Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Zápisky z MasterClass Papillon
Posledný pred-prázdninový MasterClass, ktorý sa uskutočnil 12.júna, bol venovaný slovenskému vinárstvu z Devičia, Papillon – Víno od Francúza. Vinárstvo Papillon je pozoruhodný zjav na Slovensku. Nielen kvôli mimoriadnej kvalite vín, ale aj preto, že sa ho rozhodol založiť Francúz – David Papillon so svojou manželkou Darinou. Navyše na mieste, ktoré takmer vymizlo z mapy slovenských vinohradov. MasterClass viedli manželia Papillonovci so somelierom Corner & Co. Rasťom Šutákom.
V dedinke Devičie v Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti sídli od roku 2018 rodinné vinárstvo Papillon – Víno od Francúza, ktoré vedie David Papillon so svojou slovenskou manželkou Darinou. David pochádza z Bretónska a pracoval vo Francúzsku a Švajčiarsku ako somelier. Neskôr začal viac inklinovať k práci vo vinohrade a výrobe vína, preto sa rozhodol študovať vinárstvo. Svoje skúsenosti z viacerých vinárstiev dnes pretavil do vlastného vinárstva. Papillon je malé vinárstvo, ktoré si zakladá na kvalite a precíznosti. Hrozno je pestované v ekologickom režime, vína vznikajú spontánne, sú nečírené a nefiltrované.

Devičie
Prvá písomná zmienka o vinohradníctve z Devičia pochádza z roku 1135, kedy Kráľ Belo II, daroval 2 vinice benediktínskemu kláštoru Bzovík. V dedine je 100 domov a 100 tufových pivníc, ktoré sú dodnes využívané. Keďže Darina Papillon pochádza z Banskej Bystrice, spolu s Davidom hľadali vo svojom okolí vhodné miesto pre založenie vinohradov a vinárstva. Devičie nemalo štatút vinohradníckej oblasti, preto najprv museli územie registrovať na ministerstve poľnohospodárstva.
Sitno
Stratovulkán Sitno, ktorý existoval na území pre 16,5 milióna rokov, bol vysoký 4 km o priemere 50 km. Zaberá oblasť dnešných Štiavnických vrchov, severnej časti Ipeľskej pahorkatiny a Pohronského Inovca, na juhu a juhovýchode pohorie Vtáčnik, juhu Kremnických vrchov a na západe Krupinskej planiny. Čiastočne zasahuje aj do oblasti Žiarskej kotliny. Najvyšším vrchom v centrálnej časti je Sitno, na západe Veľký Inovec. Pôda je tu vulkanická, obsahuje vulkanický tuf.
Hony Lukovec a Stránička
V roku 2020 vysadili svoj prvý hektár v Devičiom na hone Lukovec a to odrodu Devín. V roku 2024 pribudli ďalšie 3 hektáre na Stráničke, kde bolo vysadených 5 odrôd Furmint, Auxerrois, Hron, Gamay, Pinot Noir. Vinohrady budú obhospodarované v ekologickom režime s postupným prechodom na biodynamiku.

Ročník 2020
Ročník 2020 bol na Slovensku z hľadiska vinohradníctva komplikovaný, napriek tomu sa Davidovi podarilo vyrobiť zaujímavé vína z hrozna, ktoré nakúpili z bio vinárstva Víno Natural Domin & Kušický. Vína z 20-tky majú charakter severného vinohradníckeho pásma.
Riesling 2020 bol vyrobený z hrozna, ktoré pochádza z prvého bio vinohradu Katovka v obci Modrý Kameň. Víno zrelo rok v betónovom vajíčku. Vajíčko umožňuje, že víno dýcha cez mikropóry a pomalšie prebieha mikrooxidácia. Zelené jablko a citrusy dominujú vo vôni. V chuti stredne plné, stále svieže a harmonické s jemne slaným záverom. Z rovnakého ročníka bol predstavený Sauvignon Aventure, ktorý vyzrieval 24 mesiacov v dubových sudoch. Vo fľaši je len pár mesiacov. Vôňa ovocno kvetinová s ľahkým dotykom sudu. Chuť je pomerne výrazná, mladá a svieža s pikantnou kyselinkou a jemne medovým dotykom v závere. Víno: Papillon Víno od Francúza Riesling, BIO 2020
Ročník 2019
Vína Papillon dobre odrážajú nielen pôvod, ale i ročník. V porovnaní s ročníkom 2020, 2019-tka bol teplejší ročník a vína pôsobia zrelšie. Rizling rýnsky Grand Vin de Slovaquie 2019 tiež pochádza z vinohradu Katovka, avšak oproti 20-tke víno zrelo tri roky v dubových sudoch v tufovej pivnici a následne 2 roky vo fľaši. Ušľachtilá vôňa zeleného jablka, lipového kvetu a včelieho plástu, jemne dymové tóny. V chuti kompaktné, zrelé s odrodovým charakterom s precíznou kyselinkou. Pekné prepojenie vína s vyzrievaním v sude.
Sauvignon 2019 pochádza z Viničiek a zrel jeden rok v dubových sudoch. Víno dobre reflektuje ročník. Vo vôni pôsobí zrelšie, biele ríbezle, zrelá broskyňa a egreš s ľahkým dotykom medu. V chuti plný, viacvrstevný a komplexný so stále sviežim charakterom. Víno: Papillon Víno od Francúza Rizling Rýnsky, BIO 2019, Papillon Víno od Francúza Sauvignon, BIO 2019

Tri rôzne Pinoty
Slováci sú zvyknutí piť ružové vína mladé, aby nestratili svoj primárny ovocný charakter a so sladším, krémovým prejavom. Pri ružovom víne Le Rosé 2022 zostal David našťastie verný francúzskemu štýlu, ktorý je určený do gastronómie. Plnšie, komplexné s ovocno herbálnym charakterom s jemnou trieslovinovou textúrou a ľahko slaným záverom. 100% Pinot Noir z honu Pustatina, ktorý zrel 8 mesiacov v sklolaminátových nádobách.
Názov Karbonix získal Pinot Noir z ročníka 2023 podľa spôsobu spracovania. Karbonická macerácia hrozna prebiehala 9 dní a následne víno zrelo 6 mesiacov v sklolaminátových nádobách. Vo víne bolo zámerne ponechané veľmi malé prirodzené CO2. Ľahký, ovocno herbálny, svieži Pinot Noir v červenom prevedení. Mäkké a jemné triesloviny iba umocnili ľahkosť a sviežosť tohto vína.
Tretí Pinot s prívlastkom Voyage (cesta), z ročníka 2022 naznačuje Davidovu cestu chápania a spracovania Pinotu. Víno zrelo rok v dubových sudoch. Veľmi čisté a elegantné prevedenie odrody. Ušľachtilá ovocno kvetinová vôňa čerešní a malín doplnená jemným tónom čierneho čaju. Chuť je postavená na ovocí so sviežou kyselinkou a elegantnými trieslovinami. Pinot, ktorý bude pozitívne vyzrievať.
Sauvignon Macération 2021
Ďalší spôsob, ako je možné spracovať s odrodou Sauvignon. Hrozno bolo macerované 10 dní na šupkách. Následne víno zrelo 9 mesiacov v betónovom vajci. Víno si stále zachováva živosť a hravosť. V aróme nájdete kvetinové tóny ako ruža, horká mandľa a kandizované citrusy. Chuť nadväzuje na vôňu, dokonca v závere prichádzajú triesloviny. Moderný štýl oranžového vína.
Víno: Papillon Víno od Francúza Macération Sauvignon Orange, BIO 2021
Prvý Devín z Devičia
Hrozno pochádza z vlastného vinohradu Lukovec. Víno vyzrievalo 12 mesiacov v dubových sudoch. Panenská úroda. Na etikete nájdete len názov a obrázok vinohradu, pretože všetko ostatné povie víno. Atraktívna ovocno kvetinová vôňa. V chuti ľahké, hladké a mäkké s príjemnou kyselinkou a charakterom oblasti. Víno: Papillon Víno od Francúza Lukovec Devín, BIO 2023
Na najbližší MasterClass sa môžete tešiť po prázdninovej prestávke v septembri.

Ďalšie články

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.