Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Ružové víno nie je žiadnym výstrelkom!
Mnohí, ktorí si spájajú ružové víno ako nápoj pre letnú konzumáciu, si stále myslia, že ružové víno nemá veľkú kvalitu. Ružové víno je však jedným z najstarších štýlov výroby vína a je jedným z najobľúbenejších vín najmä v južnom Francúzsku. Rosé má miesto na stole každého znalca vína, pretože sa výborne kombinuje s jedlom, čo umožňuje vychutnať si ho nielen v lete, ale počas celého roka.
AKCIA do 30. 6. 2024 - Ružové vína až -20 %
História ružového vína
Dnešné ružové víno bolo kedysi obľúbené v stredomorskej oblasti. Nie je len trendovým vínom 21. storočia. Jeho výroba a spotreba sa datuje od Feničanov, medzi 1550 pred Kristom až 300 pred Kristom. Vtedajšia kvalita ružových vín sa však líšila od tých, ktoré sa vyrábajú dnes. V starovekom Grécku sa riedilo červené víno vodou.
Keď Rimania pristáli v oblasti Provence na juhovýchode Francúzska, už počuli o ružových vínach z Massalia. V 19. storočí začali francúzski turisti navštevovať juh Francúzska, kde mali slnko, more a ružové víno, čím sa zrazu stali symbolom pôvabu, voľného času a leta. Provensálsko je najstaršia vinohradnícka oblasť vo Francúzsku.
Svetový trh s ružovým vínom
Epicentrum svetovej produkcie ružového vína je v Provensálsku vo Francúzsku. V roku 1999 sa vytvorilo výskumné centrum špecializované na ružové vína, ktoré okrem iných štúdií začali analyzovať hlavné zložky zodpovedné za ovocnú chuť ružových vín.
Regióny Bordeaux a údolia Loiry tiež produkujú rosé z odrôd Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Merlot. Na druhej strane, Burgundsko má nízku produkciu s použitím odrody Pinot Noir.
Produkcia ružových vín sa však neobmedzuje len na oblasť Provensálska alebo iných francúzskych oblastí, ale aj na krajiny, ktoré sa pustili do výroby kvalitných vín.
Víno: Estandon Impressions Côtes de Provence Sainte-Victoire 2023, Clarendelle Rosé 2023, Laporte Sancerre Les Grandmontains Rosé BIO 2022
Inšpirujte sa na blogu: Novinka z Provence - Estandon
Južná Európa
V Taliansku je výroba ružového vína silná najmä v južnej časti krajiny. Toskánsko produkuje ružové vína výbornej kvality z odrody Sangiovese. V Alto Adige v severnom Taliansku sa vyrábajú skvelé rosé z odrôd Moscato Rosa a Lagrein.
V Portugalsku sa zvýraznili ružovými vínami regióny Douro, Estremadura a Ribatejo, ktoré produkujú aromatické a komplexné ružové z odrody Touriga Nacional.
V Španielsku sa konzumuje veľa ružových vín, najmä z oblasti Rioja, Navarra a Penèdes. Na výrobu španielskych rosé sa najčastejšie používa odroda Garnacha, Tempranillo a Merlot.
Víno: Guado al Tasso Scalabrone 2021, Quinta do Crasto Douro Rosé 2023, El Coto Rosado 2023, Museum Rosé 2023
AKCIA do 30. 6. 2024 - Ružové vína až -20 %
Producenti rosé
V Južnej Amerike, konkrétne v Brazílii, Argentíne, Čile a Uruguaji, sa vyrába stále viac ružových vín z odrôd Cabernet Sauvignon, Malbec a Tempranillo. Klíma a terroir napomáhajú k výrobe aromatických vín s dobrou kyselinkou a ľahkosťou. V USA Kalifornia a Oregon sú najvýznamnejšími producentmi ružového vína v krajine. V Kanade sú najznámejšími producentskými regiónmi Britská Kolumbia a Ontário, kde sa ružové víno vyrába z odrôd Pinot Noir a Cabernet Franc a miešajú sa s Cabernet Sauvignon, Gamay Noir a Merlot, Chardonnay, Muscat Canelli a Rizling. Víno: Mascota Vineyards La Mascota Rosé 2022
Celosvetová produkcia kolíše od roku 2003, medzi 23 a 26 miliónmi hektolitrov ročne. V roku 2019 svetová spotreba vzrástla o 23,5 milióna hektolitrov. Pokiaľ ide o vývoz vína, priemerná cena ružového vína predaného po celom svete bola v roku 2019 1,57 eura za 750 ml fľašu, pričom vo Francúzsku bola priemerná cena 3,75 eura.
Najväčším producentom je Francúzsko, za ním nasleduje Španielsko, Spojené štáty americké a Taliansko. V skutočnosti sa za 20 rokov strojnásobil. Dnes je jedna z troch kúpených fliaš vína fľaša ružového. Vins de Provence vyviezlo v roku 2022 takmer 62 miliónov fliaš. Milujú to v USA, kde kúpili 37 % z celkového množstva predaného v zahraničí.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku