pridajte vodku, Amaretto a ako posledné čerstvo uvarené espresso. Dôkladne pretrepte. Odstráňte ľad z pohára na Martini, sceďte a nalejte koktail. Jemne posypte mletou kávou.
Koktail TorinoCOFFeeFIERO
Ingrediencie
• 30 ml Nitro Cold Brew
• 70 ml Martini Fiero
• 70 ml tonik Erasmus
• plátok pomaranča
• kocky ľadu
Príprava
Naplňte long pohár kockami ľadu. Potom nalejte Martini Fiero a tonik. Premiešajte a položte plátok pomaranča. Nakoniec doplňte Nitro Cold Brew.

Koktail COFFeeTAILsbagliato
Ingrediencie
• 100 ml Cold Brew koncentrát
• 20 ml ginu Adamus
• 50 ml červeného vermútu
• 50 ml Prosecca REYA
• pomarančová kôra
• kocky ľadu
Príprava
Naplňte pohár kockami ľadu. Pridajte gin, červený vermút a Prosecco. Premiešajte. Navrch nalejte koncentrát Cold Brew. Ozdobte pomarančovou kôrou.
Koktail PalomaCAFé
Ingrediencie
• 40 ml vodky Absolut
• 15 ml limetkovej šťavy
• 90 ml sódy z ružového grapefruitu
• 20 g agávového sirupu
• 20 g Coffee Velvet
• 0,1 g mletej kávy
• kocky ľadu
Príprava
Pridajte ľad do pohára, aby sa vychladil a potom ľad vylejte. Do pohára pridajte vodku, sódu, agávový sirup, limetkovú šťavu a coffee Velvet. Premiešajte a preceďte. Do vychladeného Martini pohára nalejte drink a doplňte kávou. Nakoniec jemne posypte mletou kávou.

Koktail CAFéMojito
Ingrediencie
• 15 ml Ristretto Espresso
• 40 ml bieleho rumu Caney
• 20 g hnedého cukru
• 15 ml limetkovej šťavy
• 50 ml perlivej vody
• mäta
• plátok limetky
• kocky ľadu
Príprava
Vložte hnedý cukor, limetkovú šťavu a mätu do long pohára. Pridajte perlivú vodu. Naplňte pohár kockami ľadu a pridajte rum. Premiešajte a dokončite naliatím espressa. Ozdobte plátkom limetky a mätou.
Koktail COFFeeMULE
Ingrediencie
• 30 ml Cold Brew koncentrát/ 35 ml dvojitého espressa
• 30 ml vodky Absolut
• 100 ml Ginger Ale
• 15 ml limetkovej šťavy
• 15 ml sirupu
• uhorkové tyčinky
• limetka
• vetvička mäty
• kocky ľadu
Príprava
Naplňte pohár kockami ľadu. Pridajte vodku, sirup a limetkovú šťavu. Nalejte Ginger Ale a premiešajte s Cold Brew koncentrátom. Ozdobte kúskom limetky, uhorkovými tyčinkami a vetvičkou mäty.

Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku