Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Letný piknik – vína pre slnečné dni
Leto je ideálny čas na uvoľnenie, pohyb v prírode a chvíle pri dobrom víne. Slnečné júnové dni priam vyzývajú k ľahkosti – nielen oblečenia, ale aj vína v pohári. Práve teraz prichádzajú na scénu svieže biele a ružové vína, ktoré sú ako stvorené pre letný piknik alebo večerné posedenie na terase.

Biele vína: ľahkosť a sviežosť
Ľahké biele vína sú letnou stálicou, ktoré nikdy nesklamú. Ich osviežujúca kyselinka, ovocné tóny a nižší alkohol z nich robia ideálneho spoločníka počas horúcich dní. Skvelo sa hodia ku grilovaným rybám, letným šalátom či dokonca aj k sushi.
Biele bublinky Cava
Cava je šumivým vínom so španielskym označením pôvodu a štatútom Denominación de Origen (DO). Asi 95 % produkcie sa vyrába v oblasti Penedès v Katalánsku. Každá príležitosť prináša ten správny čas vychutnať si Cavu, jej všestrannosť jej dáva potenciál. Vďaka svojim bublinkám, sviežej kyselinke a jemným ovocnej chuti je Cava výborným šumivým vínom k mnohým druhom jedál, vrátane tapas.
TIP: Perelada Cava Brut Blue Festival je cuvée odrôd Macabeo, Parellada a Xarel·lo. Osviežujúca a harmonická Cava s dobrou štruktúrou a stredne dlhým záverom.
Svieži Sauvignon
Táto biela odroda s pôvodom v Bordeaux vo Francúzsku si našla mnoho miest, ktoré možno nazývať jej novým domovom – od Čile po Austráliu až po Južnú Afriku. Niet však pochýb, že Sauvignon Blanc pochádzajúci z Marlborough na Novom Zélande skutočne zaujal svet. Sauvignon Blanc, zasadený medzi vetrom chladenými údoliami a horami najslnečnejšieho regiónu Nového Zélandu, zachytáva podstatu komplexného a malebného regiónu Marlborough vo fľaši.
Vína Villa Maria od rady Private Bin až po Single Vineyard Sauvignon Blanc sú známe a obľúbené po celom svete. Globálna láska a uznanie pre Villa Maria Sauvignon Blanc zvýrazňujú vinohrady, intuíciu vinohradníkov a vinárov spolu s ich odhodlaním vytvárať výnimočné vína, ktoré dokážu pozdvihnúť a zlepšiť každodenné chvíle.
TIP: Villa Maria Sauvignon Blanc 2024 - ikonické novozélandské víno plné limetky, egrešov a šťavnatých kyseliniek.

Gastronómia
Morské plody a Sauvignon Blanc je klasická kombinácia. Grilované krevety, ustrice, mušle a ľahké biele ryby, šaláty s citrusovými plodmi a bylinkami sa skvele hodia k bylinkovým a ovocným tónom vín Sauvignon Blanc. Ovocný a aromatický štýl vína sa dobre hodí k jedlám ako sushi, thajské zelené kari a vietnamské jarné závitky. Sauvignon Blanc ako jedno z mála odrôd sa dobre kombinuje s pokrmami zameranými na zeleninu, ako je grilovaná špargľa, artičoky či zelené olivy. Výborne doplní ľahšie jedlá z hydiny, ako sú kuracie šaláty alebo grilované kura s bylinkami.
.jpg)
Rosé: potešenie v ružovom
Ružové víno a slnečné lúče idú ruka v ruke. Popularita ružových vín v posledných rokoch stúpa a získava si čoraz viac obdivovateľov. Hovorí sa, že ich obľubujú hlavne ženy. Avšak aj muži majú k nim kladný vzťah.
Ružové bublinky
Prosecco je talianske šumivé víno číslo 1 a jeho ružová verzia bude čoskoro tvoriť asi 90 % z celej talianskej produkcie ružového vína. Prosecco Rosé DOC musí byť vyrobené 85 - 90% odrody Glera a 10 - 15 % Pinot Nero a vyrobené môže byť len v kategóriách Brut Nature, Extra Brut, Brut a Extra Dry. Na fľaši musí byť deklarovaný ročník. Najviac ružového Prosecca sa momentálne predáva najmä v Amerike a Veľkej Británii. Jeho predaj každým rokom stúpa najmä v lete.
Rosé z Provensálska
Provensalsko je najstaršia vinohradnícka oblasť vo Francúzsku a je to jediný región, ktorý sa špecializuje na suché ružové vína. Dnes sú ružové vína z Provensálska veľmi jasne definované ako bledoružové vína, ktoré sú suché, minerálne a jemne ovocné. Tvoria zhruba polovicu produkcie vína v tejto oblasti a skvele dopĺňajú miestnu, stredomorskú kuchyňu.
Ružové vína môžeme nájsť takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach sveta. V Taliansku sa označuje Rosato, v Španielsku Rosado. Ružové vína sa vyrábajú aj v Argentíne, Čile, Novom Zélande a Austrálii.
Odporúčame: Estandon Légende Côtes de Provence z Francúzska, Guado al Tasso Scalabrone z Talianska, Museum Las Musas zo Španielska

Gastronómia
Ružové víno je univerzálnym sprievodcom gastronómie. Svieže, ľahké, suché, ovocné a správne vychladené ružové víno sa skvele hodí ku grilovaným rybám, plodom mora, hydine, cestovinám ale aj k teľaciemu mäsu. Plnšie ružové vína, ktoré vyzrievajú v dubových sudoch, sa dobre kombinujú ku grilovanému bravčovému a jahňaciemu mäsu alebo ku grilovaným kačacím prsiam.
TIP na recept: Steak z tuniaka s grilovanou zeleninou
Čas prípravy: 30 min, počet porcií: 2
Postup
1. Najskôr umyjeme papriku, rajčiny, cuketu a osušíme. Cuketu nakrájame na plátky a papriku cibuľu na väčšie kúsky. Paradajky necháme v celku.
2. Všetku zeleninu dôkladne premiešame s nasekaným tymiánom, olivovým olejom, soľou a korením. Dáme na grilovaciu panvicu, alebo vonkajší gril, necháme ugrilovať pri teplote 200 - 220 °C.
3. Na konci pridáme 2 plátky bylinkového masla, buď si urobíte podľa vlastného receptu alebo kúpite. Ja som použila hotové. Prikryjeme alobalom a necháme krátko odpočívať.
4. Steaky z tuniaka po oboch stranách osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom.
5. Opečieme ich po oboch stranách na grilovacej panvici, alebo vonkajšom grile tak, aby bol stredne prepečený.
Servírovanie: Steak podávame s grilovanou zeleninou
Odporúčanie someliérky WinePlanet
Tuniak je jednou z mála rýb, ktorá nemá vôňu ani chuť po rybe. Steaky sú väčšinou z rybieho chrbta. Tuniak je mäsitá ryba a dokonale sa hodí k bielym, ružovým i ľahkým červeným vínam. K steaku z tuniaka s grilovanou zeleninou som vybrala ružové víno La Mascota Rosé 2022 z vinárstva Mascota Vineyards. Sviežosť a ľahkosť vína vytvára zaujímavý kontrast s mäsitou textúrou tuniaka.
BONUS
Urobte si letný koktail s vínom
Víno je úžasný nápoj sám o sebe, no niekedy je fajn spojiť ho s iným nápojom poprípade s ovocím, najmä počas horúcich dní na „greene“. Klasický letný drink by mal byť ľahký a osviežujúci . Najlepšie koktaily by mali mať nižší alkohol, aby organizmus príliš nezaťažil. A nezabudnite si vychladiť aj poháre.
Jahodové frosé
Prečo sa obmedzovať na rosé, keď si môžete dať frosé. Jednoducho nalejte fľašu ružového vína do nádoby a nechajte ju zmraziť aspoň na šesť hodín. Výborne sa bude hodiť Emiliana Adobe Rosé BIO. Mrazené rosé zmiešajte s jahodovým džúsom, limetkovou šťavou a hrsťou čerstvých alebo mrazených jahôd. Na zdravie.
Ďalšie články

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.