Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Zápisky z MasterClass Caliterra Cenit v čase
Caliterra je jedno z najdôležitejších vinárstiev v Colchagua Valley. Ich prémiové víno Cenit vzniklo ako „najušľachtilejšie vyjadrenie terroiru“. Májový Masterclass patril šiestim ročníkom Cenit, tak ako sa vyvíjali v čase. Degustáciou nás sprevádzal ambassador Errazuriz pán Cees van Casteren MW a Rasťo Šuták sommelier Corner & Co.
Kvalita zo zeme
Rodina Eduarda Chadwicka pôvodne vytvorila Caliterru v roku 1989 ako sesterský projekt rodinného Viña Errazuriz v Čile. V roku 1996 Chadwick uzavrel partnerstvo s rodinou Roberta Mondaviho z Napa Valley, čo predstavovalo ideálnu príležitosť realizovať globálnu víziu vinárstva. V roku 2004 rodina Chadwick prevzala 100 % vinárstva, zmenila etikety a zvýšila kvalitu vín, okrem iného aj rozhodnutím používať hrozno z vlastných viníc. Dnes je kvalita vstupnou bránou v Caliterre.
Názov Caliterra pochádza z dvoch španielskych slov CALI – kvalita a TERRA – zo zeme. Sídlo vinárstva Caliterra sa nachádza 200 km južne od Santiaga a 60 km od pobrežia vo výške 150 metrov nad morom.
Colchagua Valley
Caliterra vyrába vysokokvalitné vína, ktoré spájajú moderné technológie a bohaté dedičstvo miesta svojho pôvodu – údolia Colchagua. Toto údolie je známe výbornou klímou, polohou a rôznorodými pôdnymi podmienkami. Pohorie v Colchague je nižšie ako kdekoľvek inde v krajine a umožňujú chladnému oceánskemu vánku vstupovať do údolia každé popoludnie, čo má za následok horúce dni a chladné noci počas obdobia dozrievania. Vysoký denný teplotný rozdiel spúšťa akumuláciu polyfenolov a antokyanínov a dodáva vínam intenzívnu farbu a štruktúru.
Vinohrady Caliterra
Caliterra Vineyard, ktoré sa nachádzajú priamo v strede údolia Colchagua, sa rozprestierajú na ploche približne 1000 hektárov, z ktorých 75 % zostáva aktívnych aj dnes. Vinica je dobre chránená jazerom Rapel, údolím Apalta, Santiagom a Tichým oceánom na jeho hraniciach. Vinič sa pestuje v nižších nadmorských výškach s nepretržitým pobytom na slnku a miernym prúdením vetra. Vďaka týmto podmienkam je hrozno pestované na týchto vinohradoch vyvážené, štruktúrované a plné.
Prvý vinohrad bol vysadený v roku 1997. Na 210 hektároch vinohradov sa použili na výsadbu odrody Merlot, Cabernet Sauvignon, Carmenere, Syrah, Malbec a Viognier. V roku 2005 pribudlo 32 akrov vinohradov s odrodami Cabernet Sauvignon, Syrah a Carmenere. V týchto vinohradoch v súčasnosti prebieha množstvo trvalo udržateľných vinohradníckych aktivít, aby sa zabezpečila maximálna ochrana životného prostredia. Minimálne používanie dusíkatých hnojív, znížené používanie herbicídov, produkty a programy šetrné k životnému prostrediu, znížená spotreba energie atď. Dokonca sa vo vinohradoch Caliterry pasú divoké kone. V roku 2017 sa Vina Caliterra stalo prvým vinárstvom v Čile, ktoré získalo certifikáciu CarboNZero.
Projekt Cenit
Projekt Caliterra Cenit s rozlohou 430 hektárov ponúka rad pôsobivých zariadení pre ľudí, vrátane 18-jamkového golfového ihriska, jazdeckého centra a kúpeľné zariadenia. Hostia majú tiež prístup k celému radu vinohradníckych aktivít kde môžu stráviť nerušený pobyt v srdci prírody. Caliterra Cenit je skutočnou oázou aj pre tých, ktorí hľadajú luxus a zároveň pokoj.
MasterClass Cenit v čase
V rámci MasterClass sme na podnet Ceesa van Casterena MW začali degustáciu najstarším ročníkom. Ročník 2005 bol prvým vyrobeným vínom pod názvom Cenit v limitovanom množstve 500 debničiek, každá fľaša má svoje číslo. 60% Cabernet Sauvignon, 30% Malbec a 10% Petit Verdot. Víno vyzrievalo 18 mesiacov v dubových sudoch, z toho 70% boli francúzske a 30% americké. Takmer 20-ročné víno krásne zreje v čase. Stále si zachováva vôňu kôstkového ovocia s jemným nádychom cédrového dreva a tabaku. V chuti hlboké, živé s klasickým, termickým prejavom. Komplexné a elegantné.
Vinohrad Cenit nesie označenie single vineyard, v ktorom sa momentálne aplikuje biodynamický režim. Aluviálna pôda je bohatá na žuly s prímesou kremeňa a malých kamienkov.
Pokračujeme s ročníkom 2007, ktorý má finesu. V tomto ročníku bola vyššia úroda hrozna. Nižší podiel Cabernet Sauvignon 41% a vyšší podiel Malbecu 49% je doplnený 10% Petit Verdot. Víno vyzrievalo 18 mesiacov v dubových sudoch. Zvýšil sa podiel francúzskych sudov (90%) a 10% americký sud. Ušľachtilá vôňa čiernych ríbezlí, kože, praženej kávy a orechov, v závere čierny čaj. V chuti oproti ročníku 2005 viac šťavnaté s vyššou aciditou a elegantnou tanínovou štruktúrou. V závere jemne minerálne.
Ročník 2009 bol v údolí Colchagua veľmi teplý a suchý. Zmes tvorí 40% Cabernet Sauvignon, 21% Malbec, 16% Petit Verdot a 16% Carmenere. Víno vyzrievalo 18 mesiacov v dubových sudoch, 90% francúzsky a 10% americký sud. Vo vôni dominujú korenisto herbálne tóny s náznakom grafitu. V chuti vyvážené, komplexné a neuveriteľne živé. Oproti predchádzajúcim ročníkom má v sebe francúzsky šarm. Výborná, svieža kyselinka podčiarkuje celkový príjemný dojem vína. Víno: Caliterra Cenit Vertical r.2x2005/2x2007/2x2009 - balenie obsahuje 6fliaš
Hrozno v ročníku 2015 sa zberalo skôr. V zmesi dominuje Malbec 37% a Petit Verdot 30%, doplnené odrodami Cabernet Sauvignon 16% a Syrah17%. Víno vyzrievalo 24 mesiacov iba vo francúzskych dubových sudoch, z toho 49% nových. Po scelení vína boli 6 mesiacov v betónovom vajíčku. Atraktívna vôňa čučoriedok, zrelých čerešní a červených ríbezlí s dotykom eukalyptu. V chuti živé, koncentrované, šťavnaté s ovocnou štruktúrou, zamatovými tanínmi a dobrou harmóniou. V závere trochu kratšie, ale dostatočne informatívne. Víno: Caliterra Cenit 2015
Ročník 2017 bol poznačený veľkými požiarmi v Čile. Časť vinohradov bola tiež zasiahnutá. Podľa slov Ceesa Van Casterena MW bol ročník 2007 veľmi teplý podobne ako 2009. Cuvée okrem klasickej kombinácie odrôd Malbec 29%, Petit Verdot 22%, Cabernet Sauvignon 11% a Syrah 27% dopĺňa 11% Cabernet Franc. Víno vyzrievalo 24 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch, z toho 39% nových. Po scelení víno ešte oddychovalo 8 mesiacov vo foudres. Víno zaujme intenzívnou vôňou čiernych ríbezlí, višní s náznakom fialiek a eukalyptu. Neskôr sa objavujú jemne zemité tóny. V ústach pôsobí zrelo a zároveň komplexne s ovocným prejavom malín a zrelých čerešní. Svieža acidita so živou tanínovou štruktúrou. Víno: Caliterra Cenit 2017
Posledným vínom degustácie bol ročník 2019, ktorý momentálne pôsobí veľmi mlado s výborným potenciálom pre vyzrievanie. Strapce hrozna boli menšie s dobrou koncentráciou. Vo víne dominuje Malbec 49%, 23% Cabernet Sauvignon, 16% Petit Verdot a 12% Syrah. Víno vyzrievalo 24 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch (81%) z toho iba 7% sudov bolo nových. 19% vína zrelo v hlinenej amfore. Vo vôni sa rozvíja červené ovocie ako sú maliny a ríbezle, sprevádzané tónmi levandule, fialiek, v závere jemne minerálne. Chuť je šťavnatá, štruktúrovaná a vyvážená. Nadväzuje na ovocnú vôňu. Triesloviny sú živé a dobre zapracované. Pulzujúca kyselinka dotvára celkový charakter vína. Víno: Caliterra Cenit 2019
Vína Cenit sa v čase určite vyvíjajú. Mení sa nielen pomer odrôd, vek a prístup vo vinohrade, ale aj použitie vlastných kvasiniek, nových technológií vo výrobe a celkový štýl vín. Ako zdôraznil aj Cees Van Casteren MW všetko v prospech jemnosti, elegancie, nižšieho obsahu alkoholu a celkovej harmónií vín.
Posledný pred - prázdninový MasterClass bude venovaný vínam z vinárstva Špalek. Nezabudnite si zaznačiť do diára termín 13.6.2024 o 18:00.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku