Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Champagne De Saint Gall - umenie výroby kvalitného Champagne
Za značkou De Saint Gall sa skrýva historický unikát v regióne Champagne. K jeho vytvoreniu a úspechu prispela „Union Champagne“. Spoločne využívajú kolektívny prístup k implementácii vinárskej odbornosti odovzdávanej z generácie na generáciu. Podpis De Saint Gall celkom prirodzene evokuje čistý a elegantný štýl Champagne.
Champagne De Saint Gall je vlajkovou loďou Union Champagne, družstva „novej generácie“ založenej v Avize. Champagne sa vyrába v pivniciach patriacich Union Coopérative Champagne. Tieto dva subjekty spolupracujú už viac ako 50 rokov a zabezpečujú, aby Champagne aj naďalej slúžila svojmu menu.
Spojenie
Champagne de Saint Gall združuje najlepšie družstvá v regióne Champagne. Union Coopérative Champagne bola založená v roku 1966. Dnes združuje 15 družstiev a viac ako 2 300 profesionálov v oblasti vinohradníctva. Champagne Saint Gall je výsledkom tohto výnimočného spojenia. Vyrába sa časom overenými tradičnými postupmi, ale zároveň využíva to najlepšie z moderných technológii doplnkovým spôsobom. O vinič sa starajú v súlade s odôvodnenými vinohradníckymi postupmi a každý vinohrad je starostlivo monitorovaný a prispôsobený vlastným špecifikám, aby získali čo najlepšie hrozno. Chef de Cave je enológ Cédric Jacopin.
Úspech Champagne de Saint Gall tkvie vo viac ako tisíc hektároch viníc v kategórii Premier a Grands Crus, všetky klasifikované od 95 do 100 % podľa systému hodnotenia Champagne „echelle des crus“. Vinohrady zahŕňajú takmer polovicu oblasti Côte des Blancs, kde kraľuje Chardonnay a vlastnia i niektoré z prestížnych viníc v Montagne de Reims.
Záväzok
Union Champagne vyrábať a predávať hotové Champagne samostatne, je tou najzaujímavejšou vecou, ktorá sa v Champagne stala počas posledných štyridsiatich rokov.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku