Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Spoznajte Vitalité Frizzante z Frtus Winery
Popularita jemne sýtených vín s označením frizzante v rámci Slovenska stúpa. Vychutnať si ich môžete s ľahkými pokrmami alebo môžu byť aj súčasťou letných drinkov. Práve teraz prichádza vinárstvo Frtus Winery s novou dvojičkou vín v kategórii frizzante. Vína z kolekcie Vitalité v bielej a ružovej verzii. Spríjemnite si druhú polovicu leta s osviežujúcimi bublinkami od bratov Frtúsovcov z Tekova.
Svieže a ovocné Frizzante
Frtus Winery vyrába vína v kolekcii Vitalité a Verité, sekt a vína odrodové. Kolekcia Vitalité ako názov napovedá, ide o vína mladé a vitálne v kategórii frizzante, biele a ružové. Vitalité Blanc je cuvée odrôd Pesecká Leánka a Milia. Vitalité Rosé polosuché je kupáž odrôd Cabernet Sauvignon a Hron.
Vína Vitalité Frizzante sú v dvoch verziách, v bielej z odrody Milia a v ružovej z odrôd Cabernet Sauvignon a Hron. Hrozno pochádza z vlastných vinohradov v Rybníku z honu Kostolné zeme. Vína Vitalité Frizzante sú jemne perlivé vína s ľahkosťou a sviežim, ovocným prejavom vyrobené v limitovanom množstve. Frizzante Blanc 2096 a Frizzante Rosé 2086 fliaš.
Obe vína sú skvelým spoločníkom počas letnej grilovačky. Pripravte si cuketovo kuracie špízy, marinované krevety s čili, ratatouille s grilovaným lososom, grilovaný hermelín s medom a flambovaným ovocím alebo domáce lievance s rozvarom z lesného ovocia.
Z vín Vitalité Frizzante si môžete pripraviť i osviežujúce letné drinky:
Limoncello Spritz
Limoncello Spritz je typ koktailu, ktorý je obľúbený v severnom Taliansku, najmä v oblasti okolo Benátok.
Ingrediencie
• 50 ml limoncella
• 60 ml Vitalité Frizzante Blanc
• 30 ml sódy
• 15 ml cukrového sirupu
• vetvička tymiánu a koliesko citróna
Postup
Do pohára na víno pridajte ľad a všetky ingrediencie. Ozdobte kolieskom citróna a vetvičkou tymiánu.
Strawberry Patch
Osviežujúca zmes limoncella, jahodového sorbetu a Vitalité Frizzante Rosé. Tento kokteil je skutočným letným, ovocným osviežením. Jahody môžete vymeniť za maliny, čučoriedky alebo dokonca mango.
Ingrediencie
• 20 ml limoncella
• 150 g jahodového sorbetu
• 60 ml Vitalité Frizzante Rosé
• vetvička bazalky
Postup
Všetky ingrediencií pridajte do mixovacej nádoby (alebo mixéra). Miešajte, kým nevznikne pena. Ozdobte vetvičkou čerstvej zelenej bazalky.
Amaretto Fizz
Amaretto Fizz je horko-sladký koktail s chuťou mandlí a pomarančového džúsu. Amaretto sa dobre mieša s ovocnou chuťou frizzante.
Ingrediencie
• 60 ml Amaretta
• 30 ml pomarančového džúsu
• 90 ml Vitalité Frizzante Blanc
• pomarančová kôra
Postup
Všetky ingrediencie pridajte do šejkra a pridajte kocky ľadu. Jemne premiešajte. Nalejte do flauty a dolejte Vitalité Frizzante Blanc. Nakoniec ozdobte pomarančovou kôrou.
Frtus Winery
Frtus Winery má svoju jasnú identitu a štýl, s akým k vínu pristupujú. Rodinné vinárstvo vzniklo v roku 2008, keď bratia Frtúsovci vyrobili svoje prvé víno. Nadviazali na históriu svojich predkov, ktorí sa venovali vinohradníctvu a výrobe vína.
Rybník bola prvá vinohradnícka obec v Tekove. Benedektínski mnísi si ju vybrali pre polohu, ktorá sa nachádza na južnej časti svahu na úpätí Štiavnických vrchov. Z tejto vinohradníckej obce sa vozilo víno do Viedne. Bratia Frtúsovci postupne vysadili 13 ha vinohradov v bio režime v Tekovskom rajóne v obci Rybník, v blízkosti ktorých sa nachádza aj nová moderná budova vinárstva. Klimatické podmienky sú tu výborné. Terroir Tekov má jednu výnimočnosť, sú tu najväčšie rozdiely medzi nočnými a dennými teplotami.
„Tak ako hrozno má svoju identitu danú pôdou, podnebím a vinohradníkom, rovnako víno má svojho vinára – tvorcu.“
Odrodou číslo jedna pre vinárstvo je Frtus Pesecka Leánka, ktorá bola vyšľachtená vo Veľkom Peseku pri Leviciach. Leánka je slovo prevzaté z maďarského názvu “leanyka” dievča. Pesecka Leánka je dievča z Peseku. Vo vinohradoch bratia pestujú aj Frankovku modrú a slovenské novošľachtence - Dunaj, Hron, Milia a Noria.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku