Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Dom Pérignon - luxusné šampanské
Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
Prestige Champagne
Na rozdiel od „bežných“ Champagne má na etikete vždy uvedený ročník. Bývalý pivničný majster a enológ Richard Geoffroy hovorí: „Dom Pérignon sa nedostane do fľaše, pokiaľ ročník nedosiahne požadovanú kvalitu.“ Koncept je implementovaný veľmi dôsledne. Na pôde bohatej na vápenec hrozno odrôd Chardonnay a Pinot Noir má dokonalé podmienky.
Rozsiahle miesta, ktoré má vinárstvo k dispozícii, dodávajú Champagne ich charakteristický štýl. Existujú prísne predpisy týkajúce sa výnosu a objemu produkcie na hektár. Napríklad zo 160 kilogramov hrozna sa získa 102 litrov muštu.
Dôležitú úlohu pri výrobe zohráva asambláž (namiešanie správneho pomeru základných vín). Pivničný majster má možnosť vyberať vína z rôznych lokalít, čo ovplyvňuje výsledný štýl a chuť Champagne.
Ako vznikol Dom Pérignon
História Dom Pérignon sa začala písať na prelome storočí v roku 1800. O vtedajšiu výrobu vína v kláštore bol zodpovedný benediktínsky mních Pierre Pérignon, ktorý sa pokúsil o revolúciu.
Práve vďaka nemu je teraz povolené vyrábať Champagne z odrôd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier, ktoré dodávajú vínam komplexnosť. To isté platí pre sekundárnu fermentáciu vo fľaši, ktorá je dnes stále bežná a nazýva sa „Méthode Champenoise“. Mníchove zistenia zmenili výrobu šumivých vín.
Tieto revolučné úspechy sú dôvodom, prečo je dnes Champagne Dom Pérignon svetoznáme. Extrémne vysoké požiadavky na kvalitu udržali značku na vrchole trhu. Novým pivničným enológom je Vincent Chaperon.
Príbeh úspechu je verný mottu „Dom Pérignon nie je len Champagne. Je to veľký tresk vo vesmíre nápoja bohov, alfa a omega umenia. Dom Pérignon má svoju cenu, ktorá nie je lacná, ale stojí za každý cent“.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku