Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Exkluzívne jesenné drinky
K jesennému, chladnejšiemu obdobiu neodmysliteľne patria okrem teplých ponožiek a deky i drinky, ktoré nás zahrejú a navodia príjemnú atmosféru. Ak vám už nechutí piť počas jesenne len čaje a radi experimentujete, vyskúšajte exkluzívne jesenné koktaily.
Jesenné počasie je charakteristické únavo,u a všade na vás číhajú choroby zo zmien počasia a aj z nedostatku slnečných lúčov. Vitamíny a energia sa však dajú doplniť aj kreatívne a chutne.
Možno je to zmenou teplôt, možno striedajúcimi sa farbami ročného obdobia, ale máme chuť na klasické sezónne chute, ako je jablkový mušt, tekvica a korenie na pečenie. Nehovoriac o návrate k niektorým z hnedých destilátov, ktoré sme možno v slnečnom období zanedbávali. Či už ide o horúci drink, ktorý udrží vaše ruky v teple, alebo drink s jesennou tematikou, prinášame jedny z najlepších jesenných drinkov, ktoré si môžete pripraviť aj doma.
Autumn Fizz
Autumn Fizz je dokonalý spôsob, ako osláviť zmenu ročných období. Lahodný jesenný drink je dokonalou zmesou byliniek a jesennej chuti.
Ingrediencie:
• 60 ml ginu GINJOY 45%
• 10 ml citrónovej šťavy
• agávový nektár (podľa chuti)
• cider ALPL Golden Times
• tymián a jablko na ozdobu
Postup
Nalejte gin do šejkra, pridajte citrónovú šťavu a agávový nektár. Pretrepte a potom nalejte do vysokého pohára. Dolejte cidrom. Ozdobte čerstvým tymianom a plátkom jablka.
Sloe gin fizz
Výborný koktail na báze trnkového ginu, ktorý si najlepšie vychutnáte počas „babieho leta“.
Ingrediencie:
• 50 ml sloe ginu Monkey 47 Sloe gin 29%
• 25 ml citrónovej šťavy
• 2 ČL cukrového sirupu
• ľad
• Prosecco Reya Prosecco
• plátok citróna
• čerstvé alebo mrazené černice
Postup
Nalejte gin, citrónovú šťavu a cukrový sirup do šejkra a naplňte kockami ľadu. Dobre pretrepte a potom sceďte do vysokého pohára. Dolejte Proseccom a jemne premiešajte. Ozdobte plátkom citróna a ostružinou.
Whiskey Sour
Jeden z najpopulárnejších jesenných koktailov. Whisky Sour sa tradične vyrába z whisky, citrónovej šťavy, cukru a vaječného bielka. Whisky zahreje vaše telo i dušu.
Ingrediencie:
• 60 ml bourbonu Koval Bourbon Whiskey Organic 47%
• 25 ml citrónovej šťavy, čerstvo vylisovanej
• 15 ml jednoduchého sirupu
• vaječný bielok (voliteľné)
Postup
Pridajte bourbon, citrónovú šťavu, jednoduchý sirup a vaječný bielokdo šejkra a pretrepte nasucho 30 sekúnd bez ľadu. Pridajte ľad a znova pretrepávajte 15–20 sekúnd. Preceďte do pohára.
Orange Hot Chocolate
Nie je nič lepšie ako popíjať luxusnú horúcu čokoládu pri krbe. Kombinácia kvalitnej tmavej čokolády a rumu pôsobí proti stresu a jesennej melanchólií.
Ingrediencie:
• 50 ml rumu Blue Stamp 42%
• 300 ml plnotučného mlieka
• 100 g tmavej čokolády
• 75 ml smotany na šľahanie
• 1 strúhaný pomaranč
Postup
Mlieko a pomarančovú kôru jemne zohrejte na panvici, kým nezačne vrieť. Odstavte z ohňa a nechajte 5 minút lúhovať. Potom scedíte kôru. Pridajte tmavú čokoládu a miešajte, kým sa neroztopí. Vmiešajte smotanu a vráťte na sporák. Pridajte rum a podávajte.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku