Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Piero Antinori: Rozhovor o 50-ročnej histórii vína v Toskánsku
Od prevzatia kontroly nad vinárstvom v roku 1966, Piero Antinori vybudoval rozsiahle impérium, ktoré sa sústredilo najmä na Toskánsko. Za polstoročie premenil tento toskánsky aristokrat obchod s vínom na spoločnosť ovládajúcu viac ako 7000 akrov viníc. Popri tom bol jedným z malej skupiny, ktorá celkovo zmenila tvár toskánskeho a celkovo talianskeho vína a presunula zameranie vína z kvantity na kvalitu.
V roku 2000 sa Solaia 1997 stala prvým talianskym vínom, ktoré získalo ocenenie Wine Spectator’s Wine of the Year.
Renzo Cotarella, dlhoročný partner Piera Antinoriho a súčasný generálny riaditeľ spoločnosti Antinori, bol po jeho boku počas jeho dlhej časti cesty, zatiaľ čo Piero sa venoval obchodným aspektom.
Rozhovor s Pierom Antinori a Marvinom R. Shanken (Wine Spectator)
Shanken: Dokázali ste toho veľa a o vašich vínach neustále píšeme. Dnes to nie je ani tak o vašich vínach: Je to naozaj o vás a vašom živote. Povedzte mi, aké to bolo vyrastať vo Florencii.
Antinori: Narodil som sa a vyrastal som vo Florencii. Otec môjho otca, ktorý sa volal Piero Antinori, rovnako ako ja, bol jedným z členov rodiny spolu so svojím starším bratom Lodovicom. Obchod s vínom ma veľmi zaujímal už od útleho detstva. Väčšinu času som trávil na vidieku vo vinohradoch a ako dieťa som pracoval vo vinárstve. Mojou vášňou bol biznis s vínom. Keď som len 28 rokov, nečakane za mnou prišiel môj otec a povedal mi: „Teraz si na rade ty.“ Bol som trochu ohromený, pretože vo veku 28 rokov som neočakával, že sa zrazu stanem zodpovedným za spoločnosť.
Môj otec mi povedal, že keď som mal 15 alebo 16 rokov, požiadal ma, aby som sa k nemu pridal na ochutnávku vín. Na degustácii bolo niekoľko našich vín a tiež víno z Bordeaux, bol to Château Lafite Rothschild. Nakoniec sa ma otec spýtal: „Myslíš si, že jedného dňa budeš môcť vyrábať tak dobré víno? Podľa môjho otca som povedal: „Tak dobre, ako toto, neviem. Ale prečo nie ešte lepšie?"
Shanken: Akú stratégiu ste mali v prvých rokoch?
Antinori: Prvá vec, ktorú som v tom čase urobil s naším vinárom a enológom Giacomom Tachisom, bolo precestovať a vidieť oblasti vo svete. Prvá oblasť, ktorú sme navštívili, bolo Bordeaux.
Musím povedať, že som mal to šťastie stretnúť v Bordeaux skvelého človeka, profesora Émila Peynauda. Stali sme sa priateľmi a on sa stal naším konzultantom. Pomohol nám objaviť nový svet v Toskánsku.
Práve s jeho pomocou sme vyrobili víno ako Tignanello, ktoré sa stalo míľnikom a zlomom v histórii rodiny Antinori. Tignanello bolo prvým toskánskym vínom, ktoré dokázalo, že v Toskánsku dokážeme vyrobiť vysokokvalitné víno, ktoré nemusí nevyhnutne spĺňať nariadenia DOC.
Keď sme v roku 1974 prišli na trh s vínom Tignanello, tento rok oslavujeme 50 rokov od uvedenia prvého ročníka z roku 1971, bolo to trochu kontroverzné, pretože malo najnižšiu klasifikáciu (vino da tavola) a najvyššiu cenu.
Shanken: Aká bola cena?
Antinori: V tých dňoch bola maloobchodná cena Tignanella v USA približne 6 dolárov.
Víno: Tignanello
Shanken: Povedzte mi teraz o Solaii 1997, ktorú máme práve naliatu
Antinori: Toto víno, ktoré teraz pijeme, je ročník 97, čo je pre mňa veľmi dôležitý ročník. Bolo to prvé talianske víno, ktoré Wine Spectator označilo za víno roka v roku 2000. Bol to ďalší zlom, najmä v USA.
V roku 1999 som dostal ocenenie Distinguished Service Award od Wine Spectator. Nasledujúci rok bola Solaia vyhlásená za víno roka.
Pre mňa to bol veľmi dôležitý moment a tiež začiatok novej éry, nového storočia, keď sme boli schopní urobiť všetky veľké investície a akvizície, ktoré sme urobili.
Shanken: Ochutnajte víno a povedzte mi niečo o ňom
Antinori: Podľa môjho názoru je to víno, ktoré má vlastnosti byť skvelým vínom. V prvom rade má osobnosť. Toto je víno, ktoré nie je Bordeaux, aj keď je založené na odrode Cabernet Sauvignon. Ďalšou charakteristikou tohot vína je potenciál.
Shanken: Ak sú nejakí čitatelia Wine Spectator, ktorí majú náhodou fľašu Solaie ročníka 1997, chcem im povedať, otvorte ju a dajte si ju dnes večer.
Shanken: Kedy ste prvýkrát navštívili Kaliforniu?
Antinori: Moja prvá návšteva Kalifornie bola v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Keď som videl údolie v regióne Atlas Peak, okamžite som sa zamiloval a pomyslel som si, že by to mohla byť skvelá príležitosť.
Shanken: Kedy ste ho získali od Allied Domecq?
Antinori: Držali ho tri roky a potom sa rozhodli vinárstvo predať, ale ponechať si správu. V roku 2008 sme sa stali prenajímateľom a zároveň správcom vinárstva. Dnes vyrábame víno, no len niekoľko tisíc debničiek. Zvyšok hrozna putuje do Stag’s Leap Wine Cellars, ktoré sme získali v roku 2023.
Víno: Stag's Leap Wine Cellars Karia Chardonnay 2022, Stag's Leap Wine Cellars Artemis Cabernet Sauvignon 2020, Stag's Leap Wine Cellars Fay Cabernet Sauvignon Stags Leap District 2021
Shanken: Musí to byť mimoriadne uspokojivé, portfólio, ktoré ste zostavili a skutočnosť, že vaše tri dcéry sú dedičmi ďalšej generácie.
Antinori: Ako som už povedal, vždy som mal sen. Myslím si, že je dôležité mať vždy sen. Tým snom bolo jedného dňa stať sa jedným z najkvalitnejších výrobcov vín v Taliansku. Myslím, že tento sen sa teraz stal skutočnosťou. Určite sa cítim absolútne spokojný, ale najdôležitejšie je pre mňa tiež cítiť, že je tu kontinuita.
Shanken: Poďme sa chvíľu rozprávať o vašich dcérach. Ako prišlo k tomu, že začali pracovať vo firme?
Antinori: Najstaršia Albiera je prvá z troch, ktorá sa o spoločnosť začala skutočne zaujímať. Ďalšie dve sestry podľa vzoru svojej staršej sestry urobili to isté. Všetci sa teraz naplno venujeme biznisu.
Shanken: Sú niektoré z vašich vnúčat tiež v biznise?
Antinori: Áno. Mám šesť vnúčat a tri z nich už podnikajú. Najstarší, ktorý má 33 rokov, má na starosti naše čilské vinárstvo. Druhý, syn mojej druhej dcéry, má teraz 24. Učí sa celú výrobu, logistiku, plnenie do fliaš, všetko toto. Veľmi sa zaujíma o americkú stranu biznisu. Možno to raz bude práve on, kto sa bude starať o kalifornskú stránku biznisu.
Shanken: Na čo ste najviac hrdý, odkedy ste prevzali vedenie?
Antinori: Myslím, že Tignanello bolo mojím veľkým úspechom, pretože zmenilo spoločnosť, zmenilo talianske vína – určite toskánske vína – ale zmenilo aj nás. Po Tignanelle sme si boli oveľa istejší sami sebou, potenciálom, ktorý máme. Hrdosť na to, že môžeme prispieť k celosvetovému imidžu „‚Made in Italy“ – Tignanello urobilo všetky tieto zmeny v našej osobnosti.
Považujem sa za skutočne šťastného a privilegovaného, že som žil v období, ktoré bolo v Taliansku najdôležitejším obdobím evolúcie. Posledných 50 rokov bolo dôležitejších ako tisíce rokov predtým
Shanken: Posledná otázka, ktorú sa vždy pýtam v týchto rozhovoroch. Keď o sto rokov vyjde encyklopédia vína a niekde v nej bude meno Piero Antinori. Čo chcete, aby bolo uvedené za vaším menom?
Antinori: Bol by som rád, keby si ma pamätali ako človeka, ktorý v mojom období nielen udržiaval, ale aj zvyšoval dobré meno firmy, značiek, rodiny. Naďalej si myslím, že povesť je najdôležitejšia vec, ktorú môžeme mať a ktorú spoločnosť môže mať. Chcel by som, aby si ma pamätali ako niekoho, kto skutočne pomohol zlepšiť povesť Antinori.
Antinori: Ďakujem veľmi pekne, Marvin. Rád s vami spomínam na staré časy.
Ďalšie články

Koňaky ABK6, ktoré vznikajú pod rukami rodiny Francis Abécassis, opäť potvrdili svoju výnimočnosť a majstrovstvo vo výrobe Single Estate koňakov. Na prestížnej súťaži World Drinks Awards 2025 získali viacero významných ocenení, ktoré ich radia medzi absolútnu špičku vo svete destilátov. Francis Abécassis patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov viníc v oblasti Cognac a jeho filozofia je jasná: výnimočný koňak vzniká iba vtedy, keď celý proces – od viniča až po fľašu – prebieha na jednom mieste. Tento dôraz na pôvod, terroir a remeselnosť sa odráža v každej kvapke koňakov značiek ABK6, ABECASSIS a REVISEUR.

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku