Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Valentínsky čokoládový koláčik a portské víno
Vychutnajte si s nami lahodný čokoládový koláč a portské víno pre skutočne valentínsky pôžitok. Bohatá, sladká chuť portského vína Graham's The Tawny Reserve Port sa dokonale spája s dekadentnou, čokoládovou chuťou koláčika. Klasická kombinácia určite poteší aj tie najnáročnejšie jazýčky.
Valentínsky čokoládový koláčik
Recept pripravila a víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Príprava čokoládového krému
Tmavú čokoládu nakrájajte na malé kúsky a vložte do misky. Krátko zohrejte, kým sa úplne neroztopí a spojte s čokoládovým krémom. Odložte do chladničky aspoň na 12 hodín.
Príprava cesta
1. Rúru predhrejte na 150°C. Vo vodnom kúpeli roztopíte polevu z tmavej čokolády.
2. Zmiešajte maslo, soľ a práškový cukor. Vajíčka oddeľte a k maslovej zmesi pridajte žĺtky a rozpustenú čokoládovú polevu. Miešajte do hladka.
3. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a vmiešajte do žĺtkovej zmesi. Z bielkov vyšľaháte tuhý sneh, postupne pridajte práškový cukor.
4. Potom do cesta opatrne vmiešajte vyšľahané bielka. Cesto rozotriete na plech a pečte asi 15 minút. Nechajte úplne vychladnúť.
5. Potom pomocou okrúhleho vykrajovača vyrežte 12 malých okrúhlych koláčikov.
Príprava glazúry:
Maliny roztlačíte s práškovým cukrom a prepasírujte cez sitko. Polevu z mliečnej čokolády so smotanou a malinovou dužinou rozpustíte vo vodnom kúpeli a vymiešate do hladka.
Čokoládovú smotanu vyšľaháte dotuha. Každý koláčik potriete malinovou polevou a necháme krátko zaschnúť. Každý zo 6 koláčikov naplňte čokoládovým krémom a 4 - 5 bobuľami ovocia. Navrch opatrne položte druhý koláčik. Vrch koláčikov veľkoryso ozdobte čokoládovými tyčinkami a ovocím.
Krátke fakty o portskom víne
- Portské víno je fortifikované víno vyrábané v údolí rieky Douro na severovýchode Portugalska.
- Vyrába sa z niekoľkých odrôd hrozna, predovšetkým Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca a Tinto Cāo.
- Portské víno je tradične sladké červené víno, ale vyrábajú sa aj suché a polosuché verzie. Používajú sa aj biele odrody na výrobu bieleho portského vína. Dokonca v malom počte sa objavuje aj ružová verzia portského vína.
- Zvyčajne sa podáva k dezertom, ale dá sa použiť aj ako aperitív, do koktailov, ale i pri varení.
- Portské víno sa v údolí Douro vyrába už od 17. storočia a patrí medzi najobľúbenejšie vína na svete.
Someliérka odporúča vhodné víno
Čokoláda je nadčasová. Horká čokoláda je najlepšou voľbou pre kombinácie s portským vínom. Intenzívna, komplexná chuť tmavej čokolády doplní sladkú chuť červeného portského vína. Portské víno a čokoláda spolu tvoria skutočne božskú kombináciu. Príkladom je recept na malý čokoládový koláč. Obsahuje bohatý čokoládový krémový stred medzi 2 vrstvami čokoládového koláčika. Keď sa podáva s portským vínom, táto mini torta je nebeskou kombináciou chutí, ktorá určite poteší každého.
Odporúčanie someliérky:
Graham's The Tawny Reserve Port
Hlboká jantárová farba s mahagónovým odleskom. Ušľachtilá vôňa hrozienok, lieskových orieškov, medu a fíg, krásne balansuje s ovocno-korenistou chuťou s jemným dotykom mletej kávy. Víno na eshope.
Vinárstvo Graham´s
Graham´s je unikátny „Port House.“ Vlastní jedny z najlepších viníc v údolí rieky Douro. Úplne nezávislá rodinná spoločnosť je dôležitým obchodníkom s vínom známym vo svete pre svoju kvalitu, najmä ročníkových portských vín. Graham's bol jedným z prvých vinárstiev, ktorý investoval do vlastných viníc. V roku 1890 postavili impozantnú pivnicu vo Vila Nova de Gaia s úchvatným výhľadom na Porto. Najlepšie vína pochádzajú z Quinta dos Malvedos, ktorú Graham´s kúpil v roku 1890.
V pivniciach zrejú vína od roku 1882. Od roku 1970 patrí Graham´s pod Symington Family Estates, ktorý vlastní vyše 1000ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Paulovi Symingtonovi udelil časopis Decanter v roku 2012 titul Man of the Year.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku